Αντιθέσεις: Ελλάδα-ΗΠΑ

Στενότερες από ποτέ οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ

Η κυβέρνηση δίνει χρυσό και παίρνει χάντρες από τις ΗΠΑ

«The sky is the limit», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και του βασικού της συμμάχου, των ΗΠΑ. Με αφορμή την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Οι Πομπέο-Μητσοτάκης μετέβησαν στην Κρήτη και στο λιμάνι της Σούδας, όπου σφραγίστηκε η επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών, μαζί με την επέκταση του στρατιωτικού λιμανιού της Κρήτης, για τον μόνιμο ελλιμενισμό του νεότερου πλωτού κέντρου επιχειρήσεων των Αμερικανών, του αεροπλανοφόρου «USS Hershel Williams».

«Η Σούδα αναδεικνύεται έτσι ως το πιο στρατηγικό σημείο της ευρύτερης περιοχής. Εδώ συναντώνται τα συμφέροντα των δύο χωρών μας, μαζί όμως με εκείνα της ασφάλειας και της ειρήνης», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις των δύο, ενώ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «πυλώνα σταθερότητας» και «στρατηγικό σύμμαχο» των ΗΠΑ, ενώ σε σχέση με την επέκταση της Σούδας ανέφερε ότι «συμβολίζει τη στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται».

Η ανανέωση αυτή των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έχει βεβαίως ως απώτερο αποδέκτη την Τουρκία και τον Ερντογάν, καθώς οι πρόσφατες προκλητικές παραβιάσεις αποτέλεσαν κύριο ζήτημα συζήτησης μεταξύ των δύο πολιτικών. Ο Πομπέο δήλωσε ρητά πως στηρίζει την ελληνική κυβέρνηση και πως οι συζητήσεις των δύο μελών του ΝΑΤΟ μπορούν να συνεχιστούν «με σοβαρό τρόπο», υποδεικνύοντας με αυτόν τον χαρακτηρισμό την έλλειψη σοβαρότητας και διαπραγματευτικής διάθεσης που διέπει τη γειτονική χώρα.

Με αυτή την καίριας σημασίας συνάντηση, η Ελλάδα απέκτησε μία ισχυρή διαπραγματευτική βάση απέναντι στους τουρκικούς παραλογισμούς. Οι ΗΠΑ έκαναν ξεκάθαρο πως βρίσκονται απέναντι σε κάθε αυθαίρετη ενέργεια που a-priori τορπιλίζει τον διάλογο και δεν δίστασαν να το αναδείξουν, μέσω της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα, όχι όμως και στην Τουρκία. Όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «τώρα πια έχει έρθει η σειρά της διπλωματίας». Και το καλύτερο που έχει να κάνει ο «σουλτάνος» Ερντογάν είναι να το συνειδητοποιήσει, πριν οι εξελίξεις προσπεράσουν τις φιλοδοξίες του.

Ε.Κ.

Αν η πρόσφατη επίσκεψη Πομπέο είναι ενδεικτική της διπλωματίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε η χώρα βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο. Διότι πού ξανακούστηκε ξένος αξιωματούχος να συνοδεύεται όχι από τον Έλληνα ομόλογό του, αλλά από τον πρωθυπουργό; Και μάλιστα να τον φιλοξενεί στο πατρικό του σπίτι; Αυτή δεν είναι διπλωματία, αλλά δουλικότητα. Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο, ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης να «χαμηλώνει» τον εαυτό του κάτω από τον υποδεέστερο κατά το πρωτόκολλο αξιωματούχο ξένης κυβέρνησης.

Η υποχωρητική στάση και η τακτική «λέμε σε όλα “ναι”» που ακολούθησε ο πρωθυπουργός έδωσε τη δυνατότητα στις ΗΠΑ να εδραιώσουν την παρουσία τους στη Σούδα και στην Ελλάδα γενικότερα, βάζοντας τη χώρα μας στο στόχαστρο χωρών που μέχρι πρότινος δεν είχαν λόγο να το κάνουν. Το Ιράν, για παράδειγμα, το οποίο εδώ και πολύ καιρό βρίσκεται στο μάτι του αμερικανικού κυκλώνα, δεν είχε λόγο να στοχοποιήσει την Ελλάδα, μέχρι τώρα. Μην εκπλαγείτε λοιπόν, αν σύντομα δούμε επιβολή δασμών ή άλλες εμπορικές κυρώσεις.

Και όσοι λένε ότι η Ελλάδα, μέσα από αυτή την επίσκεψη, ενίσχυσε τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στην Τουρκία, αρκεί μόνο να διαβάσουν τη χλιαρή δήλωση Πομπέο για τα ελληνοτουρκικά. Ο Αμερικανός διπλωμάτης αρκέστηκε σε ένα «βρείτε τα μεταξύ σας», γιατί μπορεί οι ΗΠΑ να είναι σύμμαχος της Ελλάδας, σίγουρα όμως δεν θέλουν να γίνουν «εχθρός» της Τουρκίας, της οποίας η στρατηγική θέση είναι ίση, αν όχι ανώτερη, της ελληνικής.

Ανακεφαλαιώνοντας, η επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεθούν υπό συζήτηση πολλά σημαντικά θέματα, με πρώτο και κυριότερο την τουρκική αυθαιρεσία. Αντ’ αυτού, οι κινήσεις Μητσοτάκη υποβάθμισαν την Ελλάδα στη θέση του «δεδομένου» συμμάχου, ενώ η υποχωρητικότητα που έδειξε στο θέμα της Σούδας, για να κάνει το χατίρι των Αμερικανών, μπορεί κάλλιστα να επιστρέψει ως μπούμερανγκ από τις διεθνείς αγορές.

Δώσαμε μόνιμο ελλιμενισμό και πήραμε ένα «ευχαριστώ» στα Ελληνικά. Αυτό δεν λέγεται διπλωματία, κύριε Μητσοτάκη. Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο των ΗΠΑ ούτε είναι δυνατόν να ξεγελιέται με «φο μπιζού» και να τα ανταλλάσσει με τον χρυσό της, όπως έγινε με τους Ινδιάνους την εποχή του εποικισμού.

Ε.Σ.