Αντιθέσεις: Εξεταστική λίστας Πέτσα

Ο ΣΥΡΙΖΑ κόβεται στις… εξετάσεις και καταφεύγει σε εξεταστικές!

Γιατί αλήθεια εκνευρίζεται η κυβέρνηση με την εξεταστική;

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή, την οποία έσπευσαν να στηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αποτελεί μια κλασική προσπάθεια να μετατραπεί η πολιτική αμηχανία σε επιθετική πολιτική πράξη. Με αποτέλεσμα να βλέπουμε το ΚΚΕ και το Μέρα25 να συμπλέουν με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, και όλοι μαζί με την Ελληνική Λύση, σε ένα μέτωπο αυτών που δεν μπορούν να αναμετρηθούν με την κυβέρνηση στα μεγάλα ζητήματα και καταφεύγουν σε κατασκευασμένες αντιπαραθέσεις.

Ποια είναι τα ζητήματα για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξεταστική; Πρώτον, η λεγόμενη λίστα Πέτσα, δηλαδή η οικονομική ενίσχυση των ΜΜΕ για να επιβιώσουν στην κατάσταση της πανδημίας. Και, δεύτερον, οι δημοσκοπήσεις, τα ευρήματα των οποίων προτιμά ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίζει ως πλαστά, αντί να αντιμετωπίσει τη σκληρή για αυτόν πραγματικότητα που καταγράφουν.

Εννοείται ότι αν και εφόσον αυτή η απόπειρα ευοδωθεί, η ΝΔ δεν πρόκειται να χαριστεί στα έργα του ΣΥΡΙΖΑ τον καιρό που ήταν στην κυβέρνηση. Την απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ με διάφορους τρόπους, τα βοσκοτόπια Καλογρίτσα με τα οποία επιχειρήθηκε να δημιουργηθεί ΣΥΡΙΖΑ Channel, η κομματικοποίηση της ΕΡΤ και του ΑΠΕ, τα χαλκεία των δημοσκοπήσεων αλά ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς φυσικά να αποφύγει να δώσει απαντήσεις για την προσπάθεια που έκανε να διατηρήσει ζωντανό τον πλουραλισμό των ΜΜΕ σε δύσκολες συνθήκες, διαθέτοντας για τον σκοπό αυτόν χρήματα από τα δημόσια ταμεία.

Με την απόπειρα για εξεταστική, και την πόλωση που αναπόφευκτα αυτή θα επιφέρει, ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει και κάποιους πολύ συγκεκριμένους παράπλευρους στόχους. Να συσπειρώσει όσο γίνεται τις γραμμές του κόμματος, που βρίσκονται σε κατάσταση διαρκούς ρευστότητας. Να περιορίσει την αμφισβήτηση της ηγετικής του ομάδας, ακόμα και του Τσίπρα, από δυνάμεις μέσα στο κόμμα, αλλά και αποστασιοποιημένους ψηφοφόρους. Και, φυσικά, να σπάσει την απομόνωση του ΣΥΡΙΖΑ από όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις της λεγόμενης δημοκρατικής αντιπολίτευσης, οι οποίες ακόμα και σήμερα εξακολουθούν, αντιπολιτευόμενες την κυβέρνηση, να ασκούν σφοδρή κριτική και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Σε κάθε περίπτωση, η εξεταστική επιτροπή, εφόσον τελικά η πρόταση υλοποιηθεί, θα «βγει ξινή» στους εμπνευστές της. Γιατί θα είναι, σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση να εξηγήσει για μία ακόμη φορά τις πολιτικές της και να ξεσκεπάσει τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σε σχέση με τα ΜΜΕ και τις δημοσκοπήσεις, όσο και γενικότερα.

Ε.Κ.

 

Όταν η κυβέρνηση μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια σε ΜΜΕ χωρίς διαφάνεια, τότε προφανώς υπάρχει πρόβλημα ισονομίας. Όταν όμως δημοσιογράφοι και εκδότες, όπως ο γνωστός Φουρθιώτης, χρηματοδοτούνται από τη λίστα Πέτσα, ενώ αντιπολιτευόμενες εφημερίδες, όπως το Documento, αποκλείονται, τότε υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας και προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης.

Κάθε φορά που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες και εισέρχεται σε τροχιά φθοράς, εμφανίζεται ως από μηχανής θεός μια δημοσκόπηση, για να καταγράψει θηριώδεις διαφορές με την αντιπολίτευση. Και αυτό δημιουργεί υποψίες, που γίνονται βεβαιότητες, όταν η κυβερνητική πλειοψηφία αρνείται τον έλεγχο συγκεκριμένων δημοσκοπήσεων, τις οποίες έχει δικαίωμα η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας να διεξάγει με βάση νόμο όχι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του Ρουσόπουλου.

Όταν, τέλος, δημοσκοπικές εταιρείες εμφανίζονται να παράγουν με το ένα χέρι θετικές για την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις και να εισπράττουν με το άλλο χέρι κρατικό χρήμα από απευθείας αναθέσεις, τότε αναδύεται οσμή σκανδάλου. Ας μην ξεχνάμε ότι για ένα τέτοιο σκάνδαλο στην Αυστρία υποχρεώθηκε σε παραίτηση ο καγκελάριος Κουρτς. Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση, η αξιωματική αντιπολίτευση υπέβαλε αίτημα για εξεταστική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει το τοπίο της ενίσχυσης των ΜΜΕ με τις αλλεπάλληλες λίστες, όπως και το τοπίο των δημοσκοπικών εταιρειών και των σχέσεων κάποιων από αυτές με το Μαξίμου. Και είναι θετικό ότι όλες οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης συντάχθηκαν με την πρόταση αυτή, έτσι που να συγκεντρώνεται ο απαραίτητος αριθμός βουλευτών -120- για να υλοποιηθεί.

Η κυβέρνηση δεν κρύβει τον εκνευρισμό της, κι αυτό για δύο λόγους. Πρώτον, η εξεταστική την απομονώνει και τη φέρνει αντιμέτωπη με τις αθέμιτες πρακτικές της. Αφού επιχείρησε να φορτώσει την ευθύνη για τη λίστα Πέτσα σε μια εταιρεία, τώρα πρέπει να εξηγήσει: Με ποια κριτήρια μοιράστηκαν τόσα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος; Γιατί κρίθηκε σκόπιμο να δοθούν αυτά τα χρήματα την ώρα που η προβολή κοινωνικών μηνυμάτων είναι δωρεάν; Γιατί χρηματοδοτήθηκαν Μέσα τα οποία δεν είχαν καμία λειτουργία; Γιατί σε περιπτώσεις ίδιας εμβέλειας Μέσων, κάποια πήραν πολλαπλάσια χρήματα; Γιατί η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από αρκετές εβδομάδες;

Δεύτερον, η σύγκλιση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης δημιουργεί σοβαρά ρήγματα στο αντισύριζα μέτωπο. Και το μέτωπο αυτό ήταν βασικό εργαλείο στην πολιτική της κυβέρνησης εναντίον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι θα χυθεί επιτέλους φως σε πολιτικές που και το δημόσιο χρήμα «χαρίζουν» σε ημέτερους, αλλά και τη δημοκρατία φαλκιδεύουν.

Ε.Σ.