Αντιθέσεις: Πανδημία

Συλλογικό στοπ στο τέταρτο κύμα της πανδημίας

Τραγωδία επι κυμάτων και διαγγελμάτων

Η προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το απόγευμα της Πέμπτης, εκτός από ενθαρρυντική για τους πολίτες, ήταν και ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης που επικρατεί αυτή την περίοδο στην Ελλάδα.

Η χώρα μας ταλανίζεται από το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί ως το πιο επικίνδυνο και το πιο φονικό από όλα τα προηγούμενα. Παράλληλα όμως, μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης δείχνει όχι μόνο τη σοβαρότητα του νέου αυτού κύματος, αλλά και το πόσο χειρότερα θα ήταν η κατάσταση, αν δεν υπήρχαν οι εμβολιασμοί. Συγκεκριμένα, με βάση τη μελέτη, θα είχαμε 150% περισσότερες απώλειες, οι οποίες όμως αποφεύχθηκαν χάρη στα εμβόλια.

Σε όλες των περιπτώσεων, η χώρα ετοιμάζεται για έναν ακόμη εορτασμό Χριστουγέννων εν μέσω κορωνοϊού, και για μία ακόμη φορά η ισορροπία, την οποία η κυβέρνηση καλείται να κρατήσει ανάμεσα στην υγεία και στην οικονομία, είναι λεπτή και επιβάλλει εξίσου λεπτούς χειρισμούς. Έτσι λοιπόν, με το νέο του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε το στοίχημα που η κυβέρνηση και οι Έλληνες καλούνται να κερδίσουν: Την ενδυνάμωση του συλλογικού αναχώματος απέναντι στον ιό, μέσω της ατομικής ευθύνης όλων, ώστε να μη χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, πέρα από τον απαραίτητο περιορισμό των ανεμβολίαστων πολιτών, για την προστασία της δικής τους υγείας, αλλά και ως προτροπή για να εμβολιαστούν.

Πρόκειται για μία ακόμη κρίσιμη καμπή της πορείας της πολυετούς πλέον μάχης με την πανδημία, η οποία έρχεται σε μια στιγμή ασφυκτικής πίεσης για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και η άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας επίταξης ιδιωτικών κλινικών και ιδιωτών ιατρών, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από τις βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας, έρχεται ακριβώς για να ανακουφίσει αυτή την πίεση.

Παρ’ όλα αυτά, η ενίσχυση του ΕΣΥ δεν λύνει το πρόβλημα του ιού, αλλά τις επιπτώσεις του. Για αυτό και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε έκκληση προς όλους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, είτε είναι η πρώτη, είτε η δεύτερη, είτε η τρίτη δόση, η πλατφόρμα της οποίας έχει πλέον ανοίξει. Η παρούσα χρονική συγκυρία, με εκατοντάδες συμπολίτες μας διασωληνωμένους και δεκάδες νεκρούς ημερησίως, δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, ούτε από την πλευρά της κυβέρνησης, ούτε από την πλευρά των πολιτών.

E.K.

Πριν από έναν χρόνο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε διάγγελμά του, ανακοίνωνε το lockdown του περσινού χειμώνα, ένα lockdown που θα απελευθέρωνε την Ελλάδα από τα δεσμά του δεύτερου κύματος, θα έδινε τέλος στη μάχη του ΕΣΥ με την πανδημία, και νόημα στην υπομονή χιλιάδων Ελληνίδων και Ελλήνων. Σήμερα, και δύο κύματα μετά, η χώρα σπάει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, όμως ο πρωθυπουργός επιμένει στο… ενδέκατο διάγγελμά του ότι για την αποτυχία του σχεδιασμού δεν φταίει ο ίδιος, αλλά οι πολίτες.

Με αυτό το διάγγελμα μη ανάληψης ευθυνών ή πρωτοβουλιών, γίνεται φανερό για άλλη μια φορά, όπως σχολίασε στην απάντησή του ο Αλέξης Τσίπρας, ότι ο πρωθυπουργός ενδιαφέρεται περισσότερο για την επικοινωνία και όχι για όσα ζει η κοινωνία, ενώ το πάρτι ασυνεννοησίας μεταξύ κυβερνητικών συνεχίζεται. Ακόμη και λίγες ώρες πριν από το διάγγελμα, κύκλοι του πρωθυπουργού απέκλειαν το σενάριο lockdown για ανεμβολίαστους, κάτι που όμως αποδείχθηκε… άνθρακες, μια και ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακριβώς αυτό, τον αποκλεισμό δηλαδή των ανεμβολίαστων από όλους τους κλειστούς χώρους, πλην των φαρμακείων, των σούπερ μάρκετ και της εκκλησίας.

Όλα αυτά, την ώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, η κατ’ εξοχήν περίοδος οικονομικής ανάτασης της αγοράς, κατά την οποία οποιαδήποτε επιπλέον μέτρα περιορισμού μπορεί να αποβούν καταστροφικά για την ήδη παραπαίουσα ελληνική οικονομία.

Προφανώς λοιπόν το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να βάλει την οικονομία πάνω από την υγεία των Ελλήνων. Να συνεχίσει να περιορίζει τις ελευθερίες των ανεμβολίαστων, ακολουθώντας πιστά μια τακτική διχασμού των πολιτών, σε μια προσπάθεια να αποτινάξει από πάνω της την ευθύνη για την πλήρη αποτυχία στον έλεγχο του ιού, σε όλα τα επίπεδα και μέτωπα.

Το όνομα της Ελλάδας επανεμφανίστηκε στη λίστα με τις χώρες υψηλού κινδύνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως για τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πάμε καλά», γιατί τα ραντεβού εμβολιασμών αυξήθηκαν τον τελευταίο καιρό και άρα η «επιχείρηση Ελευθερία», που είχε αποτελματωθεί, πήρε πάλι μπρος. Οι ευθύνες, όμως, βαρύνουν καθαρά και μόνο την κυβέρνηση, η οποία με τις επιλογές της «γονάτισε» τη χώρα. Και τώρα, η επιλογή μη λήψης σοβαρών νέων μέτρων ελέγχου και περιορισμού της νόσου θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη κατάσταση και θα φτάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα όριά του.

Ε.Σ.