Αντιθέσεις: Παρακολουθήσεις

Με όρους θεάματος προσεγγίζει η αντιπολίτευση τις παρακολουθήσεις

Kυβέρνηση που λειτουργεί ως μαφία δεν είναι κυβέρνηση

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: Μπορεί οι επισυνδέσεις δημοσιογράφων και του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, να αποδείχθηκαν τελικά καθόλα νόμιμες, δεν παύουν όμως να συνιστούν ένα σοβαρό πολιτικό παράπτωμα, για το οποίο τιμωρήθηκαν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι. Και ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέοντας, αλλά και ο ανηψιός του πρωθυπουργού και διευθυντής του γραφείου του, Δημήτρης Δημητριάδης, απομακρύνθηκαν πάραυτα από τις θέσεις τους, ενώ η διαδικασία έγκρισης αντίστοιχων επισυνδέσεων αυστηροποιήθηκε, ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιες εκτροπές στο μέλλον.

Ακόμη, άμεσα συστάθηκε Εξεταστική Επιτροπή για το εν λόγω σοβαρό θέμα, με την κυβέρνηση να συμφωνεί από την πρώτη στιγμή με την κίνηση αυτή. Τι δείχνουν όλα αυτά; Πως ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του προσεγγίζουν το μείζον αυτό ζήτημα με όρους ουσίας. Κυνηγούν τη διαλεύκανσή του και την επίλυση παθογενειών του συστήματος, που βαραίνουν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Από την άλλη, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ χέρι-χέρι, λειτουργούν από την πρώτη στιγμή καθαρά με όρους θεάματος και δημιουργίας εντυπώσεων. Η χώρα δεν αντέχει ακόμα μία προσπάθεια εσωτερικής διένεξης. Υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά θέματα τα οποία πρέπει να παρακολουθούνται αδιαλείπτως και τα οποία η αντιπολίτευση συνειδητά στηλιτεύει και μειώνει, αναφερόμενη συνεχώς μόνο στο «σκάνδαλο» των παρακολουθήσεων.

Η δημόσια Υγεία και η πανδημία του κορωνοϊού, η μόνιμη τουρκική απειλή, η συνεχής υπερπροσπάθεια που δίνει η κυβέρνηση απέναντι στην ακρίβεια και στις διεθνείς εξελίξεις, είναι λίγα μόνο από τα ζητήματα, τα οποία η αντιπολίτευση βολικά ξέχασε αυτές τις τελευταίες ημέρες. Λίγο το ότι η Εξεταστική έβγαλε, μεταξύ άλλων, και τα άπλυτα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στη φόρα, λίγο το ότι η έρευνα της Αρχής Διαφάνειας τελικά δεν βρήκε σύνδεση του λογισμικού Predator με το ελληνικό Δημόσιο, όπως κατέθεσε η επικεφαλής της, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, φαίνεται πως έχουν αναγκάσει την αντιπολίτευση να το γυρίσει στον λαϊκισμό.

Με λαϊκισμό όμως, κανείς δεν κυβερνά. Και η παρούσα κυβέρνηση, απέναντι στον λαϊκισμό, έχει να επιδείξει την επιτυχή διαχείριση πολλαπλών εθνικών κρίσεων, τη στήριξη των αδυνάτων και, φυσικά, τη σταθερή πρωτιά στις δημοσκοπήσεις.

Ε.Κ.

Στις 29 Ιουλίου του 2022, οι δικηγόροι του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, καταθέτουν μήνυση στην ΑΔΑΕ και ζητούν να μάθουν το περιεχόμενο των παρακολουθήσεών του. Την ίδια ημέρα, το συγκεκριμένο μηχάνημα παρακολούθησης καταστρέφεται.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, ζήτησε πολλάκις το έγχαρτο υλικό των παρακολουθήσεων, κάτι που ο σημερινός διοικητής της ΕΥΠ, που αντικατέστησε τον Παναγιώτη Κοντολέοντα, όχι μόνο αρνήθηκε να του παρέχει, αλλά ούτε καν τον πληροφόρησε αν έχει καταστραφεί. Η κατάθεση του κ. Ράμμου παραποιήθηκε και με διαρροή της, η ΝΔ απέδωσε στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ μόνο τη φράση «δεν μπορώ ειλικρινά να γνωρίζω αν έχει καταστραφεί ο φάκελος Ανδρουλάκη».

Όλο αυτό θα μπορούσε να είναι σενάριο για κάποια μαφιόζικη ταινία, όμως είναι η ελληνική πραγματικότητα. Η κυβέρνηση, μέσα στον πανικό της να συγκαλύψει ένα σκάνδαλο που απασχολεί πλέον τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα ενημέρωσης, παραποιεί καταθέσεις, καταστρέφει στοιχεία και εκτίθεται ανεπανόρθωτα. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, έναν μήνα μετά την καταστροφή του υλικού, διερρήγνυε τα ιμάτιά του ότι ο φάκελος Ανδρουλάκη υπάρχει και πως θα ήταν «φοβερό και τρομερό» να μην υπήρχε. Η ΝΔ, μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις, έχει σηκώσει «τοίχο σιωπής». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απτόητος, αντί να παραιτηθεί, βγαίνει στο Bloomberg και δηλώνει ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών «δεν θα εκτροχιάσει τις εκλογικές πιθανότητες του κόμματος».

Είναι θλιβερό, μα και πλέον επικίνδυνο, που η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ακόμα στο τιμόνι της χώρας. Πρώτα την έριξε στα βράχια της οικονομικής ύφεσης, μετά στα βράχια της πανδημίας, και τώρα τη ρίχνει με φόρα στα βράχια του σκανδάλου των υποκλοπών.

Η Ελλάδα έχει γίνει διεθνώς ρεζίλι, με «το ελληνικό Watergate», όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ, ή το «σκάνδαλο κατασκοπείας αλά James Bond», αλλά ο πρωθυπουργός επιμένει ότι μπορεί στις επόμενες εκλογές να βγει ακόμα και αυτοδύναμος!

Με τέτοιες παραισθήσεις δεν κυβερνάται καμία χώρα, πόσω μάλλον η γενέτειρα της Δημοκρατίας. Η παρούσα τραγική κυβέρνηση κρέμεται στην εξουσία από μια κλωστή, και χρησιμοποιεί βίαιη καταστολή και μαφιόζικες πρακτικές για να παραμείνει εκεί. Το διπλό όμως σκάνδαλο, των παρακολουθήσεων και των συγκαλύψεων, την έχει βαρύνει τόσο, που είναι μονάχα θέμα χρόνου η κλωστή αυτή να σπάσει.

Ε.Σ.