Αντιθέσεις: Lockdown

Με έξυπνο lockdown συνεχίζουμε την μάχη

Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα «ασπιρίνη»

Η Ελλάδα ξεπέρασε τον αριθμό-ορόσημο του 1 εκατομμυρίου εμβολίων. Η Ελλάδα, που παλεύει με τον κορωνοϊό εδώ και πάνω από έναν χρόνο, πλησιάζει με γοργά βήματα προς την έξοδο του τούνελ. Η διαδικασία των εμβολιασμών πλέον κυλά ταχύτατα, ειδικά σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπως τόνισε άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια» τόνισε, ενώ ανέφερε πως οι εμβολιασμοί σημαίνουν την αρχή του τέλους.

Παρά την ελπιδοφόρα εξέλιξη της αντιμετώπισης της πανδημίας, οι μεταλλάξεις του ιού, που πλέον έχουν εμφανιστεί στα περισσότερα μέρη της χώρας μας, όπως η βρετανική, αλλά και η ελαφρομυαλιά ορισμένων συμπολιτών μας, που αρνούνται να ακολουθήσουν τη λογική και προβαίνουν σε παραβάσεις των μέτρων είτε με τα λεγόμενα κορωνοπάρτι, είτε με τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις, έχουν επιταχύνει τη μετάδοση του ιού, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τον τελευταίο καιρό και πάλι αυξημένα κρούσματα. Το ΕΣΥ, αν και ενισχυμένο, εντούτοις πιέζεται εκ νέου και είναι αυτή ακριβώς η πίεση που ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει αυστηρότερα μέτρα για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Αυτά τα μέτρα, που εφαρμόστηκαν νωρίς, έχουν κρατήσει τον έλεγχο της κατάστασης στη χώρα μας. Το lockdown μπορεί να συνεχίζεται πράγματι εδώ και αρκετό καιρό, όμως έχει περιορίσει σημαντικά τα δύο τελευταία κύματα της πανδημίας και έχει αποτρέψει τη μετατροπή της Ελλάδας σε Πορτογαλία ή Τσεχία, που μετράνε χιλιάδες νεκρούς καθημερινά.

Αυτά τα μέτρα προασπίζουν τη Δημόσια Υγεία. Κάνοντας πιο αποτελεσματική την εφαρμογή της ελεγχόμενης κινητικότητας των πολιτών, η κυβέρνηση σώζει ανθρώπινες ζωές. Τα νέα μέτρα δεν διαφέρουν σχεδόν πουθενά από αυτά της περασμένης άνοιξης. Ο μόνος κίνδυνος αυτήν τη στιγμή είναι ο συμβιβασμός των πολιτών με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Πέρυσι, η παρέκκλιση από τα μέτρα ήταν μηδαμινή, ελέω του φόβου για έναν άγνωστο ιό, και τα κρούσματα έπεσαν κατακόρυφα. Φέτος, η κυβέρνηση ζητάει την ίδια υπομονή και την ίδια συμμόρφωση. Η ευθύνη της Υγείας μας είναι ευθύνη όλων μας. Μόνο ενωμένοι θα βγούμε νικητές από αυτή την περιπέτεια.

Ε.Κ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως «είναι κρίμα, τώρα, που βλέπουμε την έξοδο, να γίνει μεγάλη ζημιά. Να γκρεμίσουμε δηλαδή στο τέλος όσα με κόπο χτίσαμε από την αρχή». Και πράγματι, είναι κρίμα για μία ολόκληρη κυβέρνηση να κρύβεται από τις ευθύνες της και να καταλογίζει στους πολίτες το νέο ξέσπασμα του ιού. Και είναι κρίμα που προτίμησαν να χτίσουν τις ελευθερίες του κόσμου, παρά να χτίσουν ένα τείχος προστασίας του ΕΣΥ, να αυξήσουν τις ΜΕΘ, να αποσυμφορήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να προστατέψουν τους πολίτες με συνταγογραφημένα τεστ και ταχύτερους εμβολιασμούς.

Όλη η χώρα βρίσκεται στο κόκκινο, για την Αττική εφευρέθηκε νέα κατηγορία («βαθύ» κόκκινο), στη Θεσσαλονίκη διπλασιάστηκε το ιικό φορτίο μέσα σε μία εβδομάδα, αλλά για τον πρωθυπουργό τα μέτρα δουλεύουν και για τη μετάδοση του ιού φταίνε οι μεταλλάξεις.

Οι μεταλλάξεις και η συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του συνέρχεσθαι. Η κυβέρνηση βάζει μπροστάρη τον κορωνοϊό ενώ από πίσω καταλύει τη Δημοκρατία, και μετέπειτα κατηγορεί τους πολίτες που αντέδρασαν ως «ανεύθυνους». Δεν αναγνωρίζει, δηλαδή, ότι η μεγαλύτερη ευθύνη που έχουν οι Έλληνες είναι απέναντι στο πολίτευμα που γέννησε η χώρα τους. Και αντιστοίχως δεν αναγνωρίζει τα λάθη της, που κάθε μέρα που περνάει πολλαπλασιάζονται και κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.

Πριν, λοιπόν, ο πρωθυπουργός μιλήσει για «φως στο τέλος του τούνελ», θα πρέπει πρώτα να απαντήσει σε μερικά ερωτήματα που έχουν γεννηθεί εδώ και αρκετό καιρό.

Γιατί, ας πούμε, συνεχίζει να μην επιτάσσει τις ιδιωτικές κλίνες ΜΕΘ, ενώ όλα δείχνουν ότι για τρίτη φορά το ΕΣΥ θα φτάσει στα όριά του και οι θάνατοι συμπολιτών μας θα αυξηθούν; Γιατί απαγορεύει τώρα τη μετακίνηση σε άλλον δήμο για άσκηση, τη στιγμή που ο ίδιος πρώτος βρέθηκε να κάνει βόλτες στην Πάρνηθα, χωρίς μάλιστα να τηρεί τα μέτρα; Και, φυσικά, το μεγαλύτερο ερώτημα όλων: Γιατί συνεχίζει να αποποιείται των ευθυνών του, ενώ οι κινήσεις του ίδιου και της κυβέρνησής του είναι αυτές που έφεραν την Ελλάδα στην κατάσταση που σήμερα βρίσκεται, με τους πολίτες στα όριά τους μετά από έναν χρόνο «κρίσιμων διβδόμαδων»; Τι παράδειγμα δίνει ένας πρωθυπουργός, για τον οποίο για όλα φταίνε οι άλλοι;

Ε.Σ.