Αντιθέσεις: Κορωνοϊός

Αψηφώντας τους κανόνες ευνοούμε τον κορωνοϊό

Η κυβέρνηση υπεύθυνη που δεν «μένουμε ασφαλείς»

Ότι τα πράγματα με τον κορωνοϊό δεν είναι καλά, κανένας δεν μπορεί να το αρνηθεί. Τα κρούσματα τον τελευταίο καιρό έχουν πολλαπλασιαστεί, την ύφεση της πανδημίας μετά το lock down έχει ακολουθήσει μια επικίνδυνη έξαρση και το άνοιγμα των συνόρων, για να μπορέσει κάπως να σταθεί στα πόδια του ο τουρισμός, έχει προσθέσει μια επιπλέον πηγή διάδοσης και κινδύνων.

Όπως δείχνουν, ωστόσο, η κατανομή στη χώρα και η προέλευση των κρουσμάτων, η βασική αιτία για το δεύτερο κύμα πανδημίας είναι η μη εφαρμογή στοιχειωδών κανόνων προστασίας από ένα μέρος του πληθυσμού, ιδιαίτερα από άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία θεωρούν τον εαυτό τους υπεράνω προφυλάξεων. Έτσι, βλέπουμε σε τουριστικές περιοχές και νησιά εικόνες συνωστισμού και συγχρωτισμού, πάρτι στις παραλίες, ουρές σε παραλιακά μπαρ, που δίνουν την εντύπωση ότι ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει ποιος κίνδυνος καραδοκεί για τους ίδιους, αλλά και για τα ηλικιωμένα και πιο ευάλωτα μέλη του περιβάλλοντός τους.

Η κυβέρνηση δεν μπορούσε να είναι και δεν είναι θεατής σε αυτή την κατάσταση. Η καθημερινή ενημέρωση από τους ειδικούς επανήλθε, τα πανηγύρια και οι εκδηλώσεις έχουν απαγορευτεί, η συγκέντρωση πολλών ατόμων ακόμα και για γάμους έχει περιοριστεί, το 112 έχει ενεργοποιηθεί και προειδοποιεί, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα προβεί σε εκκλήσεις, ιδιαίτερα στις νέες και στους νέους. Τα μέτρα εναντίον όσων παραβιάζουν τους κανόνες προστασίας και υγιεινής έχουν γίνει αυστηρότερα, επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα σε κέντρα διασκέδασης, προβλέπονται ρυθμίσεις για το άνοιγμα των σχολείων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κ.λπ. Ακόμα και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, που όλοι γνωρίζουμε τη σημασία της για τη Μακεδονία και τη χώρα, δεν πρόκειται φέτος να λειτουργήσει, σε μια προσπάθεια να προλάβουμε τα χειρότερα.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δύο είναι οι αλήθειες που όλοι πρέπει να γνωρίζουν. Πρώτον, ότι η πανδημία δεν προσφέρεται για κομματικές αντιπαραθέσεις και πολιτικά παιγνίδια. Όταν άνθρωποι υποφέρουν και πεθαίνουν, η μικροπολιτική οφείλει να σιωπά. Και δεύτερον, και πιο σημαντικό, κανένα μέτρο δεν πρόκειται να αποδώσει αν οι ίδιοι οι πολίτες, οι νέοι κυρίως, δεν πάρουν την υπόθεση σοβαρά. Η υγεία και η ζωή του διπλανού μας είναι στα χέρια μας. Αυτή η αρχή πρέπει να καθοδηγεί τις πράξεις μας, κι αυτή μόνο μπορεί να ορθώσει φραγμό στην πανδημία.

Ε.Κ.

 

«Μένουμε ασφαλείς», ήταν το σύνθημα της κυβέρνησης στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Και τότε, όπως όλοι θυμούνται, τη σχετική επιτυχία της Ελλάδας, που κατάφερε να μην υποστεί την υγειονομική πανωλεθρία άλλων χωρών, έσπευσε να καρπωθεί ως αρχιστράτηγος της νίκης, ακόμα και ως Μωυσής, ο κ. Μητσοτάκης. Τελικά, όμως, όπως αποδεικνύει το δεύτερο και χειρότερο κύμα της πανδημίας, και όπως τόνισε πρόσφατα ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, δεν μείναμε καθόλου ασφαλείς. Με τη μόνη διαφορά ότι, στην πρώτη φάση ο πρωθυπουργός πιστώθηκε τη «νίκη», ενώ στη δεύτερη οι πολίτες χρεώνονται την «ήττα».

Προφανώς και μια δύσκολη κατάσταση, όπως η πανδημία, δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Η διαπίστωση αυτή όμως, που αργά θυμήθηκαν στην κυβέρνηση, γιατί εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο και με πολλούς τρόπους την υγειονομική κρίση, δεν μπορεί να κρύψει ορισμένα γεγονότα. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση άνοιξε τα σύνορα χωρίς επαρκείς και συντονισμένους ελέγχους. Επέτρεψε πληρότητα πάνω από 80% στα πλοία και 100% στα αεροπλάνα. Έδωσε αντιφατικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας. Άφησε εκτός ελέγχων τις εκκλησίες. Και το χειρότερο από όλα, επιχειρεί να στρέψει ένα μέρος της κοινωνίας -τους μεγαλύτερους σε ηλικία- εναντίον ενός άλλου -των νέων, υποδεικνύοντας τους νέους ως υπεύθυνους για το νέο κύμα της πανδημίας, και προχωρώντας σε αυστηρές ποινές για τους «παραβάτες», πελάτες αλλά και ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.

Η κατάσταση τείνει να τεθεί εκτός ελέγχου, και οι ευθύνες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι εκτός συζήτησης. Ούτε η οικονομία και ο τουρισμός ωφελήθηκαν από τα σπασμωδικά μέτρα και την απουσία μέτρων, αλλά ούτε η υγειονομική κρίση αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά. Το ΕΣΥ παρέμεινε «ανάπηρο», η πρωτοβάθμια περίθαλψη σχεδόν ανύπαρκτη και το τέλος της πρώτης φάσης της πανδημίας σήμανε το τέλος των χειροκροτημάτων για τη δημόσια υγεία και την αρχή της εισβολής ιδιωτών στα νοσοκομεία.

Αυτή η οικτρή πραγματικότητα πήρε χαρακτήρα αλαλούμ, με τις ανεκδιήγητες δηλώσεις του καθ’ ύλην υπεύθυνου, του υπουργού Υγείας, για εκατοντάδες χιλιάδες εμβόλια που θα έχουμε τον Δεκέμβριο. Δήλωση που διαψεύστηκε από την Κομισιόν μέσα σε λίγες ώρες και έδειξε πόσο επικίνδυνα χαμηλό είναι το επίπεδο ετοιμότητας, αλλά και σοβαρότητας της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία και γίνεται πια από όλους κατανοητό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το νέο κύμα του κορωνοϊού, που σαρώνει τη χώρα.

Ε.Σ.