Αντιθέσεις: Κυβερνητικός απολογισμός

Απολογισμός θετικός το πρώτο δίμηνο της κυβέρνησης

Δύο μήνες μετά τις εκλογές, η δύσκολη πραγματικότητα δεν άφησε κανένα περιθώριο επανάπαυσης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η επίθεση της φωτιάς, πρώτα-πρώτα, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ, της Παιδείας, της Ασφάλειας, της Οικονομίας, απαιτούν όχι μόνο άμεσες λύσεις, αλλά και μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν από καλύτερες θέσεις η Ελλάδα να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις. Γιατί, όταν όλα τριγύρω αλλάζουν, δεν μπορεί ένα σύγχρονο κράτος να μένει το ίδιο. Προσκολλημένο σε παλιές συνταγές.

Για το μεγάλο θέμα της κλιματικής κρίσης, που αποτέλεσμά τους είναι οι φωτιές στα δάση μας, ο πρωθυπουργός έχει ιδρύσει ειδικό υπουργείο. Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων της κεντρικής εξουσίας, αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει κάνει μεγάλα βήματα, η ανθρώπινη ζωή προστατεύεται και η προσπάθεια πυρόσβεσης γίνεται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Προφανώς, το πρόβλημα δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εξουδετερωθεί, πράγμα που γίνεται φανερό από τις εξελίξεις σε όλο τον κόσμο. Όμως, λαμβάνονται όλα τα μέτρα, ούτως ώστε η κλιματική κρίση και οι φωτιές να αφήνουν όσο το δυνατό μικρότερο αποτύπωμα στη φύση και στις ζωές των ανθρώπων.

Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο του ΕΣΥ, όχι μόνο δρομολογούνται προσλήψεις, αλλά εκπονείται και η σημαντική μεταρρύθμιση, που θα επιτρέψει σε δυνάμεις της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να προσδώσουν νέα δυναμική στην προστασία της δημόσιας υγείας. Στο μέτωπο της Παιδείας, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θα προσφέρουν ευκαιρίες στους νέους, αλλά και συνάλλαγμα στο κράτος. Και στο μέτωπο της εργασίας μπαίνει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο που απελευθερώνει την εργασία από περιττές δεσμεύσεις και δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους να έχουν ένα καλύτερο εισόδημα.

Το πιο σημαντικό ίσως είναι η ανάδειξη της Ελλάδας σε σημαντική δύναμη στην Ευρώπη και ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια. Αυτό επιβεβαίωσε η σύνοδος των ηγετών των Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα, με την εμβληματική παρουσία του προέδρου της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι και Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Σε γενικές γραμμές, μέσα σε ένα διεθνές κλίμα η Ελλάδα πορεύεται χωρίς επικίνδυνους κλυδωνισμούς, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και στη διεθνή της θέση. Και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν δίστασε να «παραιτήσει» έναν υπουργό και να άρει τη στήριξη της ΝΔ στον περιφερειάρχη Αττικής, γιατί δεν έδειξαν την απαραίτητη ευθύνη τις μέρες της μεγάλης φωτιάς στη Ρόδο, δείχνει την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει με οποιοδήποτε κόστος στο, δρόμο που έχει χαράξει.

Δίμηνο διάλυσης για την Ελλάδα αλλά όλα καλά για την κυβέρνηση

Από την ημέρα που επανεξελέγη πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τίποτε δεν πάει καλά. Εικόνα διάλυσης. Και ο μόνος που δεν δείχνει να έχει συναίσθηση των πραγμάτων, είναι ο ίδιος. Να μερικά παραδείγματα που στηρίζουν αυτή την εκτίμηση: Στον δεύτερο κύκλο επέλασης της φωτιάς, το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε για άλλη μια φορά προσβλητικά ανίκανο, όπως το χαρακτήρισε η Έφη Αχτσιόγλου. Αν συνεχίσει να φυσάει, δεν θα μείνει τίποτε άκαυτο, ενώ τραγικός είναι ο απολογισμός σε ανθρώπινες ζωές.

Μόλις προχθές, χιλιάδες αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν στην Εθνική Οδό για δέκα χιλιόμετρα χωρίς καμία κρατική αρωγή, επειδή συνέβη ένα ατύχημα. Δεν εμφανίστηκε, δε, κάποιος από τους υπουργούς να δώσει εξηγήσεις. Το ίδιο αποκαρδιωτικό θέαμα παρουσίασε ο κρατικός μηχανισμός με την επίθεση των Κροατών νεοναζί στη Νέα Φιλαδέλφεια, που κόστισε τη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Η αυτοκινητοπομπή των κροατικών ταγμάτων εφόδου διέσχισε ανενόχλητη ολόκληρη τη χώρα για να φτάσει στον φονικό της προορισμό. Μια χώρα, μην το ξεχνάμε, που ψήφισε ΝΔ, γιατί ο Κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε ως φύλακας της ασφάλειάς της.

Την ίδια στιγμή, άνθρωποι πεθαίνουν στις καρότσες αγροτικών αυτοκινήτων επειδή δεν υπάρχουν ασθενοφόρα και ο αρμόδιος υπουργός «επιστρατεύει» στρατιωτικούς και οδηγούς απορριμματοφόρων για να καλύψουν θέσεις διασώστη. Η κυβέρνηση εδώ ανακατεύει το δράμα των ανθρώπων με την κωμωδία της προχειρότητάς της.

Με λίγα λόγια, η μόλις δύο μηνών νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη συνδέεται καθημερινά με την πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού και την παράλυση λειτουργιών, που μπορεί να μην ήταν οι καλύτερες στην Ευρώπη, αλλά πάντως υπήρχαν. Η αδυναμία πρόληψης ή καταστολής στις πυρκαγιές είναι το σήμα κατατεθέν της, φτάνοντας ως το ανήκουστο της ανατίναξης αποθηκών πυρομαχικών ενός κρίσιμου στρατοπέδου, γιατί δεν έγινε αποψίλωση. Σε κατάσταση παράλυσης βρίσκεται και η ελληνική διπλωματία, καθώς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών τοποθετήθηκαν τέσσερις εξωκοινοβουλευτικοί παράγοντες, ενώ την εξωτερική πολιτική ασκεί προσωπικά ο πρωθυπουργός, ως ιδιωτική του υπόθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, έφερε στην Αθήνα τους επικεφαλής των βαλκανικών κρατών, ως ντεκόρ στην επίσκεψη του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, στον οποίο διέθεσε την ελληνική πρωτεύουσα, με υπόδειξη προφανώς Αμερικάνων και Ευρωπαίων παραγόντων, χωρίς κανένα όφελος για τη χώρα. Αντίθετα την κατέστησε… εμπόλεμη.

Συμπέρασμα: Σε αντίθεση με τη συνήθεια των κυβερνήσεων να παρουσιάζουν «το έργο των εκατό ημερών», η σημερινή θα παρουσιάσει, όπως πάει, τις εκατό αποτυχίες της.