Αντιθέσεις: Μετάλλαξη Όμικρον

Η υπευθυνότητα όλων θωρακίζει τις γιορτές των Χριστουγέννων

Δεν γίνεται οι ένοχοι να διαχειρίζονται το έγκλημα

Η μετάλλαξη Όμικρον παίρνει ταχύτατα τα ηνία της πανδημίας και η Ελλάδα παίρνει εξίσου ταχύτατα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και αυτή η νέα απειλή. Ο οδικός χάρτης που παρουσίασε ο πρωθυπουργός περιλαμβάνει όλα τα πιθανά σενάρια εξέλιξης, καθώς και όλες τις αντίστοιχες κινήσεις τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει, για να αποτρέψει ένα νέο πανδημικό κύμα, αλλά και για να επιτρέψει στους πολίτες να γιορτάσουν με ασφάλεια τα Χριστούγεννα και το νέο έτος.

Με τη δωρεάν διάθεση δύο σελφ τεστ για όλους μέχρι το τέλος του χρόνου και με την πιστή τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, οι Έλληνες θα μπορέσουν να χαρούν τις γιορτές με τους οικείους τους στα σπίτια τους, και όχι στα νοσοκομεία.

Από τον Ιανουάριο του 2022, αναλόγως πάντα της εξέλιξης της πανδημίας στη χώρα, θα υπάρξει νέα δέσμη μέτρων δύο κατευθύνσεων, πιο αυστηρών, αλλά και πιο αποτελεσματικών, που θα περιλαμβάνουν την τηλεργασία και τη διασκέδαση. Σε καμία των περιπτώσεων, και αυτό είναι κάτι που ξεκαθαρίστηκε προς πάσα πλευρά, δεν θα γυρίσουμε στα lockdown και στην αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Παράλληλα, η «χαλαρή» στάση του υπουργείου Υγείας απέναντι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς έλαβε οριστικά τέλος, με το τελεσίγραφο που επέδωσε σε όσους γιατρούς και νοσηλευτές του ΕΣΥ δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα ο υπουργός, Θάνος Πλεύρης. Διότι είναι απαράδεκτο, τη στιγμή που σύσσωμη η ιατρική κοινότητα συμφωνεί στη χρησιμότητα και στην αναγκαιότητα των εμβολίων, να υπάρχουν υγειονομικοί-κινούμενες βόμβες κορωνοϊού μέσα στα ελληνικά νοσοκομεία. Έτσι, όπως ορθά έθεσε ο υπουργός, η προθεσμία εμβολιασμού τους σε περίπτωση αναστολής θα είναι συγκεκριμένη και θα υπάρχει η πιθανότητα να βρεθούν εκτός συστήματος Υγείας μετά το πέρας της.

Η κυβέρνηση δείχνει πως, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, έχει στη διάθεσή της ένα διευρυμένο οπλοστάσιο. Και αυτό το οπλοστάσιο επιλέγει να το αξιοποιήσει βασιζόμενη στην ατομική ευθύνη του καθενός.

Ο πρωθυπουργός, αντί να επιβάλλει, επιλέγει να εμπιστευτεί. Και μέσα από αυτή την εμπιστοσύνη, η χώρα θα καταφέρει να βγει νικήτρια στη μάχη με τον κορωνοϊό.

Ε.Κ.

Η νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού αντιμετωπίζεται από τις ευρωπαϊκές χώρες με επαναφορά των αυστηρών μέτρων, με μίνι και καθολικά lockdown, με τη δέουσα δηλαδή σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Στην Ελλάδα όμως, η οποία πρόσφατα πέρασε το μαύρο όριο των 20.000 θανάτων και στην οποία οι νεκροί της πανδημίας ανά εκατομμύριο κατοίκων παραμένουν διπλάσιοι σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της Όμικρον έρχεται με τη μορφή δύο σελφ τεστ μέχρι τη νέα χρονιά και μετά… βλέπουμε.

Όπως γίνεται φανερό, πρόκειται για μία πολύ σοβαρή κατάσταση, την οποία καλείται να διαχειριστεί μία ασόβαρη κυβέρνηση. Την ώρα που έρευνες δείχνουν ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν είναι πολύ αποτελεσματικά απέναντι στην Όμικρον, ο Θάνος Πλεύρης προαναγγέλλει απολύσεις υγειονομικών, αντί για προσλήψεις. Την ώρα που τα νοσοκομεία της χώρας στενάζουν υπό το βάρος της πανδημίας, ο πρωθυπουργός κουνάει το δάχτυλο στους ανεμβολίαστους και στην αντιπολίτευση. Για πόσο ακόμα; Ως πότε θα αποφεύγει τις ευθύνες που βαραίνουν αυτόν και την κυβέρνησή του;

Η μελέτη Τσιόδρα, του ανθρώπου δηλαδή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύεται για τη διαχείριση της πανδημίας, δείχνει ότι σχεδόν 3.000 συμπολίτες μας θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, αν το ΕΣΥ είχε ενισχυθεί όταν και όπως έπρεπε. Αυτό δεν έγινε, όμως, διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολύ απλά δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Αυτήν τη στιγμή, έντεκα ευρωπαϊκές χώρες κατεβάζουν σιγά-σιγά ρολά, την ώρα που οι προβλέψεις για τη χώρα μας δείχνουν εκτόξευση των κρουσμάτων από τον Ιανουάριο και μετά, που σημαίνει ακόμα περισσότερες νοσηλείες, ακόμα μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ, ακόμα περισσότεροι άδικοι θάνατοι. Παρά τα καμπανάκια κινδύνου όμως, στον προϋπολογισμό που ψήφισαν, η χρηματοδότηση του υπουργείου Υγείας μειώνεται κατά 820 εκατ. ευρώ. Τα ημίμετρα που ανακοινώθηκαν είναι καταδικασμένα να αποτύχουν, όπως άλλωστε επανειλημμένα έχει συμβεί.

Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία, απαιτείται πρόσβαση όλων στα μοριακά και ραπιντ τεστ, απαιτείται σοβαρή καμπάνια εμβολιασμών, απαιτείται μία σοβαρή κυβέρνηση, που και να θέλει, και να μπορεί να δώσει τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Και αυτήν τη στιγμή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ούτε θέλει και, το κυριότερο, ούτε μπορεί.

Ε.Σ.