Αντιθέσεις: Πακέτο της Κομισιόν

Τα 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα ευρωπαϊκός άθλος της κυβέρνησης

Λιγότερα πανηγύρια και περισσότερη δουλειά

Τα 750 δισ. ευρώ, με τα οποία η Κομισιόν αποφάσισε να στηρίξει τις οικονομίες των χωρών μελών, είναι ένα ποσό αστρονομικό. Ταυτόχρονα, είναι και μια απόδειξη ότι η Ευρώπη διαθέτει ακόμα σφυγμό, καθώς και μέσα, για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως η πρόσφατη οικονομική, λόγω της πανδημίας.

Η Ελλάδα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη πέτυχε, μετά τον άθλο της υγειονομικής κρίσης, που όλοι παραδέχονται, έναν άθλο στο πεδίο της οικονομίας. Το γεγονός ότι η απόφαση της Κομισιόν προβλέπει ενίσχυση για τη χώρα μας 32 δισ., 22 σε ζεστό χρήμα και 10 σε πιστώσεις, είναι ένα πρωτοφανές ποσό για τη χώρα μας, που, αν αξιοποιηθεί σωστά σε βάθος τετραετίας, όπως προβλέπει το σχέδιο, όχι μόνο θα αποτελέσει τείχος για την κρίση, αλλά και εργαλείο για την ανάπτυξη.

Πώς έγινε αυτό; Με τη συστηματική δουλειά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού στα ευρωπαϊκά όργανα. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και επικοινωνιακές φιγούρες, η Ελλάδα κατάφερε να αξιοποιήσει στο έπακρο το «καλό όνομα» που απέκτησε με την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και το καλό όνομα που απέκτησε με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Οι Ευρωπαίοι ποτέ δεν θα έδιναν τόσα χρήματα, αν δεν ήταν βέβαιοι ότι αυτά θα αξιοποιηθούν σωστά και θα πιάσουν τόπο.

Το θέμα τώρα είναι, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, αυτός ο πακτωλός να μας δώσει μεγάλη ώθηση, έτσι που το 2021 να μπει η χώρα σε τροχιά ορμητικής ανάπτυξης, αλλά και να αλλάξει πρόσωπο η ελληνική οικονομία. Με βάρος στην πράσινη ανάπτυξη, στις ήπιες μορφές ενέργειας, στους πιο σύγχρονους κλάδους της οικονομίας, που θα απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κονδυλίων.

Η κυβέρνηση προετοιμάζεται από τώρα για να μπορέσει να υποδεχτεί και να αξιοποιήσει αυτήν τη μεγάλη ευκαιρία. Με πλήρη επίγνωση ότι χρειάζεται συγκεκριμένο και κατά κλάδο σχέδιο, αφού η εκταμίευση θα γίνεται με βάση συγκεκριμένη μελέτη και τα χρήματα θα δίνονται όσο το κάθε έργο προχωρά, όπως ακριβώς με τα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, για τη συγκρότηση ειδικής task force, με επικεφαλής διεθνώς διακεκριμένο οικονομολόγο, αποδεικνύουν τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα. Η μεγάλη αυτή ευκαιρία για την Ελλάδα και για όλους μας δεν πρέπει να πάει, και δεν θα πάει, χαμένη.

Ε.Κ.

Είναι καλή είδηση για κάθε Ευρωπαίο, όπως και για κάθε Έλληνα, το γεγονός ότι η Κομισιόν αποφάσισε να διαθέσει ένα μεγάλο ποσό για τη στήριξη των οικονομιών των χωρών μελών που ήδη πλήττονται σοβαρά από την κρίση. Η πανδημία και το lockdown προσέβαλαν και τις οικονομίες και το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή αρχή αποφάσισε να ρίξει ένα μεγάλο ποσό –750 δισ.– για να μην επιτρέψει να εξελιχθεί η οικονομική κρίση σε οικονομική πανδημία, δείχνει ότι η Ευρώπη έχει ακόμα τουλάχιστον το ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Αυτό που σε καμιά περίπτωση δεν δικαιολογείται, όμως, είναι ο πρόωροι πανηγυρισμοί. Η Ελλάδα πρόκειται, σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν, να επωφεληθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με 32 δισ., αλλά για να γίνει αυτό πραγματικότητα θα χρειαστεί πολλή δουλειά, σχέδιο, διαφάνεια και, φυσικά, δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση, κι επειδή όπως λέγεται ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, καλό είναι να θυμίσουμε ότι:

Πρώτον, η απόφαση της Κομισιόν και ως προς το ποσό και ως προς την κατανομή του, είναι ακόμα σχέδιο επί χάρτου. Για να αρχίσει να υλοποιείται, θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών κι αυτό συνεπάγεται πολύ παζάρι και κρύβει παγίδες. Η ελληνική κυβέρνηση, αντί να πανηγυρίζει και να διαφημίζει τον πρωθυπουργό ως Ηρακλή, θα πρέπει να ριχτεί στη δουλειά για να μην υπάρξει κάποια αρνητική εξέλιξη για τη χώρα.

Δεύτερον, το σχέδιο προβλέπει όχι μόνο λεπτομερή και εμπεριστατωμένο σχεδιασμό για κάθε εκταμίευση, αλλά και ροή των χρημάτων ανάλογα με την πρόοδο του κάθε έργου. Αν θυμηθούμε πόσα χρήματα του ΕΣΠΑ χάθηκαν στο παρελθόν εξαιτίας της αβελτηρίας των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θα πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί.

Τρίτον, η Κομισιόν προβλέπει ενισχυμένη εποπτεία και αυστηρές προϋποθέσεις για την ενίσχυση της Ελλάδας. Κι αυτό δεν είναι καθόλου καλή είδηση, γιατί θυμίζει μνημόνια.

Και τέταρτον, καλή είδηση δεν αποτελεί ούτε η αποκάλυψη της Καθημερινής ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρείται από μεγάλο ευρωπαϊκό οργανισμό ως ύποπτη για αδιαφανή διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Με την κυβέρνηση ύποπτη για οικονομικές ατασθαλίες, η ενισχυμένη εποπτεία θα είναι ακόμα πιο ενισχυμένη.

Συμπέρασμα: Τα 32 δισεκατομμύρια είναι θετική εξέλιξη. Το πόσο θετική, όμως, θα εξαρτηθεί από εμάς τους ίδιους και κυρίως από την κυβέρνηση. Λιγότερα πανηγύρια και περισσότερη δουλειά. Αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση.

Ε.Σ.