Αντιθέσεις: Νέο κύμα κορωνοϊού

Έτοιμοι απέναντι και στον κορωνοϊό και στην καταστροφολογία

Η Ομικρον 5 όπως και η Δέλτα πιάνουν στον ύπνο την κυβέρνηση

Η πανδημία του κορωνοϊού παραμένει ένα μεγάλο ανοιχτό μέτωπο τόσο για την ελληνική κοινωνία, όσο και για την κυβέρνηση της ΝΔ. Όμως, δεν είναι πια ένα μέτωπο άγνωστο. Υπάρχει συσσωρευμένη εμπειρία ετών για την αντιμετώπιση των κυμάτων και κινήσεις που στο παρελθόν δοκιμάστηκαν επιτυχώς έχουν πλέον τη μορφή μπούσουλα, που ακολουθείται πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά.

Το ίδιο συμβαίνει και με το νέο κύμα της πανδημίας, που ετοιμάζεται να χτυπήσει την Ελλάδα.
Η παραλλαγή Όμικρον ξέσπασε πρώτα στις χώρες της Αφρικής, πριν εξαπλωθεί στην Ευρώπη. Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με τις παραλλαγές της, Β4 και Β5, οι οποίες έχουν ήδη μελετηθεί από τους ειδικούς και αν και πρόκειται για εξίσου μεταδοτικές, εντούτοις οι λοιμώξεις που προκαλούν είναι πιο ελαφριές, ειδικά για τους εμβολιασμένους πολίτες. Η κυβέρνηση για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι ισορροπεί την ασφάλεια των πολιτών με την τουριστική κίνηση, που φέτος σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και αποτελεί σημαντική οικονομική ανάσα για τη χώρα, ειδικά εν μέσω των πολλαπλών κρίσεων που έχει φέρει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Έτσι, βλέποντας ότι τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν αισθητά και ότι οι ημερήσιοι θάνατοι έφτασαν μέχρι και μονοψήφια νούμερα, βλέποντας δηλαδή ότι η υγειονομική πολιτική είναι αποτελεσματική, αποφασίστηκε, με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών λοιμωξιολόγων η χαλάρωση των μέτρων, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει χαλάρωση και για το υγειονομικό σύστημα και τον μηχανισμό πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι νέες παραλλαγές και η αύξηση των κρουσμάτων που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα, έχουν ήδη θέσει προς αξιολόγηση τα υπάρχοντα μέτρα. Ήδη, συζητείται έντονα η τέταρτη δόση εμβολίου και οποιαδήποτε εξέλιξη θα συνοδεύεται και από τις απαραίτητες κινήσεις για να διασφαλιστεί η υγεία των Ελλήνων, αλλά και των τουριστών και η απρόσκοπτη συνέχιση της σεζόν.

Το μόνο που δεν μπορεί να διασφαλιστεί, δυστυχώς, είναι η συνδρομή της αντιπολίτευσης, και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει θέσει σε λειτουργία τον γνωστό μηχανισμό καταστροφολογίας και επίρριψης ευθυνών στην κυβέρνηση, χωρίς να λογαριάζει ούτε τα έως τώρα θετικά αποτελέσματα της πολιτικής της, ούτε όμως και το κοινωνικό κόστος των πράξεών του. Ξεχνάει φαίνεται ο κ. Τσίπρας ότι η κοινωνική αναταραχή συνήθως έχει πολιτικές συνέπειες.

Ε.Κ.

Μόλις δύο εβδομάδες μετά την περσινή καλοκαιρινή χαλάρωση των μέτρων, τα κρούσματα εμφάνιζαν άνοδο, με την έλευση της παραλλαγής Δέλτα στη χώρα.

Στο ίδιο έργο θεατές είναι οι Έλληνες και φέτος, καθώς μόλις δύο εβδομάδες μετά τη «λήξη» της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ, η παραλλαγή Όμικρον και οι δικές της παραλλαγές, Β4 και Β5, σαρώνουν και πάλι την Ελλάδα.

Για δεύτερη φορά, η κυβέρνηση πιάνεται στον ύπνο και για δεύτερη φορά οι ζωές χιλιάδων Ελλήνων βρίσκονται σε κίνδυνο. Τα κρούσματα υπερδιπλασιάστηκαν μόλις μέσα σε ένα 24ωρο, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 40% τις προηγούμενες εβδομάδες και συνεχίζουν να αυξάνονται εκθετικά κάθε μέρα που περνάει.

Όπως καταγγέλλουν λοιμωξιολόγοι και ειδικοί, προς το παρόν το ΕΣΥ δεν πιέζεται, διότι οι λοιμώξεις αφορούν κυρίως νέους ανθρώπους, όμως εάν δεν ληφθούν άμεσα νέα και αυστηρότερα μέτρα, η Ελλάδα κινδυνεύει να ζήσει για ακόμη μία φορά τραγικές στιγμές και χιλιάδες συμπολίτες μας να χάσουν τη ζωή τους. Το περσινό λάθος κόστισε τους μισούς θανάτους από την αρχή της πανδημίας, κατήγγειλε ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, και όλα δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του ετοιμάζονται να επαναλάβουν το ίδιο μοιραίο λάθος.

Χώρες με πολύ πιο ισχυρό Σύστημα Υγείας, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, μετράνε ήδη 50 νεκρούς ημερησίως. Είναι καθαρά θέμα χρόνου μέχρι το ΕΣΥ να φτάσει και πάλι στα όριά του. Είναι, όμως, και καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης η προστασία των Ελλήνων πολιτών και η ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας.

Δεν μπορούν να δουν το νέο κύμα, ή δεν θέλουν; Το ερώτημα είναι εύλογο, καθώς αντί για νέα μέτρα έχουμε δηλώσεις εφησυχασμού, περί «ταλάντωσης του 5ου κύματος», που θα προκαλούσαν θυμηδία, αν δεν ήταν επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία. Όσο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας εθελοτυφλούν, μπορεί να έχουμε βραχυπρόθεσμη ανάταση της οικονομίας, αλλά με το πλέον δυσβάσταχτο κόστος, αυτό της ανθρώπινης ζωής.

Είτε, λοιπόν, δεν μπορούν να δουν το νέο κύμα, είτε δεν θέλουν, καμία σημασία δεν έχει, διότι αυτό τους κάνει είτε ανίκανους, είτε εγκληματίες. Και στις δύο περιπτώσεις, ο ελληνικός λαός αξίζει κάτι καλύτερο. Ο χρόνος της παρούσας κυβέρνησης στο τιμόνι της χώρας έχει λήξει.

Ε.Σ.