Αντιθέσεις: Επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Τα αυτογκόλ της κυβέρνησης δεν αφορούν μόνο το ποδόσφαιρο

Θα παίξουν όλοι μπάλα με κανόνες ή δεν θα παίξουν καθόλου

Το γεγονός ότι μια κυβέρνηση κατάφερε, με το αλαλούμ των αποφάσεών της και την εξάρτησή της από μεγάλα συμφέροντα, όχι μόνο να δυναμιτίσει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, να κάνει την Ελλάδα είδηση και γελοιογραφία σε όλο τον κόσμο, αλλά και να μεταφέρει την αντιπαράθεση στην ελληνική πολιτική ζωή και κοινωνία, θα πρέπει να πιστωθεί προσωπικά στον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεν προσήλθε στη Βουλή να ψηφίσει την κυβερνητική τροπολογία, που ρίχνει τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη «στα μαλακά». Παραβιάζοντας την κομματική πειθαρχία που ο πρωθυπουργός επέβαλε, ο κ. Σαμαράς έριξε το γάντι με τη διαρροή ότι τέτοιου είδους πειθαρχία δεν τον αφορά και δεν μπορεί κανείς να του τη ζητήσει.

Ο κ. Αυγενάκης, αρμόδιος υπουργός για το ποδόσφαιρο και πρωτεργάτης του σχετικού μπάχαλου, έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο. Δεν του επέτρεψαν ούτε να εμφανιστεί στη Βουλή κατά την ψήφιση της επίμαχης τροπολογίας, που υπερασπίστηκε εκεί αντί γι’ αυτόν η υπουργός Πολιτισμού.

Οι υποσχέσεις για ποδοσφαιρικό μνημόνιο, για αυστηρά μέτρα, για αποβολή από την Ευρώπη όποιας ομάδας τα καταστρατηγεί, παραμένουν για την ώρα υποσχέσεις. Ο «εμφύλιος» μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ συνεχίζεται, οι άλλες ομάδες στοιχίζονται γύρω από τον ένα ή γύρω από τον άλλο, οι εμπρηστικές δηλώσεις και πράξεις καλά κρατούν, οι οπαδοί βρίσκονται σε προετοιμασία πολέμου και η ΕΠΟ δεν δέχεται σε καμιά περίπτωση την κυβερνητική παρέμβαση στο «αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου». Ο κόσμος καίγεται και οι αρμόδιοι για το ποδόσφαιρο χτενίζονται, μπορεί να πει κανείς.

Το γεγονός όμως παραμένει, ότι το μπλεγμένο κουβάρι πάει πολύ μακρύτερα από την μπάλα. Και κάθε καλόπιστος άνθρωπος αναρωτιέται: Αν στο ποδόσφαιρο οι κυβερνητικές αποφάσεις υπήρξαν τόσο άστοχες, τι θα γίνει αν η ίδια κυβέρνηση κληθεί να αποφασίσει για απείρως σοβαρότερα ζητήματα…;

Ε.Σ.

Για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ισχύει, όπως είναι γνωστό, το αυτοδιοίκητο. Διοικείται δηλαδή από τα δικά του όργανα, με την επίβλεψη της FIFA και της UEFA. Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει στη διαμάχη που ξέσπασε τον τελευταίο καιρό δεν έχει να κάνει με την προστασία του τάδε ή του δείνα ιδιοκτήτη ποδοσφαιρικής ομάδας, όπως κατηγορείται. Έχει να κάνει με την προστασία της κοινωνικής ομαλότητας και της δημόσιας τάξης, σε στιγμές πολύ ευαίσθητες για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Υπάρχουν δύο σοβαρά ζητήματα εδώ. Το πρώτο είναι η επιπόλαια και απαράδεκτη συμπεριφορά που επιδεικνύουν ιδιοκτήτες μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων, οι οποίοι είναι και ιδιοκτήτες μεγάλων ΜΜΕ. Αυτοί μεταφέρουν στην ελληνική κοινωνία, μέσω των οργανωμένων οπαδών και κυρίως των ΜΜΕ που κατέχουν, ένα κλίμα καχυποψίας και μισαλλοδοξίας. Το δεύτερο είναι η απαράδεκτη ελαφρότητα με την οποία επιχειρεί να εκμεταλλευτεί ένα τέτοιους είδους πρόβλημα η αντιπολίτευση, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος, μάλιστα, αφού παρέδωσε στη σημερινή κυβέρνηση ένα ναρκοθετημένο τοπίο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, παριστάνει σήμερα τον τιμητή. Λες και τα προβλήματα έχουν δημιουργηθεί τους τελευταίους επτά μήνες και δεν σοβούν και οξύνονται επί χρόνια.

Προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης ήταν από την πρώτη στιγμή να μην επιτρέψει στη φωτιά, που άλλοι άναψαν, να εξαπλωθεί στην ελληνική κοινωνία. Αυτό επεδίωκε η κεραυνοβόλα παρέμβαση του πρωθυπουργού και η ειδική τροπολογία που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Να συνυπογράψει ένα αυστηρό μνημόνιο με τις αρμόδιες διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές, που θα προβλέπει όχι μόνον αυστηρά μέτρα, αλλά και αυστηρές ποινές για την καταστρατήγησή τους. Και, σε κάθε περίπτωση, αν οι ιδιοκτήτες των ομάδων εξακολουθήσουν να δυναμιτίζουν το κλίμα όχι μόνο στα γήπεδα, αλλά και στην κοινωνία, να κόψει κεφάλια.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις ότι ή θα παίξουν μπάλα με κανόνες ή δεν θα παίξουν καθόλου. Αυτή είναι η κυβερνητική απόφαση.

Ε.Κ.