Αντιθέσεις: Πανδημία

Υπο έλεγχο η πανδημία, ανεξέλεγκτη η αντιπολίτευση

Σχέδιο που δεν δουλεύει, σύστημα υγείας που δεν αντέχει

Το ιικό φορτίο παραμένει ακόμη εξαιρετικά υψηλό στη χώρα μας, οπότε ήταν το πλέον λογικό το Μέγαρο Μαξίμου να προτιμήσει την ασφαλέστερη οδό της παράτασης του lockdown για μία ακόμη εβδομάδα. Παράλληλα, όμως, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τις πρώτες «στάσεις» στον δρόμο προς την κανονικότητα.

Τα δεδομένα δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφιβολιών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να βάλει φρένο στην άρση των μέτρων, ώστε οι γιορτές των Χριστουγέννων να βρουν τους Έλληνες μαζί, στο οικογενειακό γιορτινό τραπέζι.

Τα κρούσματα, αν και σταθεροποιημένα, εν τούτοις δεν επιτρέπουν κάποια χαλάρωση στην κινητικότητα των πολιτών. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, μια πρόωρη άρση των περιορισμών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση. Και όταν στην Ευρώπη κάθε 17 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του από κορωνοϊό, είναι δουλειά και ευθύνη της κάθε κυβέρνησης να περιορίσει όσο το δυνατόν την εξάπλωση της επιδημίας, μέχρι την επερχόμενη ανατροπή της κατάστασης που θα σηματοδοτήσει η διάθεση των εμβολίων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τα πρώτα εμβόλια θα έρθουν στην Ελλάδα στα τέλη Δεκέμβρη με αρχές Ιανουαρίου, θα είναι εθελοντικά και κάθε πολίτης θα μπορεί να εμβολιαστεί δωρεάν σε ένα από τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού σε όλη τη χώρα, των οποίων η δημιουργία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα.

Οι δύσκολες στιγμές απαιτούν δύσκολες αποφάσεις. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αυτοπροσώπως, έδειξαν για μία ακόμη φορά ότι αναλαμβάνουν όχι μόνο δράση, αλλά και τις ευθύνες τους απέναντι στον ελληνικό λαό, προασπιζόμενοι τη δημόσια υγεία με κάθε δυνατό τρόπο. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, για να επιστρέψει η καθημερινότητα στη χώρα μας, πολύ νωρίτερα και με πολύ λιγότερες απώλειες απ’ ό,τι σε πολλές άλλες χώρες που πλήττονται εξίσου βαριά από τον κορωνοϊό.

Το μόνο δυστυχές σε όλο αυτό, είναι η αντίδραση της αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων τα επιχειρήματα διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα και στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον τόπο. Και είναι δυστυχές, διότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό βρέθηκε, όμως εμβόλιο για τον πολιτικό «ιό» δεν πρόκειται να βρεθεί ποτέ.

Ε.Κ.

Παράταση μέχρι τις 14 του Δεκέμβρη πήρε η καραντίνα καθώς, παρά τα μέτρα, η εξάπλωση του κορωνοϊού παραμένει ανεξέλεγκτη. Αυτό δεν θα έπρεπε να προκαλεί απορία, αν θυμηθούμε ότι το πρώτο lockdown, τον περασμένο Μάρτιο, η κυβέρνηση το εφάρμοσε για να ενισχύσει το σύστημα Υγείας και να προετοιμάσει τη χώρα για την πανδημία, κάτι που ουσιαστικά μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει. Τώρα, το δεύτερο lockdown, η κυβέρνηση το εφάρμοσε για να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, κάτι που πάλι ουσιαστικά μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει. Και δεν έχει γίνει, διότι οι χειρισμοί του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν, είναι και –κατά πώς φαίνεται– θα συνεχίσουν να είναι προς τη λάθος κατεύθυνση, αυτή δηλαδή του περιορισμού της κίνησης, αλλά και της πληροφόρησης των πολιτών, αντί της ενίσχυσης των υγειονομικών υποδομών και της οικονομίας.

Για την ακρίβεια, η μόνη «σοβαρή» κίνηση που έκανε η Νέα Δημοκρατία όλους αυτούς τους μήνες, ήταν να… επενδύσει στη σιωπή των μεγάλων ελληνικών ΜΜΕ. Έριξαν την ευθύνη στον λαό και κάλυψαν τις αδυναμίες τους με ψέματα και με πέτσινες λίστες, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διανύει πλέον μία διπλή κρίση, η έξοδος από την οποία δεν φαίνεται ούτε στον ορίζοντα.

Τα κρούσματα δεν μειώνονται, οι διασωληνωμένοι και δυστυχώς οι νεκροί αυξάνονται, όμως για την κυβέρνηση η κατάσταση «βρίσκεται υπό έλεγχο». Η πρόσφατη αποκάλυψη της ύπαρξης δύο διαφορετικών βάσεων δεδομένων καταγραφής κρουσμάτων, που είχαν στηθεί από τον ΕΟΔΥ, χωρίς αυτές να έχουν κοινά στοιχεία, έρχεται να επιβεβαιώσει το χάος που επικρατεί πίσω από το βελούδινο μιντιακό πέπλο, διαταράσσοντας για μία ακόμη φορά τα νερά του κυβερνητικού σχήματος, αλλά και την εμπιστοσύνη των πολιτών στον κρατικό μηχανισμό.

Η Ελλάδα βρίσκεται έρμαιο μιας ανίκανης κυβέρνησης και ενός φυγόπονου πρωθυπουργού, ο οποίος φορτώνει ατομικές ευθύνες στους πολίτες, τις οποίες ακόμα και ο ίδιος αδυνατεί να ακολουθήσει. Η μόνη πραγματική ατομική ευθύνη των πολιτών θα είναι η ευθύνη της ψήφου τους στις επόμενες εκλογές.

Ε.Σ.