Αντιθέσεις: Καλλιτέχνες

Μία άδικη αντιμετώπιση ενός δίκαιου νομοσχεδίου

Ένα νομοσχέδιο ταφόπλακα για τα μουσεία και την τέχνη

Μπορεί να επικαιροποίησε και να εκσυγχρόνισε τη μουσειακή πολιτική της χώρας, η οποία ήταν τόσο παρωχημένη που θα μπορούσε και η ίδια να εκτεθεί σε μουσείο, όμως το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού αποτέλεσε για ακόμη μία φορά αφορμή για τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τη Βουλή αρένα.

Στο επίκεντρο αυτής της αντιπαράθεσης μεταξύ της υπουργού, Λίνας Μενδώνη, και μερίδας της αντιπολίτευσης, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, βρέθηκε το Προεδρικό Διάταγμα 85 που αφορά τα πτυχία των καλλιτεχνών. Η υπουργός το ξεκαθάρισε με όλους τους τρόπους ότι το συγκεκριμένο διάταγμα δεν υποβαθμίζει τις σπουδές τους, ούτε εξισώνει τα πτυχία των σχολών παραστατικής τέχνης με τα απολυτήρια Λυκείου. «Ή κάποιοι δεν το κατάλαβαν, ή κάποιοι δεν θέλησαν να τους αφήσουν να το καταλάβουν», τόνισε η υπουργός, βλέποντας ότι μπροστά στην ευκαιρία για προπαγάνδα και δημιουργία εντυπώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ πέταξε τη λογική από το παράθυρο.

Οι καλλιτέχνες εξαιρούνται ξεκάθαρα από το συγκεκριμένο διάταγμα και καμία -εκ του ασφαλούς- μαζική παραίτηση καθηγητών ή διαδήλωση καλλιτεχνών δεν μπορεί να αποδείξει το αντίθετο. Και η εμμονή του κ. Τσίπρα να αποσυρθεί το
ΠΔ 85 οφείλεται ή στην έλλειψη κοινής λογικής, στην οποία άλλωστε μας έχει συνηθίσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ή στην υπόγεια υποστήριξη συγκεκριμένων συντεχνιακών ομάδων, που τρέφονται από τον χώρο της τέχνης εδώ και δεκαετίες.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι παρά τις φωνές και τις διαμαρτυρίες τους, κανείς από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τοποθετήθηκε ξεκάθαρα για το ποια είναι η θέση τους για τα πτυχία των καλλιτεχνών.

Το δεύτερο σκέλος της προπαγανδιστικής επίθεσης απέναντι στο νομοσχέδιο, του οποίου η ορθότητα αποδεικνύεται άλλωστε και από την υπερψήφισή του, είχε να κάνει με τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, μια κίνηση που θα τους προσδώσει εξωστρέφεια και θα τα καταστήσει βιώσιμα, χωρίς ωστόσο, όπως ξεκαθάρισε η υπουργός, να τροποποιηθεί το καθεστώς λειτουργίας τους με βάση τον αρχαιολογικό νόμο.

Και εδώ, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «αποκοπή» των μουσείων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και εξυπηρέτηση ημετέρων από την κυβέρνηση, δείχνοντας ότι προτιμά να κρατάει τον εκσυγχρονισμό ολόκληρης της χώρας πίσω, ακόμα και για το ελάχιστο δυνατό πολιτικό όφελος.

Ε.Κ.

Προκλητική και ανένδοτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η στάση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που καταστρέφει όχι μόνο τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας, αλλά και το μέλλον του καλλιτεχνικού κόσμου.

Παρά τις εμφανείς ελλείψεις και ανακρίβειες που βρίσκονται μέσα στο νομοσχέδιο και που αποτελούν πρόσφορο έδαφος για κάθε είδους παρερμηνείες, η υπουργός κατά του πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, «έβγαλε τρελούς» σύσσωμη την αντιπολίτευση, τους καλλιτέχνες, ακόμα και τους καθηγητές του Εθνικού Θεάτρου και του Θεάτρου Βορείου Ελλάδας, που παραιτήθηκαν μαζικά μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου «ταφόπλακα στον πολιτισμό», όπως το χαρακτήρισαν.

Έτσι, λίγο πριν από τη λήξη της τραγικής θητείας της, η κυβέρνηση υπερψήφισε ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο, με επιχειρήματα την ευελιξία και τον εκσυγχρονισμό των μουσείων, τη δήθεν βελτίωση της βιωσιμότητάς τους και τη μεγαλύτερη αυτοτέλεια που θα έχουν. Αποκρύπτοντας ότι στην πραγματικότητα, με το νομοσχέδιο, η διαχείριση των ανεκτίμητης αξίας μουσειακών συλλογών περνάει και με τη βούλα σε χέρια ιδιωτών, «κοινωφελών» ιδρυμάτων πολιτισμού και κομματικών φίλων, ενώ η διοίκησή τους θα ορίζεται πλέον από τον εκάστοτε υπουργό και θα αμείβεται αδρά.

Παράλληλα, όμως, με την υποβάθμιση του θεσμού των μουσείων, η Νέα Δημοκρατία επιχείρησε και την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών, με το Προεδρικό Διάταγμα 85, που φέρει δηλαδή την υπογραφή της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Σακελλαροπούλου, και το οποίο πρακτικά εξισώνει τα πτυχία από σχολές τέχνης με τα απολυτήρια Λυκείου. Οι αντιδράσεις των ανθρώπων της τέχνης, σφοδρές και άμεσες, σε συνδυασμό με τις μαζικές παραιτήσεις, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να απομακρυνθεί από την «ακλόνητη» στάση την οποία κρατούσε, με τη βοήθεια και της κας Μενδώνη, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Οικονόμου, και να δεσμευθεί για νέα νομοθετική πρόταση, σε συνάντηση που πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη με τους καλλιτέχνες.

Και έτσι, για ακόμη μία φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσπαθήσει να εμφανιστεί ως «σωτήρας», του οποίου οι πρωτοβουλίες έρχονται να διορθώσουν τα λάθη και τις αδικίες, που η δική του κυβέρνηση προώθησε! Πρόκειται για σχήμα οξύμωρο, μία κυβέρνηση που τόσο φανερά υποσκάπτει τον πολιτισμό και την τέχνη για χάρη των κερδών και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, να παίζει τόσο καλά τον ρόλο της σε αυτό το… θέατρο του παραλόγου που έχει δημιουργήσει.

Ε.Σ.