Αντιθέσεις: Ιδιωτική παιδεία

Σε σύγχρονη κοιτίδα γνώσης εξελίσσεται η Ελλάδα

Έδωσαν τη χώρα στους ιδιώτες τώρα δίνουν και την παιδεία

Παρά τα βάρη της πανδημίας που αναπόφευκτα κρατούν τη χώρα πίσω, η Νίκη Κεραμέως αποφάσισε να αφαιρέσει άπαξ διά παντός τα χρονίζοντα προσκόμματα που κρατάνε την ελληνική Παιδεία πίσω εδώ και δεκαετίες. Οι τομές στο κατεστημένο των αιώνιων φοιτητών και του κράτους ανομίας, που ισχύει σήμερα στα ελληνικά πανεπιστήμια, μαζί με τις ευκαιρίες που ανοίγονται πλέον ισάξια σε όλους, με την αναγνώριση των προσόντων πτυχιούχων ιδιωτικών σχολών, ανοίγουν τον δρόμο για να γίνει η χώρα μία σύγχρονη κοιτίδα γνώσης, και κλείνουν την πόρτα στις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να κρατήσει το πανεπιστημιακό άβατο για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η εισαγωγή στα πανεπιστήμια θα γίνεται πλέον πιο στοχευμένα, αλλά και η παραμονή σε αυτά θα έχει «ημερομηνία λήξης», ώστε να θωρακιστεί επιτέλους το κύρος των πανεπιστημιακών σπουδών και να μειωθεί το ποσοστό αυτών που δεν ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, που σήμερα πλησιάζει το 30% του συνόλου.

Όσο για την αναγνώριση των προσόντων όσων έχουν πτυχίο από ιδιωτική σχολή, ο ΣΥΡΙΖΑ τη βάφτισε «εξίσωση πτυχίων», ξεχνώντας -όπως και όταν ήταν κυβέρνηση- ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία πρέπει η χώρα μας να ακολουθεί. «Δεν γίνεται να είμαστε Ευρώπη αλά καρτ», τόνισε η υπουργός. «Δεν μπορούμε να κάνουμε ότι αυτά τα πτυχία δεν υπάρχουν, πρέπει να εξετάζονται και να εφαρμόζουμε το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναλαμβάνοντας πλήρως την πολιτική ευθύνη, ανακοίνωσε ο ίδιος προσωπικά τη λήξη του καθεστώτος ανομίας και τρομοκρατίας που έχει επιβληθεί σήμερα στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια, με την ίδρυση της «Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος», που θα αποτελείται από ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και κύριος στόχος και μέριμνά του θα είναι η διευκόλυνση της πανεπιστημιακής ζωής των πραγματικών φοιτητών και η άμεση καταστολή οποιωνδήποτε φαινομένων βίας και ανομίας, που συνήθως προέρχονται από άτομα εκτός ιδρύματος, του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Κάποιοι θα μπορούσαν να κρυφτούν πίσω από την πανδημία και να αφήσουν τη χώρα να καταρρεύσει. Είναι οι ίδιοι που τώρα αντιδρούν σε αυτό το καινοτόμο νομοσχέδιο, οι ίδιοι που τόσα χρόνια ωφελήθηκαν από το κράτος εν κράτει των ελληνικών ΑΕΙ και των αιώνιων φοιτητών. Η Ελλάδα, όμως, αλλάζει κατεύθυνση και δεν κοιτάζει πλέον πίσω, αλλά μπροστά. Και μόνο όσοι έχουν όραμα και θέληση θα μπορέσουν να ακολουθήσουν.

Ε.Κ.

 

Ακολουθώντας τη συνηθισμένη πλέον διαδικασία του «αποφασίζομεν και διατάζομεν», η κυβέρνηση κατάργησε το νομοθετικά κατοχυρωμένο πανεπιστημιακό άσυλο, με πρόσχημα ότι έτσι θα προστατευτούν οι φοιτητές και θα πάψουν τα πανεπιστήμια να είναι «άνδρα ανομίας». Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που καταφέρνει είναι να ανοίξει τον δρόμο για τη βίαιη καταστολή των καταλήψεων εντός του πανεπιστημίου, κάτι που παραβιάζει την ακαδημαϊκή ελευθερία και τη δυνατότητα άσκησης ακαδημαϊκής κριτικής.

Παράλληλα, στο ίδιο ντροπιαστικό νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε διπλό δώρο στους ιδιώτες που τόσο εκτιμά. Από τη μία μείωσε των αριθμό εισακτέων στα δημόσια ΑΕΙ, κάτι που οδηγεί αναπόφευκτα στο κλείσιμο τμημάτων και σχολών, επικαλούμενη την εξασφάλιση της ποιότητας των πτυχιούχων, στο όνομα μιας κατ’ επίφαση αριστείας και από την άλλη, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, εξίσωσε τα επαγγελματικά δικαιώματα δημόσιων ΑΕΙ και Κολεγίων. Ο περιορισμός, λοιπόν, των επιλογών όσων δώσουν πανελλήνιες και η επαναφορά ουσιαστικά της βάσης εισαγωγής, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια χιλιάδες κόσμου στην ιδιωτική εκπαίδευση και στην περαιτέρω οικονομική αιμορραγία των νοικοκυριών.

Πρόκειται για την πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων. «Με εκπρόθεσμη τροπολογία, αιφνιδιάζοντας μέχρι και τους βουλευτές της, υποχρεώνει το ΤΕΕ και άλλα επαγγελματικά επιμελητήρια να εγγράφουν ως μέλη αποφοίτους κολεγίων, χωρίς να ελέγχουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Πλέον, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες, απόφοιτοι των πανεπιστημίων μας (μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.ά.) θα υποσκελίζονται από αποφοίτους κολεγίων τριετούς φοίτησης οι οποίοι, σε αμφίβολες κατά κανόνα συνθήκες, αποκτούν ίδια επαγγελματικά δικαιώματα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέματα δημοσίου συμφέροντος, ποιότητας κατασκευών, μελετών, υγείας και ασφάλειας των πολιτών, αφού κριτήριο για σπουδές και εύρεση δουλειάς γίνεται η δυνατότητα πληρωμής ή όχι διδάκτρων στα κολέγια», τόνισε ο Νίκος Φίλης στη Βουλή.

Η Νέα Δημοκρατία ασελγεί πάνω στο σύστημα Παιδείας και καταδεικνύει ως «υποκριτή» οποιονδήποτε φέρνει αντίρρηση για το νομοσχέδιο της ντροπής, ξεχνώντας να αναφέρει πως μόνο οι βουλευτές της το υπερψήφισαν, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα το καταψήφισαν ή ψήφισαν «παρών». Το επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη διαλύει τις κρατικές δομές τη μία μετά την άλλη, για χάρη των ιδιωτών και εις βάρος των πολλών και δείχνει πως για την κυβέρνηση αριστεία είναι μόνο η αγοραία.

Ε.Σ.