Αντιθέσεις: Παρακολουθήσεις Φλώρου

Ποιους ευνοεί η υπονόμευση της εμπιστοσύνης στο στράτευμα;

Παρακολουθούσαν τον Α/ΓΕΕΘΑ και τα βάζουν με όσους ζητούν εξηγήσεις!

Όταν τα «ρυπαρά δίκτυα», όπως τα αποκάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, φτάνουν να αγγίζουν τον αρχηγό του Στρατεύματος, τότε η εθνική ασφάλεια απουσιάζει από την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και ένα τμήμα της δημοσιογραφίας. Γιατί ο κάθε πολίτης που βάζει την πατρίδα πάνω από κομματικά ή άλλα συμφέροντα μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει και ποιον εξυπηρετεί η «αποκάλυψη» ότι η ΕΥΠ, η οποία ως γνωστό δρα υπό την εποπτεία του ίδιου του πρωθυπουργού, παρακολουθούσε τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Μια τέτοια «αποκάλυψη», που έγινε φέιγ βολάν από μερίδα του Τύπου, το πρώτο που κάνει είναι να υπονομεύει την εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας και την ηγεσία τους. Το δεύτερο, και εξίσου σημαντικό, να υπονομεύει τη σχέση ανάμεσα στη δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική ηγεσία και το στράτευμα. Και το τρίτο, να δυσφημεί στο εξωτερικό τον ελληνικό στρατό και την ποιότητα της ελληνικής δημοκρατίας, πράγμα που με χαρά υποδέχεται η Τουρκία και ο Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός ανανέωσε βέβαια την εμπιστοσύνη του στον κ. Φλώρο, ο οποίος για ακόμη μία θητεία παραμένει επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Ο ίδιος
ο Α/ΓΕΕΘΑ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνηση, καθώς και την αφοσίωσή του στο Σύνταγμα και στη δημοκρατία. Οι προθέσεις όμως της αντιπολίτευσης δεν ακυρώνονται με αυτές τις θεσμικές κινήσεις και η επιδίωξη να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις, που όλοι θα πρέπει να στηρίζουν, σε μια θολή πολιτική αντιπαράθεση παραμένει.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επιλέξει μια τέτοια τοξική γραμμή αντιπολίτευσης, που δεν αφήνει τίποτε όρθιο; Ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: Γιατί δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στο έργο της κυβέρνησης σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο. Αφού, με λίγα λόγια, η συγκεκριμένη και μετρήσιμη πολιτική του κράτους δεν προσφέρεται για πολεμική, επιλέγουν τη μυθολογία του παρακράτους, των υποκλοπών και της δήθεν κακοποίησης του κράτους δικαίου.

Έτσι, όμως, υπονομεύεται όχι μόνο η εικόνα της δημοκρατικής Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και η κοινωνική συνοχή και η συνοχή των ενόπλων δυνάμεων σε μια κρίσιμη περίοδο. Ποιος όμως και πώς να πείσει τον κ. Τσίπρα ότι ορισμένα ευαίσθητα πράγματα θα πρέπει να μένουν έξω από την πολιτική σύγκρουση; Να ενώνουν και όχι να διχάζουν; Οι πολίτες στις επερχόμενες εκλογές θα του δώσουν το μάθημα που χρειάζεται.

Ε.Κ.

Έχει ειπωθεί ότι το «έθνος» είναι το τελευταίο καταφύγιο των κάθε λογής απατεώνων. Και είναι εντυπωσιακή η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του να αποδείξουν τον τελευταίο καιρό την αλήθεια αυτού του αποφθέγματος. Να κρύβονται πίσω από εθνικές κορώνες για όσα -φέρεται ότι- έχουν κάνει εις βάρος της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, αλλά και των ενόπλων δυνάμεων. Της ηγεσίας τους, τουλάχιστον.

Ωραία η φιλολογία για τα ρυπαρά δίκτυα, τους εθνικά ύποπτους, τον Ερντογάν και την κρισιμότητα των στιγμών, που απαιτούν εμπιστοσύνη στον στρατό και ανάμεσα στον στρατό και στην πολιτική ηγεσία. Ένα ερώτημα όμως, απλό και σαφές, προηγείται των όρκων πατριωτισμού και των επιθέσεων εναντίον όσων επιβουλεύονται δήθεν την ασφάλεια της χώρας: Παρακολουθούσε η ΕΥΠ του κυρίου Μητσοτάκη τον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο; Είχε κοριό στο τηλέφωνό του; Ήταν ο «στόχος 519c» ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας; Και αν τον παρακολουθούσε, γιατί; Είναι… εθνικά ύποπτος; Ή η παρακολούθηση, του έχει να κάνει με το δημόσιο χρήμα για τα εξοπλιστικά, όπως αναφέρει η έκθεση της ΕΥΠ που δημοσιεύτηκε και δεν διαψεύστηκε; Υπήρξε μάλιστα απάντηση του κυρίου Φλώρου ακριβώς στην έκθεση αυτή και όσα περιλαμβάνει;

Καταλαβαίνει κανείς ότι όσο η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός αφήνουν αναπάντητα αυτά τα ερωτήματα και δεν τολμούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, απλώς επιβεβαιώνουν την αλήθεια των αποκαλύψεων. Η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό του στρατεύματος. Παρ’ όλα αυτά, όμως, και παρά το γεγονός ότι η έκθεση της ΕΥΠ αφήνει υπόνοιες για τα οικονομικά του
κ. Φλώρου, η θητεία του ως Α/ΓΕΕΘΑ ανανεώθηκε για άλλον έναν χρόνο. Κι αυτό μόνο την εμπιστοσύνη που επικαλείται η κυβέρνηση δεν διασφαλίζει.

Με δυο λόγια, είναι καθήκον και υποχρέωση του πρωθυπουργού να φωτίσει το θολό τοπίο που έχουν δημιουργήσει οι αποκαλύψεις για τα έργα και τις ημέρες της ΕΥΠ εις βάρος υπουργών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων, ακόμα και στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Όσο δεν το κάνει και επιλέγει, μάλιστα, τον δρόμο της συγκάλυψης με διάφορα μέσα, εκ των οποίων το «τιμιότερο» είναι η γνωστή γνωμοδότηση Ντογιάκου, τόσο υπονομεύει την εμπιστοσύνη του πολίτη στο κράτος, στην κυβέρνηση, ακόμα και στον στρατό. Και κινείται στα όρια του γελοίου να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ή οποιονδήποτε άλλον ότι υπονομεύει τις ένοπλες δυνάμεις εκείνοι που παρακολουθούσαν τον αρχηγό τους!

Ε.Σ.