Αντιθέσεις: Μάχη κατά του κορωνοϊού

Αναπάντητα ερωτήματα για την μάχη κατά του κορωνοϊού

Η Ελλάδα παράδειγμα στην μάχη κατά της πανδημίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, θεώρησε και θεωρεί ότι δεν είναι της ώρας μια γενική αποτίμηση της κυβερνητικής στάσης στο θέμα της πανδημίας. Ωστόσο, και επειδή έχει απλωθεί σε όλη τη χώρα μια τεράστια επικοινωνιακή εκστρατεία, για να αποδειχτεί ότι η κυβέρνηση τα έκανε όλα καλά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης είχε το θάρρος, με μεγάλη προσοχή, να αντιπαραθέσει στην επικοινωνία την αλήθεια, όπως τουλάχιστον την αντιλαμβάνεται ο ίδιος. Διατυπώνει λοιπόν ορισμένα ερωτήματα:

1. Είναι αλήθεια ή όχι, πως από τα επτά πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, οι τέσσερις είχαν επιστρέψει μόλις από Ιταλία, ενώ οι υπόλοιποι τρεις ήταν πρόσωπα του άμεσου περιβάλλοντός τους;

2. Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέτρεψε επί περίπου 2 εβδομάδες δεκάδες πτήσεις και χιλιάδες ταξιδιώτες, σαν ιπτάμενες υγειονομικές βόμβες, να μεταφέρουν καθημερινά τον ιό στην πατρίδα μας; Γιατί δεν σταμάτησε τις πτήσεις από Ιταλία από την πρώτη στιγμή, όπως έπραξαν χώρες όπως το Ισραήλ;

3. Γιατί δεν ξεκίνησε αμέσως ένα πρόγραμμα υποχρεωτικής κατ’ οίκον καραντίνας για όσους έρχονταν από Ιταλία, μόλις διαπιστώθηκε η προέλευση των πρώτων κρουσμάτων στη χώρα μας;

Σε κάθε περίπτωση, και για να γίνει κατανοητό το μέγεθος της κυβερνητικής υπαιτιότητας, μέχρι τις 14 Μαρτίου που ακόμη επιτρέπονταν οι πτήσεις από Ιταλία, στη γειτονική χώρα είχαν καταγραφεί ήδη 21.157 ασθενείς και 1.441 νεκροί.

Όμως, δεν ήταν μόνον η κυβερνητική αδράνεια σχετικά με τις πτήσεις από Ιταλία. Μολονότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε από τις 11 Μαρτίου κηρύξει τον κορωνοϊό ως πανδημία, μολονότι η κυβέρνηση το Σάββατο 14 Μαρτίου είχε σπεύσει να κλείσει μέχρι και τις παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα, μαζί με χιλιάδες επιχειρήσεις δεκάδων επαγγελμάτων, εντούτοις, την Κυριακή 15 Μαρτίου επέτρεψε οι εκκλησίες να λειτουργήσουν ελεύθερα και χιλιάδες πιστοί σε όλην τη χώρα κοινώνησαν από το ίδιο κουτάλι.

Την ίδια ημέρα, μάλιστα, και παρά το γεγονός πως γνώριζαν ότι ο ιός διασπείρεται αστραπιαία, η κυβερνητική θέση ήταν: «Για αυτό θα συνεδριάσει αύριο η Διαρκής Ιερά Σύνοδος και ελπίζουμε να πάρει τις σωστές αποφάσεις».

Όμως, την Κυριακή 15 Μαρτίου, η Ελλάδα μετρούσε 331 ασθενείς και δυστυχώς ήδη 4 νεκρούς από τον κορωνοϊό. Θα υπάρξουν απαντήσεις και εξηγήσεις για αυτές τις ολιγωρίες και τις λάθος αποφάσεις;

Ε.Σ.

Επειδή πάει τώρα τελευταία να ανοίξει μια συζήτηση, διακριτικά μεν αλλά με προφανείς στόχους, καλό είναι να θυμίσουμε και να θυμούνται οι Έλληνες πώς αντέδρασε η κυβέρνησή τους στην επιδρομή του κορωνοϊού.

Πρώτον, αντέδρασε πολύ πιο έγκαιρα και πιο αποφασιστικά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με μεγαλύτερες μάλιστα οικονομικές και διοικητικές ικανότητες. Απαγόρευσε χωρίς δισταγμούς τις γιορτές του καρναβαλιού, έκλεισε σχολεία και πανεπιστήμια και στη συνέχεια όχι μόνο τα καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας, αλλά το σύνολο των καταστημάτων, με ορισμένες απαραίτητες για την επιβίωση εξαιρέσεις.

Για το θέμα της Εκκλησίας, για το οποίο έχει γίνει και γίνεται μεγάλη συζήτηση, η κυβέρνηση, ξέροντας ότι θα ήταν διχαστικό και απαράδεκτο, σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, να συγκρουστεί με την Ιεραρχία, διάλεξε τον δρόμο του διαλόγου, ο οποίος τελικά απέδωσε, έστω με κάποια καθυστέρηση.

Επίσης, από τις πρώτες μέρες, το κράτος προχώρησε σε ενίσχυση του ΕΣΥ σε ανθρώπινο δυναμικό, με 2.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά και με την ολόπλευρη ψυχολογική στήριξη των ανθρώπων της πρώτης γραμμής από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και το σύνολο της κυβέρνησης. Το δώρο Πάσχα, που δόθηκε σε όλους τους, προφανώς και δεν είναι αμοιβή για την αυταπάρνηση και την αφοσίωσή τους, αλλά μια συμβολική κίνηση αναγνώρισης του έργου τους.

Τέλος, η κυβέρνηση φρόντισε για την καθημερινή σοβαρή, με επιστημονική τεκμηρίωση, ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις εξελίξεις της πανδημίας, τα μέτρα προφύλαξης, τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών. Η παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα και του Νίκου Χαρδαλιά στο μέτωπο της ενημέρωσης υπήρξε καταλυτική και αναγνωρίζεται από όλους.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών είναι η Ελλάδα να έχει πληρώσει μέχρι στιγμής πολύ μικρότερο κόστος σε ανθρώπινες ζωές από χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία. Και επίσης, να έχει κερδίσει παγκόσμια αναγνώριση από μεγάλα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού, από τους Financial Times, μέχρι το Al Jazeera, πράγμα που θα μας ευνοήσει την επόμενη μέρα, τόσο στον χώρο του τουρισμού, όσο και γενικότερα στις οικονομικές και διεθνείς μας σχέσεις.

Χρειάζεται στις συνθήκες αυτές, και με αυτά τα δεδομένα, μεγάλο θράσος και ακόμα μεγαλύτερη αντιπολιτευτική κατάθλιψη, για να εγκαλείται η ελληνική κυβέρνηση για αβελτηρία και λάθος επιλογές, για τον απλούστατο λόγο ότι σε μια μάχη πρωτοφανή, χωρίς καμιά παλιότερη εμπειρία, η ελληνική κυβέρνηση στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων πολύ καλύτερα από πολλές άλλες.

Ε.Κ.