Αντιθέσεις: Καρατομήσεις στα νοσοκομεία

Αδιαπραγμάτευτες οι συνθήκες διαβίωσης στα νοσοκομεία

Καρατόμηση της διοίκησης δεν σημαίνει αποποίηση των ευθυνών

Με άμεσες και βαθιές τομές και καρατομήσεις, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπενθύμισε στο πανελλήνιο, για ακόμη μία φορά, αφενός ότι η υγεία και οι συνθήκες διαβίωσης ασθενών και εργαζομένων στο ΕΣΥ δεν είναι διαπραγματεύσιμες, αφετέρου ότι όποιος δεν μπορεί να κάνει σωστά τη δουλειά του, καθαιρείται πάραυτα και στη θέση του αναλαμβάνει κάποιος πιο ικανός.

Αυτό ακριβώς συνέβη στις υποθέσεις των νοσοκομείων «Μεταξά» και «Αγία Όλγα», των οποίων οι διοικήσεις καρατομήθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, έπειτα από καταγγελίες του προσωπικού που τα στελεχώνει.

Ο μηχανισμός του υπουργείου Υγείας κινητοποιήθηκε άμεσα και ο υφυπουργός, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, με αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Κωνσταντινοπούλειο Νοσοκομείο Νέας Ιωνίας «Αγία Όλγα», διαπίστωσε όχι μόνο ότι οι καταγγελίες είχαν βάση, αλλά και ότι η διοίκηση του νοσοκομείου ήταν ανεπαρκής και ανίκανη να εκπληρώσει τις ευθύνες που απορρέουν από τη θέση της.

Για αυτό και, εξίσου άμεσα, ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, «ξήλωσε» τον διοικητή και την αναπληρώτρια διοικήτρια.

Ακόμα χειρότερη ήταν η κατάσταση στο νοσοκομείο «Μεταξά», όπου οι καταγγελίες που έφτασαν στο υπουργείο αφορούσαν αναβολή μίας χημειοθεραπείας, η οποία ερευνάται από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια, ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου καθαιρέθηκε και αυτός από τον υπουργό. Η 2η ΥΠΕ τονίζει πως πραγματοποιήθηκαν κανονικά 80 προγραμματισμένες χημειοθεραπείες, όμως ακόμα και αυτή η μία αναβολή αποτελεί σοβαρό πρόβλημα, η λύση του οποίου θα επέλθει άμεσα. «Η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χώρων, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς, και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό, είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Παράλληλα, με αφορμή τα προβλήματα στα δύο προαναφερθέντα νοσοκομεία, ξέσπασε ένα… πάρτι φημολογίας από την αντιπολίτευση τις τελευταίες ημέρες, ότι δήθεν η Ελλάδα ταλανίζεται από σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων και πως οι ασθενείς μένουν χωρίς τα μέσα θεραπείας τους.

Απαντώντας λοιπόν σε αυτές τις επαίσχυντες και ανυπόστατες κατηγορίες, το υπουργείο Υγείας υπενθύμισε πως η χώρα μας, με βάση τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία, είναι τελευταία στην Ευρώπη σε ελλείψεις φαρμάκων, η επάρκεια των οποίων ελέγχεται καθημερινά και καλύπτεται πλήρως από τα γενόσημά τους. Για ακόμη μία φορά λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε απαντήσεις με πράξεις, όχι με λόγια.

Ε.Κ.

Η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς προς τον πέμπτο χρόνο κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει λίγο-πολύ πέντε χρόνια δικών της πολιτικών, και δικών τους αποτελεσμάτων. Όταν λοιπόν τα αποτελέσματα αυτά είναι οι τρισάθλιες και επικίνδυνες για την υγεία συνθήκες που καλούνταν να υπομείνουν ασθενείς και νοσηλευτικό προσωπικό στα νοσοκομεία της ντροπής, «Μεταξά» και «Αγία Όλγα», τότε οι ευθύνες βαραίνουν όχι μόνο τους εκάστοτε διοικητές, αλλά και την κυβέρνηση που τους τοποθέτησε εκεί.

Η άμεση απομάκρυνσή τους από τον υπουργό Χρυσοχοΐδη δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια οι ευθύνες αυτές να μπουν κάτω από ένα ήδη ξέχειλο χαλί. Η κατάντια των ελληνικών νοσοκομείων, η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωσή τους, η παραμέληση των ψυχιατρικών δομών, όλα αυτά φέρουν την υπογραφή της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εγκληματική πολιτική του, εις βάρος της δημόσιας Υγείας, ξεκίνησε στην πρώτη θητεία του ως πρωθυπουργός και συνεχίζεται και στη δεύτερη. Ούτε είχε, ούτε ποτέ θα έχει το οποιοδήποτε άλλοθι για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΕΣΥ. Οι καταγγελίες είναι πολλές και κατακεραυνώνουν τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, σε κάθε τους βήμα.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι τα νοσοκομεία σήμερα έχουν χρέη 1,2 δισ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι σταδιακά οι συμβασιούχοι στις υπηρεσίες φύλαξης, εστίασης και καθαριότητας απολύονται και τη θέση τους παίρνουν εργολάβοι. Το φαρμακείο του «Μεταξά» είχε ενημερώσει εδώ και καιρό ότι ο προϋπολογισμός για τα φάρμακα των χημειοθεραπειών είχε εξαντληθεί. Στο ταμείο υπήρχαν 5.000 ευρώ, ενώ οι μηνιαίες ανάγκες για τους ογκολογικούς ασθενείς φτάνουν τα 3,5 εκατομμύρια! Και ποια ήταν η απάντηση του υπουργείου Υγείας σε αυτό; Να απομακρύνει τον διοικητή. Μια κίνηση που δεν λύνει κανένα πρόβλημα, μόνο προσθέτει μία ακόμη κοινωνική ήττα σε μια -μακρά πλέον- λίστα που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης.

Έπρεπε να γίνουν ρεπορτάζ από διάφορα μέσα, ακόμα και φιλικά προσκείμενα στη ΝΔ, για να αναδειχθούν οι άθλιες συνθήκες και να αναγκαστεί το υπουργείο και ο κ. Χρυσοχοΐδης να πάρουν θέση. Μπορεί να νομίζουν ότι με την απομάκρυνση των διοικήσεων από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, όμως οι ευθύνες τους παραμένουν, και θα πρέπει να λογοδοτήσουν για αυτές.

Ε.Σ.