Αντιθέσεις: Νέο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ

Νόμος-στήριγμα της ενημέρωσης και των θέσεων εργασίας στα ΜΜΕ

Νόμος-στήριγμα της διαπλοκής και της εργασιακής κατεδάφισης

Η νέα οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα λόγω του κορωνοϊού έχει συμπαρασύρει όλους τους κλάδους, μεταξύ αυτών και της ενημέρωσης. Τα διαφημιστικά έσοδα έχουν μειωθεί κάτω από το μισό, ενώ τα ανελαστικά έξοδα πνίγουν μικρά και μεγάλα ΜΜΕ και τα οδηγούν σε λουκέτο. Και η εξέλιξη αυτή θα ήταν αρνητική όχι μόνο για την ενημέρωση του πολίτη, αλλά και για τη δημοκρατία.

Ακριβώς γι’ αυτό, και με κύριο στόχο τη στήριξη της ενημέρωσης και την προστασία όλων των θέσεων εργασίας, η κυβέρνηση προχώρησε λίγο καιρό πριν στην οικονομική ενίσχυση των ΜΜΕ και πρόσφατα κατέθεσε ειδικό σχέδιο νόμου, ώστε να μπει τέρμα στο άγχος των εργαζομένων, αλλά και στα σενάρια πτωχεύσεων. Στην κατεύθυνση αυτή ήταν αναγκαίο να γίνουν πιο ευέλικτες οι σχέσεις εργασίας, και να απαλλαγούν από το σιδηρούν προσωπείο του Νόμου Παππά. 400 εργαζόμενοι υποχρεωτικά σε κάθε κανάλι και όλοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ασφάλιση κ.λπ. σήμαινε απλούστατα δραματική απώλεια θέσεων εργασίας και υποβάθμιση συνεπώς της ενημέρωσης. Κι αυτό, παρά τα δημαγωγικά και ανέξοδα που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, και τα συντεχνιακά που υποστηρίζουν κάποια συνδικάτα του χώρου.

Οι θέσεις εργασίας σε καμιά περίπτωση δεν θίγονται, όπως ξεκαθαρίζει ο υπουργός Επικρατείας, Στέλιος Πέτσας, που το νομοσχέδιο έχει την υπογραφή του: «Βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των εργαζομένων και διασφάλιση των θέσεων εργασίας μέσω της δυνατότητας των τηλεοπτικών σταθμών να αξιοποιούν το διαθέσιμο προσωπικό στις εταιρείες που υλοποιούν τις παραγωγές…».

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του, οποιαδήποτε εποικοδομητική κριτική είναι καλοδεχούμενη. Για αυτό, άλλωστε, και το νομοσχέδιο βγήκε -ως όφειλε- σε δημόσια διαβούλευση πριν από την ψήφισή του. Όμως, οι καθοδηγούμενες αντιδράσεις από τη μεριά της αντιπολίτευσης, που στρέφονται εναντίον κάθε μεταρρύθμισης, το μόνο που καταφέρνουν είναι να δείχνουν το αντιδραστικό της πρόσωπο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη μαύρη τετραετία διακυβέρνησής του, έχει δεχτεί ουκ ολίγες φορές τα πυρά των δημοσιογράφων. Ίσως για αυτό να μην έχει πρόβλημα με λουκέτα σε ΜΜΕ. Ξεχνάει, όμως, ότι πίσω από κάθε εφημερίδα και κάθε κανάλι υπάρχουν άνθρωποι, οικογένειες και νοικοκυριά, και κυρίως το μεγάλο αγαθό της ενημέρωσης, χωρίς την οποία η δημοκρατία είναι ανάπηρη.

Ε.Κ.

Εκατό σελίδες, εξήντα άρθρα, έξι μέρες διαβούλευσης, και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Θα αρκούσε και μόνο αυτό για να δικαιολογήσει την οργή όλων των κλάδων εργαζομένων στην ενημέρωση, όπως και της αντιπολίτευσης, για το νομοσχέδιο Πέτσα. Επί της ουσίας, είναι ένα νομοσχέδιο που πιθανότατα έχουν συντάξει οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ΜΜΕ, καθώς δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα στην προνομιακή τους μεταχείριση. Καταργεί τις θετικές διατάξεις του Νόμου Παππά για την προστασία των θέσεων εργασίας, ξηλώνει το υποχρεωτικό όριο για 400 εργαζόμενους στα εθνικής εμβέλειας κανάλια, θεσπίζει απίστευτες εκπτώσεις στις δόσεις των ιδιοκτητών τους, παρέχει δώρα τόσο στους ολιγάρχες της ενημέρωσης όσο και στην Digea και δυναμιτίζει τον ανταγωνισμό του επαρχιακού τύπου, ενώ την ίδια στιγμή θεσπίζει μισθούς αρεοπαγίτη για τα μεγάλα στελέχη της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου και διευρύνει τυπικά τις αρμοδιότητες του παράλυτου ΕΣΡ, χωρίς όμως να προβλέπει καμιά ενίσχυσή του σε υπαλληλικό προσωπικό, για να μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του.

Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο προβλέπει μεν 400 εργαζόμενους σε κάθε εθνικής εμβέλειας κανάλι, αλλά επιτρέπει να συνυπολογίζονται σε αυτούς εργαζόμενοι συνδεδεμένων επιχειρήσεων και εργαζόμενοι ανεξάρτητων εταιρειών παραγωγής, με ανώτατο όριο κάλυψης το 30%, αφαιρώντας έτσι 120 εργαζόμενους από το υποχρεωτικό οργανόγραμμα του καναλιού.

Ακόμα, αναφορικά με την καταβολή των δόσεων για τις τηλεοπτικές άδειες δημόσιας συχνότητας που κατέχουν τα κανάλια, προβλέπει δεκάδες άτοκες δόσεις για την εξόφλησή τους. Αντί της καταβολής των 35 εκατ. ευρώ σε 10 ετήσιες δόσεις, το νομοσχέδιο προβλέπει έως και 84 μηνιαίες δόσεις για όσα κανάλια πήραν άδεια το 2018, ενώ για το Mega, κατ’ ουσίαν φωτογραφικά, προβλέπει 96 μηνιαίες δόσεις. Παράλληλα, για το τρέχον έτος προβλέπεται η μείωση της δόσης ακόμα και στα 50.000 ευρώ, δηλαδή έκπτωση 98% και πλέον, αρκεί το κανάλι να βεβαιώσει επενδύσεις ύψους 3,45 εκατ. ευρώ, με υπογραφή ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή. Επίσης, προβλέπεται και έκπτωση 50% του τέλους της Digea, που ανήκει στους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών, καθώς της προσφέρεται ισόποση φοροαπαλλαγή, που θα επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

Δεν χρειάζονται περαιτέρω σχόλια. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύεται και στην περίπτωση αυτή, με τον πιο κυνικό τρόπο, την πανδημία ως ευκαιρία. Και όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο αυτό, ανήθικο, μεροληπτικό υπέρ της διαπλοκής, και καταστροφικό για τους εργαζόμενους και την ενημέρωση, δεν αποτελεί παρά μια σκανδαλώδη δωροδοκία των μεγάλων ΜΜΕ για να στηρίζουν την κυβέρνηση. Συνεπώς, ακόμα κι αν γίνει νόμος του κράτους, δεν πρόκειται ποτέ να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας.

Ε.Σ.