Αντιθέσεις: Πανδημία

Ανοικτή χώρα και οικονομία στη μάχη κατά της πανδημίας

Μέτρα… χτες για να μην επιστρέψουμε στις εκατόμβες

Οι κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες, ο πόλεμος στην Ουκρανία που επηρεάζει αρνητικά όλες τις χώρες, αλλά και τα εμβόλια και η ανάγκη δισεκατομμυρίων ανθρώπων να ταξιδέψουν και να εργαστούν, οδήγησαν στην άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων για την πανδημία σε όλο σχεδόν τον κόσμο. Στην Ελλάδα, η οποία έχει ως πρόσθετο λόγο τον τουρισμό, αυτό εκφράστηκε με τη χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση και στην ψυχαγωγία, ακόμα και σε κλειστούς χώρους.

Αυτό όμως σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα που κάθε ένας οφείλει να λαμβάνει. Ακριβώς για αυτό δίνονται κάθε εβδομάδα τα στοιχεία της πανδημίας στη δημοσιότητα, ως προειδοποίηση ότι κάθε παράβλεψη της ατομικής ευθύνης κοστίζει. Για αυτό επίσης συνεχίζεται η επικοινωνία για το τέταρτο εμβόλιο, ιδίως για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Για αυτό, τέλος, παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα τα νοσοκομεία, ούτως ώστε η χώρα να μη ζήσει καταστάσεις που έζησε τα προηγούμενα χρόνια.

Η σκέψη που κυριαρχεί τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην κοινωνία, είναι απλή και ορθή: Δεν γίνεται να κρατήσουμε κλειστή τη χώρα, τις επιχειρήσεις, τους ανθρώπους, γιατί αυτό θα έχει απείρως χειρότερα αποτελέσματα από ό,τι η πανδημία. Αν η κοινωνία και η οικονομία σταματούσαν να κινούνται, η Ελλάδα θα βίωνε εφιαλτικές καταστάσεις, ικανές να τινάξουν στον αέρα όχι μόνο τα εισοδήματα, αλλά και τη στοιχειώδη κοινωνική συνοχή. Συνεπώς, ο δρόμος που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση, όπως και οι κυβερνήσεις στις περισσότερες χώρες, είναι να συνδυάσει τα μέτρα για την πανδημία με το άνοιγμα της οικονομίας. Τα μέτρα προστασίας με τα μέτρα προσέλκυσης όσο το δυνατόν περισσότερων τουριστών. Στον δύσκολο ενεργειακό και οικονομικό χειμώνα που μας περιμένει, αυτή είναι κυριολεκτικά επιλογή ζωής.

Συνεπώς, καλώς οι επιστήμονες προειδοποιούν, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Καλώς, η μεγάλη πλειονότητα προσέρχεται σε κλειστούς χώρους με μάσκα και τηρώντας αποστάσεις. Καλώς, διαρκώς και χωρίς καμιά διακοπή, η πολιτεία ενημερώνει, συμβουλεύει, διαφωτίζει τους πολίτες για την πανδημία. Καλώς επίσης, όμως, η χώρα και η οικονομία παραμένουν και θα παραμείνουν ανοιχτές. Και προσφέρουν κακή υπηρεσία όσοι για λόγους κομματικής εκμετάλλευσης υπονομεύουν αυτή την προσπάθεια.

Ε.Κ.

Ωραία. Να παραμείνει ανοιχτή η χώρα. Να παραμείνουν ανοιχτές οι αίθουσες, η εστίαση, οι επιχειρήσεις, τα καταστήματα, οι καφετέριες και οι μεταφορές. Αλλά εκείνο που ζητούν με αγωνία οι επιστήμονες, να υπάρξουν δηλαδή κάποια στοιχειώδη υποχρεωτικά για όλους μέτρα, γιατί εξακολουθεί η κυβέρνηση να κάνει ότι δεν το ακούει; Η υποχρεωτική μάσκα, οι αποστάσεις σε κλειστούς χώρους, η υπεύθυνη διαχείριση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, σε τι θα έθιγαν τον τουρισμό ή την οικονομία; Αν οι επιβάτες σε αεροπλάνα και πλοία φορούσαν μάσκες, τι ζημιά θα γινόταν στον τουρισμό μας;

Με 51 νεκρούς την ημέρα την περασμένη εβδομάδα και πάνω από 130.000 κρούσματα, η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει κολλημένη στη λατρεία της εικόνας. Να μη δείξουμε -σε ποιον, ποιος δεν το ξέρει;- ότι η πανδημία είναι εδώ και αφαιρεί ζωές. Να δώσουμε την εντύπωση μιας χώρας ανέμελης, που έχει πλέον νικήσει οριστικά τον κορωνοϊό. Αυτός είναι ο λόγος που η ενημέρωση γίνεται πια κάθε βδομάδα, κανένας δεν απαντάει στις απορίες των δημοσιογράφων, το θέμα ενταφιάζεται στα περισσότερα ΜΜΕ με την αυταπάτη ότι αν δεν δίνουμε σημασία στον ιό, θα μας ξεχάσει κι αυτός.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν όμως: Δεν θα μας ξεχάσει. Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας πολύ κακός μήνας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει. Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα στην Ελλάδα, οι άνθρωποι δηλαδή που πεθαίνουν από άλλες ασθένειες επειδή δεν έχουν λόγω της πανδημίας την κατάλληλη βοήθεια, διεκδικεί το χρυσό ευρωπαϊκό μετάλλιο. Τα στοιχεία είναι ζοφερά και κρύβονται όχι πια πίσω από την προπαγάνδα κάποιου success story, όπως τον πρώτο καιρό της πανδημίας, αλλά πίσω από τη σιωπή. Κι αυτό δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για το φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχονται.

Δεν είναι θέμα ΣΥΡΙΖΑ, αντιπολίτευσης, κομματικής προπαγάνδας. Πρέπει να ληφθούν μέτρα… χτες, για να μη χαθεί η μπάλα αύριο. Με το ΕΣΥ σε πολύ χειρότερη κατάσταση από ό,τι το παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, το προσωπικό του «καμένο» από την υπερπροσπάθεια χρόνων, ένα μεγάλο μέρος γιατρών και νοσηλευτών σε αναστολή και τη δράση των εμβολίων να έχει αποδειχτεί περιορισμένη, όσοι αποφάσισαν την πλήρη χαλάρωση, ακόμα και τη μη υποχρεωτική μάσκα και απόσταση, παίζουν με τη φωτιά. Στην οποία, δυστυχώς, αν επαληθευτούν οι επιστήμονες, θα «καούν» πολλοί αθώοι.

Ε.Σ.