Αντιθέσεις: Μετάλλαξη Όμικρον

Λίγες ημέρες εφησυχασμού πολλές ημέρες νέων μέτρων

Αντί για μέτρα ο πρωθυπουργός παίρνει… τριήμερα

Το είχαμε πει, και θα το ξαναπούμε. Ο κορωνοϊός δεν είναι μία απλή παραλλαγή της κοινής γρίπης και επουδενί δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται από κανέναν ως τέτοια. Η πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων αποδεικνύει αυτό ακριβώς το οποίο η κυβέρνηση εξαρχής φοβόταν, και για το οποίο ευτυχώς ήδη έλαβε τα κατάλληλα μέτρα και τα εφαρμόζει νωρίτερα από το αναμενόμενο: Ότι αρκούν μερικά 24ωρα εφησυχασμού, για να κυλήσει ολόκληρη η χώρα πολλούς μήνες πίσω.

Όταν οι ειδικοί αποφαίνονταν ότι η παραλλαγή Όμικρον είναι μεν περισσότερο μεταδοτική, αλλά λιγότερο απειλητική, κάποιοι νόμισαν ότι «ο δρόμος είναι ανοιχτός», ξέχασαν τις ευθύνες που έχουν απέναντι στους εαυτούς τους και απέναντι στους άλλους και, σε συνδυασμό με την εορταστική περίοδο, το έριξαν έξω. Με αποτέλεσμα να πέσουν ελαφρώς έξω και οι κυβερνητικοί υπολογισμοί για το πότε, πώς και με ποια ταχύτητα θα αυξηθούν τα κρούσματα.

Παρ’ όλα αυτά, και παρά τα σχεδόν 29.000 κρούσματα, που είναι τρομακτικός αριθμός, οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες», με βάση τους οποίους μία χώρα αξιολογεί την εξέλιξη της πανδημίας στο εσωτερικό της, βρίσκονται ακόμα εντός υπολογισμών και ορίων. Η κυβέρνηση δεν είναι πια «τυφλή» απέναντι στη συμπεριφορά και τις ιδιαιτερότητες του κορωνοϊού, οπότε η «τυφλή» λύση του οριζόντιου λοκντάουν απορρίπτεται. Η αγορά μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, το ίδιο και η κοινωνία, πάντα με τους απαραίτητους -αναλόγως εποχής και εξέλιξης της πανδημίας- περιορισμούς.

Παράλληλα, το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί με νέες ΜΕΘ και η συμβολή των ιδιωτών γιατρών είναι πολύτιμη. Και αυτό φαίνεται στο ότι παρά τον υπερδιπλασιασμό των κρουσμάτων, το σύστημα Υγείας δεν δέχεται περαιτέρω πίεση, και σε αυτό συμβάλλουν επίσης η ελαττωμένη νοσηρότητα της Όμικρον, αλλά και η αύξηση των εμβολιασμών.

Το τελευταίο παραμένει η κύρια προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς πρόκειται για την κύρια διέξοδο από τη μάστιγα της πανδημίας. Όσο περισσότεροι εμβολιάζονται, τόσο το λιγότερο θα ενδιαφέρουν και θα τρομάζουν οι αριθμοί των κρουσμάτων. Σε αυτό συγκλίνουν όλοι οι ειδικοί, ειδικά τώρα, που η υπερμεταδοτικότητα της Όμικρον κάνει αισθητή την παρουσία της. Δεν πρόκειται όμως για «τσουνάμι» κρουσμάτων, όπως ψηφοθηρικά το αποκαλεί η αντιπολίτευση, αλλά για μία υπολογισμένη εξέλιξη της πανδημίας, η οποία θα έρθει και αυτή αντιμέτωπη με την υπολογίσιμη δύναμη του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Ε.Κ.

«Όσα έχουμε πετύχει έως τώρα θα συνεχίσουμε να τα πετυχαίνουμε», είπε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Και είναι απορίας άξιο, τι πραγματικά έχει πετύχει η κυβέρνηση στα δύο αυτά χρόνια της πανδημίας. Διότι, όταν το αφήγημα ότι η Ελλάδα πάει καλά προσκρούει επανειλημμένα σε ελλιπή μέτρα, «τρύπια» λοκντάουν, δεκάδες χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και… ολιγοήμερες αποδράσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τότε δεν υπάρχουν και πολλά τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει πετύχει.

Ό,τι κι αν έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια, όσα κύματα πανδημίας και να έχει περάσει η Ελλάδα, ακούμε το ίδιο τροπάρι, ότι πάμε καλά, καλύτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ότι το οριστικό τέλος της πανδημίας πλησιάζει.

Σε λίγες ημέρες, οι τρομακτικοί αριθμοί των κρουσμάτων θα ξεκινήσουν να μεταφράζονται σε επιπλέον πίεση του συστήματος Υγείας, το οποίο εδώ και πολύ καιρό είναι ετοιμόρροπο. Και αντί της ενίσχυσής του, ο πρωθυπουργός, που παίρνει άλλωστε τα εύσημα για κάθε κίνηση της κυβέρνησής του, προτίμησε να εκμισθώσει τις υπηρεσίες των ιδιωτών και να κόψει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από την Υγεία, στον πρόσφατο προϋπολογισμό που κατέθεσε στη Βουλή.

Γίνεται, λοιπόν, ηλίου φαεινότερο, για ακόμη μία φορά, ότι η υγεία των πολιτών δεν αποτελεί προτεραιότητα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν δύναται από τη μία να δηλώνει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και από την άλλη να αγνοεί επί δύο μήνες τις προειδοποιήσεις της επιτροπής ειδικών, που ο ίδιος θέσπισε, και με την οποία τώρα πραγματοποιεί συναντήσεις, κατόπιν εορτής και κατόπιν εκτίναξης των κρουσμάτων.

Ήταν 3 Νοέμβρη όταν, ερωτώμενος σχετικά με τις προβλέψεις για 10.000-15.000 κρούσματα, υποτιμούσε την επιστημονική κοινότητα και έλεγε ότι οι περισσότερες από αυτές θα πέσουν έξω. Και πράγματι έπεσαν έξω, από την άλλη μεριά όμως. Μπορεί η χώρα να μαστίζεται από ένα πρωτοφανές νέο κύμα της πανδημίας, όμως μέχρι την τελευταία στιγμή ο πρωθυπουργός αρνείτο πεισματικά να αλλάξει τις προγραμματισμένες διακοπές. Και, μαζί με αυτό, αρνείτο εξίσου πεισματικά να αναλάβει τις ευθύνες του.

Απέναντι στο κόμμα του, απέναντι στους υγειονομικούς, απέναντι στους πολίτες. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Ο πρωθυπουργός πρέπει επιτέλους να κατέβει από τον θώκο του και να αφήσει τους πολίτες να αποφανθούν αν θα επιστρέψει, ή αν θα πάει επί μονίμου βάσεως τις πολυπόθητες διακοπές του.

Ε.Σ.