Αντιθέσεις: Κράτος Δικαίου

Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα είναι προβληματικό μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ

Το κράτος δικαίου «πληρώνει» τις αποτυχίες της κυβέρνησης

Με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη, την υπόθεση της Νοβάρτις, τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο και τις αρνητικές αξιολογήσεις που γίνονται από κάποιες διεθνείς οργανώσεις για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, έχει τον τελευταίο καιρό ξεσπάσει μια πολιτική αντιπαράθεση για την ποιότητα του κράτους δικαίου στη χώρα μας, με τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις να διατείνονται ότι το κράτος δικαίου επί διακυβέρνησης ΝΔ έχει απαξιωθεί.

Πρόκειται φυσικά για μια επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό, που για όποιον ζει στην Ελλάδα είναι φανερό ότι δεν έχει καμιά σχέση με την αλήθεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δικαιοσύνη, η ανεξαρτησία της οποίας αμφισβητείται στην απόφαση για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη, εξυμνείται για το βούλευμά της που απαλλάσσει όλους τους κατηγορούμενους για τη σκευωρία, όπως ονομάστηκε, της Νοβάρτις. Η Δικαιοσύνη δηλαδή και η ανεξαρτησία της κρίνονται αλά καρτ, ανάλογα με το πόσο οι αποφάσεις της βολεύουν τις αντιπολιτευτικές τακτικές κατά της κυβέρνησης.

Η ελευθερία του Τύπου, για την οποία έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση, με αφορμή την αμφισβητήσιμη έκθεση της διεθνούς οργάνωσης Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, δεν έχει ανάγκη τη συνηγορία κανενός. Αρκεί να δει κανείς σε ένα κεντρικό περίπτερο τους τίτλους των εφημερίδων, πολλοί από τους οποίους είναι σκληρά αντιπολιτευτικοί, για να καταλάβει πόσο αδικούν όχι την κυβέρνηση, αλλά τη χώρα, όσοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει κάποιου είδους λογοκρισία ή ότι διώκονται δημοσιογράφοι και μέσα ενημέρωσης επειδή έχουν εχθρική στάση απέναντι στην κυβέρνηση.

Τέλος, η καταγγελία για επαναπροωθήσεις διαψεύδεται από τα ίδια τα γεγονότα. Το ελληνικό λιμενικό σώμα έχει διασώσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πρόσφυγες, μεταξύ τους πολλές οικογένειες και παιδιά, κι αυτό από μόνο του αρκεί για να ακυρώσει τις κάθε είδους καταγγελίες από ΜΚΟ και αντιπολίτευση. Καταγγελίες που καλό είναι να θυμάται κανείς ότι αποτελούν ένα από τα επιχειρήματα του Ερντογάν στις προκλητικές απειλές κατά της Ελλάδας.

Συμπερασματικά: Το κράτος δικαίου στην Ελλάδα συμβαδίζει με τα πιο υψηλά στάνταρ της Ευρώπης και σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να ταυτίζεται με καθεστώτα όπως αυτά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Η τελευταία έκθεση της Κομισιόν, η οποία υποδεικνύει όντως, όπως για όλες τις χώρες, κάποιες δευτερεύουσες βελτιώσεις, επιβεβαιώνει κατηγορηματικά αυτή την αλήθεια.

Ε.Κ.

Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανίας. Η διαπίστωση αυτή από τον Άμλετ του Σαίξπηρ ταιριάζει με το «βασίλειο» του κυρίου Μητσοτάκη. Γιατί βασικοί πυλώνες του κράτους δικαίου στην Ελλάδα αμφισβητούνται σήμερα από διεθνείς οργανώσεις, διεθνείς δημοσιογραφικές ενώσεις, δημοσιεύματα έγκυρων ξένων εφημερίδων και την ίδια την Κομισιόν.

Η τελευταία, για να ξεκινήσουμε από εκεί, επισημαίνει σοβαρά προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ελευθερία του Τύπου, αλλά και με την απόδοση Δικαιοσύνης. Η προσπάθεια να συρθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου δημοσιογράφοι ως σκευωροί, ο τρόπος με τον οποίο μοιράστηκαν εκατομμύρια σε ΜΜΕ με τη λίστα Πέτσα, η μονοφωνία των καναλιών, οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ως στόχο να ελέγξει, και σε μεγάλο βαθμό ελέγχει, την ενημέρωση στη χώρα. Κι αυτό αποτελεί πλήγμα για το κράτος δικαίου.

Η Δικαιοσύνη, από την άλλη, γίνεται προσπάθεια να καταστεί από ανεξάρτητη, εξαρτημένη από την κυβέρνηση. Η αποφυλάκιση του φίλου της κυβέρνησης Δημήτρη Λιγνάδη, που ξεσήκωσε κίνημα οργής στον κόσμο της Τέχνης και σε όλη τη χώρα, αλλά και η απόπειρα να διωχθούν δημοσιογράφοι, όπως και η δίωξη της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, που ερευνούσε το σκάνδαλο Νοβάρτις, επιβεβαιώνουν το βάσιμο των καταγγελιών, που έφτασαν μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο, κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού σε αυτό.

Η καταδίκη, τέλος, της Ελλάδας, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για το πολύνεκρο ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, αποδεικνύει την ορθότητα των καταγγελιών για επαναπροωθήσεις, αλλά και εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας, όπως διεθνώς την εκθέτουν και οι καταγγελίες για υπονόμευση του κράτους δικαίου, που έχουν λάβει χαρακτήρα χιονοστιβάδας.

Για όποιον διαθέτει στοιχειώδη λογική και κρίση, αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας είναι απλό και επικίνδυνο.
Η Ελλάδα, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, είναι πρωταθλήτρια σε θανάτους από την πανδημία, όπως και στις τιμές ρεύματος, βενζίνης και ειδών πρώτης ανάγκης. Και στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στις αμοιβές. Για να συγκρατήσει, λοιπόν, τη λαϊκή δυσαρέσκεια για την αποτυχία καταφεύγει σε αντιδημοκρατικά μέτρα, συρρικνώνει τη δημοκρατία, μεγεθύνει την καταστολή και ακρωτηριάζει το κράτος δικαίου.

Μια χώρα, όμως, και μια κοινωνία στην οποία το κράτος δικαίου δεν ισχύει ακέραιο εισέρχεται σε επικίνδυνα μονοπάτια. Από την άποψη αυτή, όσα κάνει στον τομέα αυτόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφορούν τους πάντες, μέχρι και τον τελευταίο πολίτη.

Ε.Σ.