Αντιθέσεις: Ισραήλ και Παλαιστίνη

Καμία κατάπαυση του πυρός πριν εξουδετερωθεί οριστικά η Χαμάς

Καμία «αυτοάμυνα» δεν δικαιολογεί τον θάνατο χιλιάδων παιδιών στην Γάζα

Πάνω από 1.400 νεκροί, και τουλάχιστον οι 1.000 από αυτούς άμαχοι, ήταν ο απολογισμός της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια πράξη αποτρόπαια, που καμιά χώρα δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητη. Πρώτον, ασκώντας το αναφαίρετο δικαίωμά της στην αυτοάμυνα και, δεύτερον, κάνοντας ό,τι περνάει από το χέρι της για να εξοντώσει την τρομοκρατική οργάνωση, τη Χαμάς στην προκειμένη περίπτωση, που σχεδίασε και διέπραξε το λουτρό αίματος, κυρίως, εναντίον αμάχων.

Τι έπρεπε να κάνει το Ισραήλ, σύμφωνα με όσους σήμερα εξεγείρονται για όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας; Να καθίσει με σταυρωμένα χέρια απέναντι σε μια οργάνωση που εξοντώνει πολίτες μόνο και μόνο επειδή είναι Ισραηλινοί ή Εβραίοι; Να δεχτεί, δηλαδή, χωρίς να αντιδράσει, μια προσομοίωση του Ολοκαυτώματος, κατά την οποία άνθρωποι δολοφονούνται μόνο και μόνο για την υπηκοότητα ή τη θρησκεία τους;

Οι βομβαρδισμοί της Γάζας και η χερσαία επίθεση που μόλις έχει αρχίσει είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς. Και η Χαμάς έχει την ευθύνη για τις ζωές των αμάχων που χάνονται, καθώς έχει επιλέξει να κρύβεται ανάμεσά τους, να μετατρέπει σε τρομοκρατικά κρησφύγετα ακόμα και νοσοκομεία, ναούς και προσφυγικούς καταυλισμούς, εκθέτοντας έτσι στον κίνδυνο του θανάτου εκείνους τους οποίους υποτίθεται ότι υπάρχει για να προστατεύει.

Αυτό που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη Γάζα είναι ό,τι ακριβώς συνέβη κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν, όπως θύμισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου, εκατομμύρια άμαχοι πλήρωσαν με τη ζωή τους τους βομβαρδισμούς της ναζιστικής Γερμανίας από τους συμμάχους. Διότι, δυστυχώς, οι βόμβες δεν ήξεραν να ξεχωρίζουν τους ναζί από τους αθώους, όπως δεν ξέρουν και σήμερα να ξεχωρίζουν τους τρομοκράτες από τους αμάχους.

Το Ισραήλ παίρνει όλα τα μέτρα για να μειώσει τις απώλειες αμάχων. Τους καλεί να κινηθούν σε ασφαλείς τοποθεσίες πριν προχωρήσει σε βομβαρδισμούς, ή να εγκαταλείψουν τελείως τη Λωρίδα μέχρι να σταματήσουν οι πολεμικές συγκρούσεις. Όσοι, όμως, όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ, ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός, στην ουσία, εσκεμμένα ή όχι, ζητούν να παραμείνει η Χαμάς ζωντανή και να απειλεί και στο μέλλον την ασφάλεια του Ισραήλ. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, πριν τουλάχιστον εξουδετερωθεί τελείως και οριστικά η οργάνωση. Υπάρχει ο καιρός της ειρήνης και ο καιρός του πολέμου, είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επικαλούμενος τη Βίβλο.

Ε.Κ.

Ας ξεκινήσουμε από το απλό ερώτημα: Μέχρι τώρα έχουν χάσει τη ζωή τους γύρω στα 4.000 παιδιά από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα. Στις πόσες χιλιάδες παιδιών θα θεωρήσει η ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ ότι ικανοποιήθηκε το αίτημα της αυτοάμυνας που επικαλείται; Στις πόσες χιλιάδες νεκρών αμάχων; Και στις πόσες χιλιάδες κατεστραμμένων κτηρίων, σπιτιών και υποδομών;

Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα δεν είναι πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, ούτε κατά της Χαμάς. Είναι γενοκτονία. Είναι η συλλογική τιμωρία ενός ολόκληρου λαού, που θεωρείται ένοχος για τα εγκλήματα τα οποία διέπραξε η Χαμάς. Πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς ρεύμα, νερό, φάρμακα και καύσιμα είναι η ανθρωπιστική τραγωδία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο αποτρόπαιο: να χαθούν αμέτρητες ζωές όχι μόνο από τους βομβαρδισμούς, αλλά και από την έλλειψη στοιχειωδών μέσων επιβίωσης.

Έτσι εξηγείται η αγανάκτηση ακόμα και του ΓΓ του ΟΗΕ. Έτσι, επίσης, εξηγούνται οι οργισμένες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο, από την Αγγλία μέχρι τις ΗΠΑ και την Ελλάδα. Και το αίτημα για άμεση κατάπαυση του πυρός τώρα, πριν να είναι πολύ αργά, που κινητοποιεί εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Είναι προφανές και πανθομολογούμενο ότι το Ισραήλ παραβιάζει όλους τους διεθνείς νόμους του πολέμου, που προβλέπουν την προστασία των αμάχων και απαγορεύουν ρητά τη συλλογική τιμωρία. Είναι, επίσης, προφανές ότι το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δεν είναι ελευθέρας για μαζικές δολοφονίες. Είναι, τέλος, προφανές ότι, με όσα συμβαίνουν στη Γάζα, κινδυνεύει πολύ σοβαρά η ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Το Ισραήλ έχει δίκιο και αυτό δύσκολα μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει, όταν καταγγέλλει τη Χαμάς για τους 1.400 θανάτους που προκάλεσε η επίθεσή της. Έχει, επίσης, δίκιο όταν δηλώνει ότι θέλει να προστατεύσει τους πολίτες του. Όμως, η αντίδρασή του έχει ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο ανθρωπισμού και σεβασμού στους διεθνείς κανόνες. Κανένας δεν δικαιούται να βομβαρδίζει έναν παιδικό σταθμό, επειδή μέσα κρύβονται κάποιοι δολοφόνοι. Και κανένας δεν δικαιούται, εν ονόματι όποιας αυτοάμυνας, να σκοτώνει αδιακρίτως χιλιάδες αμάχους.

Το γνωστό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα κατήγγειλε την περασμένη Τετάρτη ότι ένας από τους τεχνικούς του καναλιού έχασε 19 μέλη της οικογένειάς του στον βομβαρδισμό προσφυγικού καταυλισμού. Ανάμεσά τους τον πατέρα του, τον αδελφό του, τη νύφη του και πολλά ανίψια του. Αν αυτό θεωρείται και μπορεί να δικαιολογείται ως αυτοάμυνα, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους στη Γάζα.

Ε.Σ.