Αντιθέσεις: Πανδημία

Η κορύφωση της πανδημίας βρίσκει έτοιμη την κυβέρνηση

Εκτός από ανίκανοι είναι και επικίνδυνοι

Το δεύτερο κύμα κορωνοϊού πλήττει σκληρά ολόκληρο τον κόσμο. Είναι κάτι που όλοι ήξεραν πως θα έρθει, όμως άλλοι προετοιμάστηκαν επαρκώς και άλλοι όχι. Η Ελλάδα ευτυχώς ανήκει στην πρώτη κατηγορία και αυτό το οφείλει, ως επί το πλείστον, στις άμεσες και καίριες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Με κατεπείγουσα ΚΥΑ πριν από έναν μήνα περίπου, το υπουργείο Υγείας προέβη σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών για τις αυξημένες ανάγκες, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός αυτοπροσώπως εγκαινίασε 50 νέες κλίνες ΜΕΘ στο νοσοκομείο Σωτηρία.

Τα νούμερα δεν ψεύδονται. Βρισκόμαστε σε δυσμενή θέση σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία και η ενίσχυση του ΕΣΥ, μετά από τη χρόνια κακοδιαχείριση που αυτό υπέστη, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη Νέα Δημοκρατία. Για αυτό και μέχρι το τέλος του έτους, οι ΜΕΘ αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν, από 565 που ήταν το 2019, σε 1.200.

Η πανδημία προελαύνει, όχι όμως εκτός ελέγχου. Εκτός ελέγχου βρίσκεται μόνο η αντιπολίτευση, που σαστισμένη μπροστά στο δομημένο κυβερνητικό σχέδιο, προσπαθεί επί ματαίω, και ακροβατώντας μεταξύ ηθικού και ανήθικου, να εκμεταλλευτεί πολιτικά την πρωτοφανή αυτή υγειονομική κρίση.

Δεν χρειάζεται να σχολιαστεί καν το τι θα είχε συμβεί, αν τον Ιούλιο του 2019 στο τιμόνι της χώρας παρέμενε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, που επί σχεδόν πέντε χρόνια άφησαν το ΕΣΥ να ρημάξει και έβαλαν σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Το κύριο ζήτημα τώρα είναι ο περιορισμός της εξάπλωσης της πανδημίας. Όπως πολλάκις έχει ειπωθεί, τα μέτρα από μόνα τους δεν είναι πανάκεια. Πρέπει να τηρούνται κατά γράμμα, πρέπει ο κάθε πολίτης να αντιληφθεί την ατομική του ευθύνη και να δράσει αναλόγως. Όπου τα μέτρα τηρούνται, όπως για παράδειγμα στα σχολεία, η μεταδοτικότητα είναι περιορισμένη. Όπου τα μέτρα είναι πιο «χαλαρά», ο ιός καλπάζει, όπως γίνεται αυτήν τη στιγμή στα βόρεια της χώρας.

Η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας παρηγορεί. «Ο ιός χτυπάει συλλογικά και συλλογικά η κοινωνία πρέπει να αμυνθεί», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Πρέπει οι Έλληνες να καταλάβουν ότι τα μέτρα δεν αποτελούν περιορισμό της ελευθερίας τους, αλλά αποσκοπούν στην προστασία των άλλων, διότι μόνο ενωμένοι θα βγούμε αλώβητοι από αυτή την περιπέτεια.

Ε.Κ.

Πριν από λίγους μήνες, πολλοί συμπολίτες μας βγήκαν στα μπαλκόνια και χειροκρότησαν το ΕΣΥ, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, για την υπεράνθρωπη προσπάθεια που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν απέναντι στον κορωνοϊό.

Σήμερα, με το δεύτερο κύμα της πανδημίας να καταδυναστεύει τη χώρα και τα κρούσματα να ανεβαίνουν εκθετικά μέρα με τη μέρα, φαίνεται πως η όποια ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας έμεινε στα… παλαμάκια, καθώς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ακόμα και η υγεία των πολιτών αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς το ότι για δεύτερη φορά -η πρώτη ήταν στο καθολικό lockdown-, το υπουργείο Υγείας εκμίσθωσε ιδιωτικές κλινικές, και μάλιστα με τιμή διπλάσια του κανονικού ημερήσιου νοσήλειου, για να δέχονται κρούσματα κορωνοϊού. Και αυτή την επιχειρηματική συμφωνία την ονόμασαν «επίταξη», σε μία προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Την ώρα που τα κρούσματα ετοιμάζονται να ξεπεράσουν τα 1.000 ανά 24ωρο, τα ελληνικά ΜΜΕ κάνουν εκτενές ρεπορτάζ για τις άμεσες παρεμβάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη θωράκιση του ΕΣΥ, ξεχνώντας πως για αυτήν ακριβώς τη θωράκιση μας έκλεισαν στα σπίτια μας για ενάμιση μήνα τον περασμένο Μάρτιο.

«Η κυβέρνηση, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, εξαρτά την κάλυψη των αναγκών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την καλή διάθεση των κλινικαρχών και, φυσικά, ενδίδει στις κερδοσκοπικές τους απαιτήσεις. Αυτό σίγουρα δεν είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία με όρους δημόσιου συμφέροντος, αλλά προνομιακή μεταχείριση ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της υγείας», τόνισε πριν από λίγο καιρό ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. Καταδεικνύοντας πως το «δομημένο σχέδιο» περιορισμού της πανδημίας δεν είναι ούτε δομημένο, ούτε σχέδιο.

Με την αρωγή της λίστας Πέτσα και της Ελληνικής Αστυνομίας, προσπαθούν να επιβάλουν ένα καθεστώς φόβου, για να κρύψουν την ανικανότητά τους να διαχειριστούν μία τόσο σοβαρή κατάσταση, με αποτέλεσμα να αποτελούν και κίνδυνο για την υγεία των πολιτών. Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων αποτελεί τη θλιβερή απόδειξη των παραπάνω.

Μέχρι στιγμής, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν γίνεται να συνεχιστεί στο διηνεκές. Αργά η γρήγορα, θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι και με τις ευθύνες τους.