Αντιθέσεις: Επίσκεψη πρωθυπουργού στην Αμερική

Στη σωστή πλευρά της ιστορίας, πλάι στον πιο ισχυρό σύμμαχο

Πήγε στις ΗΠΑ για μαλλί και βγήκε κουρεμένος

Αν κάτι έγινε άμεσα αντιληπτό από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, αυτό είναι οι στενές σχέσεις των δύο ηγετών, που επεκτείνονται και στις χώρες των οποίων ηγούνται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεταξύ άλλων δεινός και πολύπειρος διπλωμάτης, και αυτό το έχει δείξει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της χώρας, είτε κατασκευάζοντας γέφυρες με χώρες με τις οποίες πριν μας χώριζε χάσμα, είτε επισκευάζοντας τις γέφυρες που κατέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας είναι στενότερες από ποτέ σε όλα τα πλαίσια, επενδυτικό, οικονομικό, αμυντικό και εμπορικό», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας του λόγου το ασφαλές. Στην ουσιώδη και πολύωρη συνάντηση που ακολούθησε, συζητήθηκαν όλα τα μείζονα θέματα της παγκόσμιας σκηνής, αλλά και έγιναν συμφωνίες που θα ωφελήσουν πολύ τις ΗΠΑ, πολύ δε περισσότερο την Ελλάδα.

Πλέον, ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας έχει αναχθεί σε πρωταγωνιστικό και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στα Βαλκάνια, ενώ ενισχύθηκε έτι περαιτέρω, κατά ομολογία του Αμερικανού προέδρου, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η δέσμευση για την απόκτηση μιας μοίρας μαχητικών αεροσκαφών F-35, για παράδειγμα, επικυρώνει όχι μόνο την άριστη συνεργασία που διέπει τις δύο χώρες, αλλά και τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη ρωσόφιλη Τουρκία. Και αυτό είναι κάτι που η αντιπολίτευση έπρεπε πρώτα να σκεφτεί, πριν ξεκινήσει την προπαγανδιστική μικροπολιτική της, ότι δήθεν ο πρωθυπουργός δεν έθεσε επί τάπητος τα ελληνοτουρκικά. Το μόνο που συνέβη είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλογιζόμενος τη σημασία του πολέμου στην Ουκρανία, δεν επιθυμούσε να μονοπωλήσει τη συζήτηση, και για αυτό δεν συζήτησε σε μεγαλύτερη έκταση τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας σε σχέση με την Τουρκία.

Ούτως ή άλλως, αυτή η συνάντηση μόνο ως προάγγελος καλών πραγμάτων για την Ελλάδα μπορεί να χαρακτηριστεί. Η εμφάνιση ενός τόσο δυνατού συμμάχου στο πλευρό μας λέει από μόνο του πολλά περισσότερα από κάθε συζήτηση, τόσο για κάθε λογικό Έλληνα πολίτη, όσο και για τους Τούρκους και τον Ερντογάν.

Ε.Κ.

Είναι αλήθεια πως η συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν περιλάμβανε πληθώρα θεμάτων. Για παράδειγμα, την αγορά των F-35 αεροσκαφών, τα οποία προορίζονταν για την Τουρκία, αλλά τελικά δεν «έκατσε» το ντηλ. Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που ο πρωθυπουργός αυθαίρετα και εκτός νόμου ανακοινώνει εξοπλιστικά από το εξωτερικό, όπως ακριβώς και με τα γαλλικά Rafale. Άλλο θέμα συζήτησης ήταν ο «ηγετικός» ρόλος της Ελλάδας στη ρωσοουκρανική κρίση, ρόλος που και πάλι έχει αυθαίρετα αναληφθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια και αποφάσισε -επίσης μόνος του- την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία.

Είναι επίσης αλήθεια, όμως, πως η συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών ανέδειξε και κάποια άλλα, πολύ σημαντικά ζητήματα. Ανέδειξε την πλήρη υποταγή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τις ΗΠΑ. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Ελλάδα πρέπει να είναι περήφανη που βρίσκεται στην ίδια πλευρά της Ιστορίας με τη χώρα που ευθύνεται π.χ. για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, και που συμφώνησε να εξοπλιστεί με F-16 η Τουρκία μόλις πριν από έναν μήνα.

Η παντελής απουσία ρητής αναφοράς στο μείζον ελληνοτουρκικό ζήτημα επιβεβαιώθηκε με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, όταν λίγα μόλις 24ωρα μετά τις δηλώσεις των δύο πολιτικών αρχηγών και τους διθυράμβους που έπλεξαν τα ελληνικά μεγάλα ΜΜΕ, εμφανίστηκε τουρκικό αναγνωριστικό σκάφος να κάνει πτήσεις δίπλα από τη Νίσυρο!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε για ακόμη μία φορά πόσο λίγος είναι. Χρέωσε τη χώρα με 4 επιπλέον δισεκατομμύρια σε εξοπλιστικά, την ώρα που η πανδημία και η πολύμηνη κρίση ακρίβειας, έχουν φέρει τους Έλληνες στα όριά τους. Και τι πήρε ως αντάλλαγμα από τον Τζο Μπάιντεν; Μία γραβάτα με ελληνικές σημαίες και ένα λογοπαίγνιο με το επώνυμό του.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει πλέον αποξενωθεί πλήρως από την ελληνική πραγματικότητα και επιμένει να αναλώνεται σε επικοινωνιακά τρικ και να κάνει τα πάντα για να συγκαλύψει την αλήθεια. Μπορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να κάνει λόγο για «ιστορική επίσκεψη» Μητσοτάκη, αλλά στην πραγματικότητα η επίσκεψη στις ΗΠΑ δεν ήταν παρά μια… οικογενειακή εκδρομή, στην οποία, δυστυχώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διεκδίκησε τίποτα, δεν πήρε τίποτα, αλλά έδωσε τα πάντα.

Ε.Σ.