Αντιθέσεις: Οικονομία

Νέα πακέτα στήριξης, νέα εργαλεία ανάπτυξης

Πρωταθλητές στην ακρίβεια, ουραγοί στη μέριμνα

Η ξέφρενη πορεία της ενεργειακής ακρίβειας, που χτύπησε όλη την υφήλιο ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει την κυβέρνηση σε μία συνεχή τοποθέτηση αναχωμάτων. Αυτά έχουν τη μορφή επιδομάτων, μέτρων, οικονομικών πακέτων και νομικών ρυθμίσεων, με μοναδικό σκοπό την ανακούφιση των ασθενέστερων νοικοκυριών και τη στήριξη της οικονομίας και, κατά συνέπεια, της κοινωνικής συνοχής των Ελλήνων.

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση, αλλά και ο πρωθυπουργός προσωπικά βρίσκονται στο πλευρό του πολίτη και προσπαθούν να εξισορροπήσουν τα δυσβάσταχτα κόστη. Η επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου, η πλατφόρμα για το επίδομα βενζίνης, αλλά και η έκτακτη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων είναι, μεταξύ άλλων, λίγα μόνο από τα μέτρα που ελήφθησαν ως το πρώτο ανάχωμα της ενεργειακής κρίσης.

Όμως, η αποκλιμάκωση της έκρυθμης αυτής κατάστασης φαίνεται πως δεν θα είναι άμεση, για αυτό και ήδη στα αρμόδια υπουργεία απεργάζονται το επόμενο πακέτο ανακούφισης. Η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού, που ανακοινώθηκε διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη, θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων, όμως δεν αποτελεί παρά μία από τις πολλές λύσεις που έχουν προταθεί και σύντομα θα εφαρμοστούν. Αυτές είναι η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, η ενίσχυση εστίασης και τουρισμού ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν, η περαιτέρω στήριξη των νοικοκυριών με επιμήκυνση της επιδότησης στους λογαριασμούς ενέργειας, αλλά και πρόσθετες ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους λιπασμάτων, ζωοτροφών κ.λπ.

Κανείς δεν είπε ότι αυτή η μάχη με το κύμα ακρίβειας, ειδικά εν μέσω πανδημίας, θα είναι εύκολη. Η κυβέρνηση, όμως, έχει αποκτήσει εμπειρία στην επιτυχή διαχείριση τέτοιων κρίσεων και αυτό είναι κάτι που το αποδεικνύει έμπρακτα, κάθε ώρα και κάθε στιγμή. Και, σε αντίθεση με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που εκμεταλλεύεται για ακόμη μία φορά επικοινωνιακά την κατάσταση για να ανακοινώσει μέτρα, τα οποία ούτε θέλει, ούτε είναι ικανός να λάβει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτιμά να μιλάει με τα έργα της κυβέρνησής του και να κριθεί από αυτά.

Ε.Κ.

Η Ελλάδα έχει αυτήν τη στιγμή το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη. Όχι επειδή ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όχι επειδή το κύμα ακρίβειας έχει χτυπήσει σκληρότερα τη χώρα μας. Αλλά επειδή στο τιμόνι της βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του. Μία κυβέρνηση που αδυνατεί να βρεθεί στο ύψος των περιστάσεων, είτε αυτές αφορούν την υγεία των πολιτών, είτε την ευημερία τους.

Με εξαγγελίες για γενναίες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, αλλά και με μια σειρά ανεπαρκών μέτρων, το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη προσπαθεί με τσιρότα να επαναφέρει τη σπασμένη ελληνική οικονομία, η οποία έχει χτυπηθεί αλύπητα από το κύμα ακρίβειας, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δεν μερίμνησε για την προστασία της.

Ο πληθωρισμός σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η τιμή της βενζίνης παραμένει πάνω από τα δύο ευρώ, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά αδυνατεί να πληρώσει τον λογαριασμό του ρεύματος, ενώ χιλιάδες αγρότες κόβουν εκτάσεις καλλιέργειας ή σφάζουν νωρίς τα ζώα τους για να επιβιώσουν. Η κατάσταση είναι δραματική και ο χειρισμός της από την κυβέρνηση την επιδεινώνει έτι περαιτέρω. Προτιμούν να γονατίζουν τα νοικοκυριά, για να αποκτούν βιογραφικό τα golden boys της ΔΕΗ, η οποία εν μέσω αυτού του οικονομικού κυκεώνα βλέπει ουρανοκατέβατα κέρδη άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει φορολόγηση αυτών των κερδών, κάτι που ακόμα δεν έχει συμβεί. Επίσης, αρνείται να μειώσει τον ΕΦΚ, να βάλει πλαφόν τιμής σε βασικά αγαθά ή να μειώσει τον ΦΠΑ. Με λίγα λόγια, αρνείται να αντιμετωπίσει ουσιαστικά το κύμα της ακρίβειας, όπως για παράδειγμα έκαναν η Ιταλία και η Πορτογαλία, που πληρώνουν τώρα περίπου 110 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ η Ελλάδα 280!

Το παιχνίδι έχει ήδη χαθεί από τα αποδυτήρια. Ο κ. Μητσοτάκης ξέρει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών έχει προεξοφληθεί και φαίνεται πως κάνει τα πάντα ώστε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία, να βρει μπροστά του έναν οικονομικό Γολγοθά, χειρότερο από αυτόν που βρήκε το 2015.
Η οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας δεν θα είναι εύκολη και η δυσκολία της θα φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ε.Σ.