Αντιθέσεις: Κορωνοϊός

Ο Κορωνοϊός απαιτεί υπομονή και υπευθυνότητα από τους πολίτες

Ξαναφορτώνουν την αποτυχία τους στις πλάτες των Ελλήνων

Πριν από λίγο καιρό, η Ελλάδα νίκησε την πρώτη μάχη με τον κορωνοϊό, συντρίβοντας την καμπύλη των κρουσμάτων, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν. Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα εθνικά συστήματα Υγείας κατέρρευσαν και έγιναν έρμαια του νέου ιού, η Ελλάδα επέδειξε θαυμαστή ψυχραιμία, εφάρμοσε τεχνοκρατικές μεθόδους, αφουγκραζόμενη την επιστημονική κοινότητα και, τελικώς, αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ευρώπη. Η κυβέρνηση όμως δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες της, διότι γνώριζε πως δεν είχε τελειώσει ο πόλεμος, και πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα γινόταν κάποια στιγμή πραγματικότητα.

Η στιγμή αυτή λοιπόν ήρθε, και τώρα καλούμαστε πάλι να γίνουμε παράδειγμα. Οι ισορροπίες ήταν και παραμένουν πολύ λεπτές, ανάμεσα στην οικονομική ασφυξία του κράτους και στη μαζική εξάπλωση του ιού. Όπως τότε, έτσι και τώρα, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επιβραδύνουν την πανδημία, αλλά και για να μπουν λεφτά στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι στα σύνορα έδειξαν ότι δεν απειλούμαστε τόσο από τους τουρίστες, όσο από τις μεμονωμένες συμπεριφορές χαλαρότητας, που απειλούν την υγεία όχι μόνο των δεκάδων πολιτών που τις ακολουθούν, αλλά και των χιλιάδων συμπολιτών τους με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

Η ατομική ευθύνη του καθενός είναι το πρώτο και το κυριότερο μέτρο κατά της πανδημίας. Η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους, αλλά και σε περιπτώσεις συνωστισμού είναι επιβεβλημένη και απαραίτητη. Το πρόστιμο που συνοδεύει τις «παραβάσεις» δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά ανασταλτικό, ώστε ακόμα και οι πλέον ασυνείδητοι να συμμορφωθούν.

Είναι βέβαιο πως, σε πείσμα όσων κατηγορούν τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αν τουρίστες και Έλληνες πολίτες ακολουθήσουν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί, τότε ούτε η αυξημένη πληρότητα στα πλοία θα αποτελέσει ρίσκο, ούτε η μαζικότερη προσέλευση τουριστών στα νησιά. Διότι είναι προτιμότερο τουρίστες και επιχειρηματίες να χαμογελάνε, κι ας έχουν καλυμμένο το μισό τους πρόσωπο, παρά οι μεν να δεινοπαθούν ώρες ατελείωτες μπροστά από κλειστά σύνορα και οι δε να εξωθούνται στη χρεοκοπία.

Ε.Κ.

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι «άριστος» για να καταλάβει τι κάνει, ή μάλλον τι δεν κάνει, η κυβέρνηση στο θέμα του κορωνοϊού. Διότι το μόνο που συμβαίνει είναι το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποτυγχάνει κατά συρροή, και αντί να αναλαμβάνει την ευθύνη και να μαθαίνει από τα λάθη του, χρησιμοποιεί –καλοπληρωμένα– επικοινωνιακά τρικ για να κατηγορήσει τους πλέον αθώους, τους Έλληνες πολίτες.

Η κυβέρνηση είχε κάποιους μήνες να ετοιμαστεί, όταν τα κρούσματα δεν είχαν περάσει τα κινεζικά σύνορα, και δεν το έκανε. Μετέπειτα αποφάσισε την επιβολή καραντίνας, για την αποφυγή διασποράς του ιού και την ενίσχυση του ΕΣΥ, αποφεύγοντας όμως τεχνηέντως να πράξει το δεύτερο και παράλληλα δίνοντας ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην ελληνική οικονομία.

Σήμερα, με το δεύτερο κύμα του ιού να βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, γιατί ούτε η οικονομία αντέχει δεύτερη καραντίνα, ούτε όμως έγιναν ουσιαστικές κινήσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας. Το ότι παράλληλα αυξήθηκε η πληρότητα των πλοίων από 65% σε 85% ενώ μειώθηκαν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, δείχνει πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει έρμαιο επιχειρηματικών συμφερόντων, εις βάρος της δημόσιας Υγείας και των ψηφοφόρων της. Και αντί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απολογείται και να αποχωρίζονται οι υπεύθυνοι τις καρέκλες τους, καταφεύγουν εκ νέου στην προπαγάνδα και κατηγορούν εκ νέου τους πολίτες για «απαράδεκτες συμπεριφορές χαλάρωσης» και μειωμένη ατομική ευθύνη.

Ο κορωνοϊός δεν επηρεάζεται ούτε από τα σπασμωδικά και κατόπιν εορτής μέτρα, ούτε από τα καμπανάκια και τις συστάσεις. Το γεγονός ότι λίγες μόλις εβδομάδες μετά το άνοιγμα των συνόρων, ο ιός εξαπλώθηκε σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας και τα κρούσματα αυξάνονται μέρα με τη μέρα, το αποδεικνύει ξεκάθαρα. Αυτό δεν κρύβεται κάτω από το επικοινωνιακό χαλί, όσο και να προσπαθεί ο κ. Πέτσας, όσο και να προειδοποιεί ο κ. Τσιόδρας. Η κυβέρνηση οφείλει πρωτίστως να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας απέναντι στην πανδημία, και μετέπειτα να λογοδοτήσει στον λαό για τα λάθη και τις αστοχίες της.

Ε.Σ.