Αντιθέσεις: Οικονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό

Αποσμασματικά και άτολμα τα οικονομικά μέτρα για τον κορωνοϊό

Το κράτος παρόν με όλα του τα όπλα για την στήριξη της οικονομίας

Η κυβέρνηση επαινεί τον εαυτό της και επαινείται από τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης, για τα μέτρα που πήρε στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Τα οικονομικά μέτρα, ωστόσο, που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες μέρες, δεν επιβεβαιώνουν τους επαίνους. Δεν δείχνουν σε καμιά περίπτωση ότι η κυβέρνηση έχει κατανοήσει το βάθος και την έκταση της κρίσης, η οποία δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει, αλλά το σύνολο της οικονομίας. Διότι, τη στιγμή αυτή -και τα πράγματα θα χειροτερεύουν όσο κρατάει η πανδημία- το σύνολο σχεδόν της οικονομίας βρίσκεται σε δεινή θέση. Οι επιχειρήσεις που θεωρητικά δουλεύουν και παράγουν, υφίστανται οικονομική αιμορραγία κάθε μέρα, και μέτρα όπως φορολογικές ελαφρύνσεις ή διευκολύνσεις στο ενοίκιο δεν λύνουν σε καμιά περίπτωση το πρόβλημα.

Για να αντέξει η οικονομία το τσουνάμι του κορωνοϊού, απαιτούνται μέτρα πολύ τολμηρά. Απαιτείται «να μπει χέρι» στο απόθεμα των 37 δισ. που άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και που συγκεντρώθηκε με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, ακριβώς σαν μαξιλάρι για δύσκολες ή και κρίσιμες καταστάσεις.

Αυτήν τη φορά λεφτά υπάρχουν, δηλαδή. Εκείνο που δεν υπάρχει για την ώρα είναι η διάθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να απαλλαγεί από νεοφιλελεύθερες συνταγές και ευρωπαϊκές δυσκαμψίες. Αν δεν πάρει μέτρα εγκαίρως, αν δεν διαθέσει ένα μεγάλο μέρος από το μαξιλάρι στην αγορά και στην οικονομία, τα πράγματα θα εξελιχθούν πολύ άσχημα. Οι 40.000 άνεργοι μέσα στις πρώτες 18 μέρες της κρίσης, που ανακοίνωσε ο κ. Βρούτσης, είναι σήμα κινδύνου. Όσο για τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, αυτά είναι άτολμα, αποσπασματικά και δεν δείχνουν σε καμιά περίπτωση ότι η κυβέρνηση έχει επαφή με τη δύσκολη πραγματικότητα έξω στην κοινωνία.

Καταβάλλει, για παράδειγμα, 800 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο για ενάμιση μήνα, αντί να καταβάλει το σύνολο των αποδοχών τους, μέχρι ένα ορισμένο ύψος τουλάχιστον. Δεν καταβάλλει κάποιο έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα και δεν απαγορεύει τη δυσμενή μεταβολή των συμβάσεων εργασίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε τώρα τη στροφή στο Δημόσιο και στις δαπάνες, ως απόρροια έκτακτης ανάγκης», τόνισε σε χαρακτηριστική δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Τον καλούμε σε μια συνολικότερη αναθεώρηση της αναποτελεσματικής νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εισήγαγε. Το κοινωνικό κράτος δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι μια έκτακτη και πρόσκαιρη στροφή».

Ε.Σ.

Η ελληνική κυβέρνηση, όπως αναγνωρίζεται σήμερα απ’ όλους, με την αποφασιστική καθοδήγηση του πρωθυπουργού, πήρε από την πρώτη μέρα όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Κήρυξε συναγερμό τόσο στη δημόσια υγεία, όσο και στην οικονομία, και έγιναν αμέσως κινήσεις που αποσκοπούν στην προστασία της ζωής και της υγείας κάθε πολίτη και στην προστασία της οικονομίας, όσο αυτό είναι δυνατό κάτω από αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, είναι ένα πρώτο βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Ανάλογα με την «αντοχή» της επιδημίας και τη διάρκειά της, θα υπάρξουν και άλλα μέτρα, με σκοπό να μειώσουν όσο γίνεται τις επιπτώσεις της κρίσης στα ελληνικά νοικοκυριά.

Ζήτημα πρώτο, η προστασία των εργαζομένων. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ανακοινώθηκε η καταβολή επιδόματος 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο των επιχειρήσεων που έκλεισαν με απόφαση της πολιτείας. Επίσης, θα καταβληθεί από το κράτος το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών αυτής της κατηγορίας εργαζομένων.

Ζήτημα δεύτερο, η στήριξη των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις που έκλεισαν απαλλάσσονται από μια σειρά φορολογικών επιβαρύνσεων, από ένα μεγάλο μέρος του ενοικίου και από μια σειρά υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, αλλά και προς τις Τράπεζες.

Ζήτημα τρίτο, η ρευστότητα. Για τον σκοπό αυτόν, ανοίγουν τα ταμεία του κράτους, με πόρους του ΕΣΠΑ, αλλά και εθνικούς, ενώ καλούνται οι Τράπεζες, στη δύσκολη αυτή στιγμή, να στηρίξουν τις επιχειρήσεις εκείνες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

Η κριτική προς την κυβέρνηση, που ασκείται από διάφορες πλευρές, είναι ανακριβής και άδικη. Κι αυτό γιατί η ανταπόκριση του κράτους στις ανάγκες και άμεση υπήρξε και αποτελεσματική.

Κανείς φυσικά δεν λέει ότι τα μέτρα αυτά είναι πανάκεια. Λογικό είναι, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης και τις επιπτώσεις στο σύστημα υγείας και στην οικονομία, να υπάρξουν κι άλλα, πιο ριζοσπαστικά μέτρα. Το σίγουρο είναι ότι το Δημόσιο θα χρησιμοποιήσει όλα του τα όπλα στη μάχη αυτή, αλλά με σχέδιο και χωρίς πανικό. Το σίγουρο επίσης είναι, κι αυτό δεν πρέπει κανείς να το κρύβει, ότι όλοι οι Έλληνες, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, θα κληθούν να συμμετάσχουν, με δικαιοσύνη και ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στα βάρη.

Ε.Κ.