Αντιθέσεις: Παρακολουθήσεις

Η νέα Νοβάρτις για τις υποκλοπές θα έχει την τύχη της παλιάς

Μετά τις παρακολουθήσεις έρχονται οι συγκαλύψεις

Η υπόθεση των επισυνδέσεων είναι πλέον διαβόητη. Και είναι διαβόητη όχι επειδή πρόκειται πράγματι περί σοβαρού σκανδάλου, αλλά επειδή η αντιπολίτευση, με πρωτοστάτη τον ΣΥΡΙΖΑ και με τις πλάτες κάποιων μέσων ενημέρωσης, την κάνουν διαβόητη.

Τι έχει συμβεί μέχρι τώρα με τις επισυνδέσεις, είναι απλό: Έγιναν λάθη, τα πολιτικά πρόσωπα που διέπραξαν αυτά τα λάθη απομακρύνθηκαν πάραυτα και με πρωτοβουλία του Κ. Μητσοτάκη από τη θέση τους, ενώ η νομολογία άλλαξε ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια ολισθήματα στο μέλλον. Υπάρχουν ευθύνες στο πρόσωπο του πρωθυπουργού; Βεβαίως και υπάρχουν, καθώς τόσο ο επικεφαλής του γραφείου του, Γρηγόρης Δημητριάδης, όσο και ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων, ήταν προσωπικές του επιλογές. Και αυτές τις ευθύνες ο πρωθυπουργός τις επωμίστηκε, απομακρύνοντας και τους δύο χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Κάθε λογικός άνθρωπος θα υπέθετε πως εκεί μπαίνει μία τελεία, ώστε η κυβέρνηση να στρέψει και πάλι την προσοχή της στα ανοιχτά εθνικά, αλλά και διεθνή, μέτωπα. Στην αντιπολίτευση όμως έχουν άλλη άποψη. Έτσι, έχουμε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να αναμοχλεύει με εμμονικό τρόπο το ζήτημα όπου σταθεί και όπου βρεθεί. Μαζί του, έχουμε μέσα ενημέρωσης φίλα προσκείμενα στο κόμμα του, αλλά και μέσα ενημέρωσης με τα οποία έχει έρθει πλέον σε μεγάλη αντιπαλότητα ο πρωθυπουργός, να κάνουν το ίδιο.

Αυτοί, λοιπόν, έχουν αποφασίσει να σύρουν τη χώρα στη λάσπη, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας την τοξικότητα ως προεκλογική πολιτική, τα δε ΜΜΕ αναπαράγοντας την προφανή και ανυπόστατη προπαγάνδα περί κυκλώματος υποκλοπών, σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί χάος και να πληγεί η κυβέρνηση και το προφίλ του πρωθυπουργού.

Λένε πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Η υπόθεση των επισυνδέσεων όμως, έτσι όπως την παρουσιάζει η αντιπολίτευση, με υποτιθέμενα στοιχεία και με κρυμμένους μάρτυρες, θυμίζει περισσότερο τραγωδία. Διότι είναι ακόμα νωπές οι μνήμες του εξίσου «σοβαρού σκανδάλου» της Νοβάρτις, για το οποίο χρειάστηκε να κυλιστούν στον βούρκο δεκάδες μέλη της κυβέρνησης και να περάσουν τέσσερα χρόνια μέχρι να αρχειοθετηθεί και η τελευταία προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να πλήξει την κυβέρνηση.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, η αντιπολίτευση δεν έμαθε το μάθημά της. Και ό,τι δεν κατάφερε με την… παλιά Νοβάρτις, τώρα ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει να καταφέρει με τη νέα.

Ε.Κ.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ξεκίνησε ένα δεύτερο, παράλληλο σκάνδαλο: Αυτό της οργανωμένης προσπάθειας συγκάλυψης του πρώτου.

Από την πρώτη κιόλας ημέρα που δημοσιεύθηκε το ρεπορτάζ για την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη, η εταιρεία που διαχειρίζεται το λογισμικό Predator στην Ελλάδα διέγραψε όλα τα αρχεία που θα μπορούσαν να της ζητηθούν σε περίπτωση ελέγχου. Μέχρι και η ίδια η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σήκωσε τα χέρια ψηλά με τις κυβερνητικές ραδιουργίες για να μπει το σκάνδαλο κάτω απ’ το χαλί.

Η έκθεση της ανεξάρτητης Αρχής μιλάει από μόνη της. Πάνω από 15.000 πολίτες τελούσαν υπό παρακολούθηση «για λόγους εθνικής ασφάλειας» (άρα χωρίς να χρειάζεται περαιτέρω δικαιολόγηση) το 2021, ενώ από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο η κυβέρνηση πέρασε νόμο -με αναδρομική ισχύ μάλιστα- που εμπόδιζε τους παρακολουθούμενους να μάθουν οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το γιατί είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση. Πρόκειται για μία κατάφωρη θεσμική εκτροπή, για την οποία μοναδικός υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνησή του έχει ρίξει τη χώρα σε μία επικίνδυνη δημοκρατική κατρακύλα, παρεμποδίζοντας ευθέως τη λειτουργία του κράτους δικαίου και της ίδιας της Δικαιοσύνης.

Αυτές οι απολυταρχικές πολιτικές έχουν προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων ακόμα και μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Και πώς αντιδρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέναντι σε όλα αυτά;

Μα φυσικά, κρύβεται. Όταν ο Αλέξης Τσίπρας έφερε το θέμα στη Βουλή, κρυβόταν. Όταν η ΑΔΑΕ προχωρούσε σε ράπισμα κατά της αντιθεσμικής κίνησης να βγει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις χωρίς να ενημερωθεί η ίδια, κρυβόταν.

Όταν ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ρωτούσε ανοιχτά να μάθει γιατί τον παρακολουθούσαν, κρυβόταν. Όταν ο δημοσιογράφος Κ. Βαξεβάνης δημοσίευε τη λίστα των παρακολουθήσεων που τον «καίει», καθώς περιλαμβάνει υπουργούς του και ηγετικά στελέχη του κόμματός του, κρυβόταν.

Ο ίδιος μπορεί να κρύβεται, ο πανικός του όμως όχι. Κανένα νομοσχέδιο-Ομερτά δεν πρόκειται να κρύψει αυτόν τον πανικό, ή την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι γίνονταν παράνομες παρακολουθήσεις, δημοσιογράφων, επιχειρηματιών και πολιτικών προσώπων, για τις οποίες είναι καθολικά υπεύθυνος ο Κ. Μητσοτάκης και για τις οποίες θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις είτε πριν, είτε μετά τις κάλπες.

Ε.Σ.