Αντιθέσεις: Έκθεση Πισσαρίδη

Η έκθεση Πισσαρίδη ιχνηλατεί το νέο πρόσωπο της Ελλάδας

Συντηρητική αναδίπλωση με τεχνοκρατικό μανδύα

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, που έχει γίνει τον τελευταίο καιρό πρόσωπο της επικαιρότητας, είναι Ελληνοκύπριος οικονομολόγος, ο οποίος πριν από δέκα χρόνια τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Με την ευρύτητα και το πνεύμα αριστείας που τον διακρίνει, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέθεσε σε αυτόν τον λαμπρό επιστήμονα, ως επικεφαλής μιας ομάδας από οικονομολόγους και ανθρώπους της αγοράς, να μελετήσει την ελληνική οικονομία, την ελληνική κοινωνία και την ελληνική αγορά και να συντάξει μια εμπεριστατωμένη έκθεση για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της xώρας.

Ποιες είναι οι βασικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η έκθεση Πισσαρίδη, και που με την «ευγενική φροντίδα» του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βρεθεί στο κέντρο της κομματικής αντιπαράθεσης;

✱ Η μείωση των συντελεστών φορολογίας μετά τα πρώτα κλιμάκια, αλλά και η ενιαία κλίμακα φορολογίας, ένας πιο αναλογικός δημόσιος πυλώνας ασφάλισης και ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης.

✱ Η δραστική μείωση του ασφαλιστικού και φορολογικού βάρους στην εργασία.

✱ Η ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση αποσβέσεων για επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και καινοτομία.

✱ Η ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων.

✱ Οι επενδύσεις σε υποδομές, με προτεραιότητα σε μεταφορές εμπορευμάτων και μετακινήσεις σε επιβαρυμένους διαδρόμους για τους πολίτες και τον τουρισμό.

✱ Η διαχείριση απορριμμάτων και η κυκλική οικονομία.

✱ Οργανωτικές παρεμβάσεις σε σχολικές μονάδες (μεταξύ άλλων αύξηση του μέσου μεγέθους των σχολικών μονάδων, αλλά και ψηφιακές υποδομές και περιεχόμενο).

✱ Η διεύρυνση και αναβάθμιση της προσχολικής αγωγής.

✱ Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του δημόσιου τομέα.

✱ Η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

✱ Η επέκταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια για οικονομικές υποθέσεις.

Η έκθεση περιλαμβάνει, εξάλλου, ειδικά κεφάλαια για τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την έρευνα και καινοτομία.

Να προσθέσουμε ότι, όπως προκύπτει από την έκθεση, εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί έως το 2030 στο 81% του μέσου όρου της ΕΕ, από 67% που βρίσκεται σήμερα. Χωρίς τις μεταρρυθμίσεις, θα αυξηθεί μόνο στο 68%. Ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 3,5%, έναντι 1,7% χωρίς μεταρρυθμίσεις. Και το ίδιο ισχύει για μια σειρά από άλλες παραμέτρους της οικονομίας.

Θα πρέπει να είναι κανείς πολύ λαϊκιστής, πολύ ιδεοληπτικός, δηλαδή πολύ… ΣΥΡΙΖΑ, για να βάζει ως στόχο μια τέτοια έκθεση και τους συγγραφείς της.

Ε.Κ.

«Το μοντέλο Πισσαρίδη έχει ξαναδοκιμαστεί. Δεν δούλεψε και δεν δουλεύει, γιατί παραβλέπει τις ανισότητες. Πρέπει να πάμε στον αντίποδα αυτού του σχεδίου», δηλώνει ο Γιώργος Σταθάκης, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και επικεφαλής της ομάδας που επεξεργάζεται το νέο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ποια λογική καταλήγει σε μια τέτοια άποψη; Με τη λογική ότι η φιλοσοφία της έκθεσης Πισσαρίδη είναι περισσότερη ευελιξία σε εργασία και μισθούς, ιδιωτικοποίηση επικουρικής ασφάλισης, μείωση εισφορών και μείωση φορολογίας. Και επίσης, σύμφωνα με την έκθεση αυτή, ό,τι έχει απομείνει υπό δημόσιο έλεγχο θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, αφού προβλέπει ΣΔΙΤ για το σύνολο των δημόσιων έργων, όπως δρόμοι, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ.

Το μοντέλο Πισσαρίδη, που στα χαρτιά εμφανίζεται ως σωτήριο, θυμίζει από πολλές απόψεις τα μοντέλα των μνημονίων. Κι αυτά εμφανίστηκαν ως σωτήρια, αλλά κατέστρεψαν και την οικονομία και τη χώρα. Κοινός τους τόπος είναι ένας: Παραβλέπουν τον σημαντικό παράγοντα «ανισότητες». Παράγουν ανισότητες σε τέτοια έκταση, που αποδυναμώνουν την ίδια την οικονομική ανάπτυξη.

Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, ιδιαίτερα με την πανδημία και την κρίση, όλες οι οικονομίες βάζουν πλέον τις ανισότητες στο επίκεντρο των πολιτικών που εφαρμόζουν. Ακόμα και το ΔΝΤ ανέδειξε τις ανισότητες ως κεντρικό θέμα για να βγουν οι οικονομίες από την κρίση. Αν το κράτος, με την πολιτική που εφαρμόζει, δεν τείνει να μειώσει αυτές τις ανισότητες, τότε όλες οι προβλέψεις είναι μετέωρες. Και στην περίπτωση της Ελλάδας, προσχηματικές, για την εφαρμογή μιας πολιτικής που θα διαλύσει την οικονομία και την κοινωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη για την αξιοποίηση των 32 δισ. από την ΕΕ, που αφορούν την ενίσχυση της ανάπτυξης μετά την πανδημία για την Ελλάδα, δεν περιλαμβάνουν ούτε μία φράση για το μέλλον του ΕΣΥ και την ενίσχυσή του. Δεν έχουν τίποτα το συγκεκριμένο και ουσιαστικό να προσφέρουν στη δημόσια συζήτηση για την αναγκαία αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και των υπηρεσιών δημόσιας Υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, αν ο κ. Μητσοτάκης διανοηθεί να εφαρμόσει έστω και αποσπασματικά τα όσα προτείνει αυτή η έκθεση, είναι βέβαιο ότι θα βρεθεί απέναντι στην κοινωνική πλειονότητα, που έχει βασανιστεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια, για να ανεχτεί και συντηρητικούς πειραματισμούς στην πλάτη της.

Ε.Σ.