Αντιθέσεις: Μετάληψη

Επικίνδυνη η άποψη ότι είναι ακίνδυνο το κοινό κουτάλι

Κανένας φόβος από το κοινό ποτήριο της μετάληψης

Ο πρωθυπουργός είχε δίκιο, όταν κάλεσε την Εκκλησία να προστατέψει τους πιστούς από την έκθεσή τους στον επικίνδυνο κορωνοϊό, με το κοινό κουταλάκι της θείας κοινωνίας. Με την άποψη αυτή συντάσσεται εξάλλου η συντριπτική πλειοψηφία των επιστημόνων, των ειδικών και όλων των πολιτικών κομμάτων, με εξαίρεση την Ελληνική Λύση. Είναι μια άποψη που δεν έχει σκοπό να θίξει ή να αμφισβητήσει την πίστη, αλλά να προστατέψει τους πιστούς, τις οικογένειές τους και τους γύρω τους.

Τι λέει η Ιεραρχία; Ότι η πίστη κατανικά τον ιό. Κι ότι αν από το ίδιο κουτάλι λάβει κάποιος, μαζί με το σώμα και το αίμα του Χριστού, και το μολυσμένο σάλιο του προηγούμενου πιστού, δεν έχει φόβο. Άποψη φανερά επικίνδυνη, καθώς βασίζεται σε μια επικίνδυνη δοξασία ότι η πίστη μπορεί να κατανικά αρρώστιες, μικρόβια και ιούς.

Δεν χρειάζεται να αναλύσει κάποιος το περιεχόμενο του Ποτηρίου της Ζωής, όπως το αποκαλεί η Ιεραρχία, για να καταλάβει ότι αυτή είναι μια άποψη που καμιά σχέση δεν έχει ούτε με την επιστήμη, ούτε και με την κοινή λογική. Ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η πίστη «εξαγνίζει» τα πάντα, τι θα συμβεί σε περίπτωση που κάποιος προσέρχεται στη θεία μετάληψη χωρίς να είναι αρκετά πιστός; Ότι κάποιος πιστός, επειδή φοβάται την κόλαση περισσότερο από τα μικρόβια, κοινωνεί μεν, αλλά δεν μπορεί να αποδιώξει και τον φόβο μήπως κάποιος από αυτούς με τους οποίους μοιράζεται του μεταδώσει τον ιό;

Η ίδια η συζήτηση εισέρχεται, όπως όλοι καταλαβαίνουν, σε πεδία εκτός λογικής και επιστήμης. Αν η πίστη ήταν παντού και πάντα σε θέση, με ένα ιερό μυστήριο μάλιστα, να καταλύσει τις αρρώστιες, κανένας χριστιανός δεν θα αρρώσταινε. Στην πραγματική ζωή όμως, τα νοσοκομεία είναι γεμάτα καλούς χριστιανούς.

Αν πρέπει να καταλογίσουμε κάτι συνεπώς στην καθυστερημένη και μετά από πολλές πιέσεις άποψη του πρωθυπουργού, είναι ότι ακριβώς παρέμεινε άποψη, που επαφίεται στον πατριωτισμό της Εκκλησίας αν θα την κάνει πράξη. Το σωστό θα ήταν, όπως ακριβώς συμβαίνει με άλλους χώρους συνάθροισης πολλών ανθρώπων -σχολεία, πανεπιστήμια, φροντιστήρια κ.λπ.-, να υπάρξει αναστολή στις θρησκευτικές συναθροίσεις και στη θεία κοινωνία, για όσο χρειαστεί. Αυτό ως μέτρο όχι κατά, αλλά υπέρ των πιστών και όσων έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Ε.Σ.

Το πλήρωμα της Εκκλησίας και η Ιεραρχία δεν είναι μια συνάθροιση σκοταδιστών, όπως εμφανίστηκαν τελευταία, με αφορμή τη θέση της Ιεράς Συνόδου για τη Θεία Μετάληψη. Είναι μια συνάθροιση πιστών στον ένα και μοναδικό Θεό και στην ορθόδοξη χριστιανική θρησκεία. Και η θέση της Ιεραρχίας για τη Θεία Μετάληψη είναι ακριβώς μια θέση που απευθύνεται σε πιστούς. Σε ανθρώπους που έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στο ιερό μυστήριο της Θείας Μετάληψης.

Τι είπε η Ιερά Σύνοδος στην ανακοίνωσή της, για το θέμα του κορωνοϊού; Ότι «για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στη Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο».

Οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση. Δεν παίρνουν καθόλου υπόψιν τους την πίστη. Η αλήθεια είναι ότι όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης», απολύτως ελεύθερα φυσικά, και χωρίς κανενός είδους καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον». Και όχι μικρόβια και ιούς που δεν έχουν θέση στο άγιο δισκοπότηρο.

Η αλήθεια αυτή έχει αποδειχτεί στην πορεία των αιώνων. Ποτέ και πουθενά δεν αναφέρεται διάδοση ασθένειας από την θεία κοινωνία. Ακόμα και σε περιόδους πανδημίας, οι χριστιανοί κοινωνούσαν χωρίς κανέναν κίνδυνο και καμιά υποψία εξάπλωσης οποιασδήποτε ασθένειας. Αυτό είναι γεγονός που ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει. Και το ότι πολλοί δεν μπορούν να το κατανοήσουν, δεν σημαίνει ότι παύει να είναι γεγονός.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους πιστούς να μην κοινωνούν αυτό τον καιρό, λόγω του κορωνοϊού. Καλώς έπραξε από την πλευρά του. Οι πιστοί, από τη δική τους πλευρά, θα κάνουν όχι ό,τι τους λέει η επίγεια εξουσία, αλλά ό,τι τους φωτίσει ο Θεός.

Ε.Κ.