Αντίθεσεις: Εμβόλιο

Η «αντιπολίτευση του εμβολίου» κίνδυνος για τη δημόσια υγεία 

Εμβόλιο για την κοινωνία και όχι για την επικοινωνία

Είναι περίεργο, για να μην πούμε κάτι χειρότερο, που ορισμένοι στην αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα, δείχνουν να ενοχλούνται από την προαναγγελία της έλευσης του εμβολίου στην Ελλάδα, από την οργάνωση του εμβολιασμού και από την προσπάθεια που γίνεται να πειστούν οι πολίτες πόσο απαραίτητος είναι, που αναμένεται -και πρέπει- να ενταθεί το ερχόμενο διάστημα. Και επιμένουν να αντιμετωπίζουν αυτή την εξέλιξη, είτε ως επικοινωνιακό τέχνασμα, είτε ως κομματική προπαγάνδα της ΝΔ, είτε στην καλύτερη περίπτωση μειώνοντας τη σημασία του εμβολιασμού. Ενισχύουν με τον τρόπο αυτόν, είτε το θέλουν είτε όχι, το «κίνημα» εκείνο που, χωρίς καμιά επιστημονική βάση και λογική, καταδικάζει τα εμβόλια ως έργο σκοτεινών δυνάμεων, επικίνδυνα, ακόμα και αντίθετα με την ορθόδοξη πίστη μας!

Προφανώς και το εμβόλιο δεν πρέπει, σε καμιά περίπτωση, να σημάνει τέλος του συναγερμού ή να οδηγήσει σε χαλάρωση των μέτρων και σε επικίνδυνες βεβαιότητες ότι η υγειονομική κρίση έχει ξεπεραστεί και μπορούμε όλοι να γυρίσουμε χωρίς κανένα πρόβλημα στις παλιές μας συνήθειες. Κι αυτό γιατί, και μόνο για να εμβολιαστούν εκατομμύρια άνθρωποι, θα περάσει ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, ειδικά από τη στιγμή που ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει σε δύο δόσεις, με χρονική απόσταση τριών ή τεσσάρων εβδομάδων μεταξύ τους. Από την άλλη, ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι υγειονομικές υπηρεσίες πρέπει να χαλαρώσουν. Διότι, μέχρι να εξασφαλιστεί η γενική ανοσία, η πανδημία θα εξακολουθήσει να πλήττει τον πληθυσμό, τα νοσοκομεία να πολιορκούνται από ασθενείς και οι ΜΕΘ να είναι στο όριο, παρά το γεγονός ότι έχουν πολλαπλασιαστεί. Αυτό σημαίνει ότι για ένα χρονικό διάστημα είναι αναγκαίοι και θα ισχύσουν οι περιορισμοί, όπως και τα μέτρα που αποτρέπουν τον συνωστισμό.

Η αγορά θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της πανδημίας, τα σχολεία επίσης, και οι πολίτες οφείλουν να ακολουθούν με ευλάβεια τις συμβουλές των ειδικών.

Σε κάθε περίπτωση όμως, με το εμβόλιο, που συνιστάται χωρίς αστερίσκους από όλη την επιστημονική κοινότητα, και εδώ και διεθνώς, θα μπει ένα τέλος σε μια κοινωνική τραγωδία, με χιλιάδες νεκρούς σε όλο τον κόσμο, και στην Ελλάδα. Θα εκλείψουν ο φόβος και η ανασφάλεια και η χώρα θα μπορέσει επιτέλους να προχωρήσει στην ανάταξη της οικονομίας και στην ανάπτυξη. Μήπως αυτό είναι που ενοχλεί και εξοργίζει εκείνους που επενδύουν πολιτικά σε αρνητικές εξελίξεις, ακόμα και στην καταστροφή;

Ε.Κ.

Προφανώς το εμβόλιο μπορεί να είναι η οριστική ήττα του θανάτου και νίκη της ζωής. Προφανώς, επίσης, θα πρέπει όλα τα πολιτικά κόμματα, είτε είναι συμπολίτευση, είτε αντιπολίτευση, να στηρίξουν χωρίς αστερίσκους την ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού. Κι αυτή ήταν, παρεμπιπτόντως, η στάση που τήρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση πριν από λίγες μέρες, κατά τη συζήτηση του θέματος στη Βουλή.

Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα ζητήματα πολιτικής και κοινωνικής φύσης, που κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει. Πρώτα-πρώτα, η προπαγάνδα του εμβολίου, που δεν έχει σχέση με την αναγκαιότητά του, αλλά τείνει να το εμφανίζει ως «δώρο» της καλής μας κυβέρνησης στον λαό της. Να εμφανίζει το εμβόλιο σαν έργο του πρωθυπουργού, ενώ είναι γνωστό ότι τα εμβόλια θα μοιραστούν από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη-μέλη και, το πιο σημαντικό, να καλλιεργεί έτσι ένα κλίμα εφησυχασμού, τέλους της τραγωδίας, που μπορεί να έχει πολύ άσχημες επιπτώσεις στην εξέλιξη της πανδημίας.

Η κυβέρνηση επαναπαύτηκε με την επιτυχή αντιμετώπιση του πρώτου κύματος και αντί να αξιοποιήσει τον χρόνο που κερδίσαμε, για να οχυρώσει το ΕΣΥ και την κοινωνία, αναλώθηκε σε ύμνους και χειροκροτήματα για τον εαυτό της. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως σωτήρας, Μωυσής και αρχιστράτηγος της νίκης. Όταν, όμως, με το δεύτερο κύμα, η χώρα αποδείχτηκε ανοχύρωτη και χιλιάδες άνθρωποι πλήρωσαν με τη ζωή τους την ανεμελιά, ο αρχιστράτηγος έδειξε για την ήττα τους πολίτες -τους φαντάρους δηλαδή. Αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί, με πρόσχημα την αναμενόμενη σωτηρία από το εμβόλιο.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο ιός μεταλλάσσεται και ότι μετά τις γιορτές είναι πολύ πιθανό ένα τρίτο κύμα της πανδημίας. Ακριβώς για αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να πάρει τα μέτρα της, να ενισχύσει αποφασιστικά το ΕΣΥ, να θεσπίσει επιτέλους τη συνταγογράφηση των τεστ, να ιχνηλατήσει σε όλη τη χώρα τις εστίες του ιού, έτσι που να μη βρεθούμε πάλι σε θέση άμυνας, πολύ πριν το εμβόλιο δώσει τα θετικά του αποτελέσματα.

Καλή είναι με λίγα λόγια η επικοινωνία, αλλά πριν από αυτήν, έρχεται η κοινωνία. Και για να μην υποστεί άλλη δοκιμασία, όπως αυτή που ακόμα υφίσταται, η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει ότι το μεν εμβόλιο είναι απαραίτητο, αλλά ακόμα πιο απαραίτητες η σοβαρότητα και η υπευθυνότητα. Από την ίδια πρώτα-πρώτα, γιατί η ανεμελιά έχει τραγικές συνέπειες.

Ε.Σ.