Αντιθέσεις: Παρακολουθήσεις

Η δημαγωγία των «κοριών» βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα

Η προσπάθεια της ομερτά αποκαλύπτει τους ενόχους

Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, εν αγνοία του πρωθυπουργού, ήταν ένα σοβαρό επιχειρησιακό λάθος. Το οποίο ο Κ. Μητσοτάκης όχι μόνο παραδέχτηκε δημόσια, αλλά και έλαβε άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να μην επαναληφθεί. Πρώτον, υποχρέωσε σε παραίτηση τόσο τον επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, όσο και τον γενικό διευθυντή του Μαξίμου και της κυβέρνησης, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Δεύτερον, αποδέχτηκε τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής από τη Βουλή, την οποία ζήτησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με σκοπό, όπως είπε, να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση. Και τρίτον, ανακοίνωσε θεσμικές παρεμβάσεις. Η σχετική νομοθετική ρύθμιση μάλιστα βρίσκεται ήδη στο στάδιο της συζήτησης στη Βουλή.

Μετά από όλα αυτά, είναι απαράδεκτο η αντιπολίτευση να εκθέτει τη χώρα διεθνώς με τη δημαγωγία των «κοριών». Με αφορμή ένα ατυχές γεγονός, να κάνει λόγο για αυταρχικό καθεστώς, για λογοκρισία, κοριούς και κακοποίηση του κράτους δικαίου. Αυτό, σε συνθήκες διεθνούς αστάθειας και κινδύνων από τα ανατολικά, μόνο τα εθνικά συμφέροντα δεν εξυπηρετεί. Παράλληλα, είναι εξίσου απαράδεκτο να απαιτούν να αρθεί το απόρρητο της εθνικής υπηρεσίας, αγνοώντας πόσο επικίνδυνο είναι κάτι τέτοιο για όσους υπηρετούν εκεί και για το έργο τους. Ορθώς η Ντόρα Μπακογιάννη υπενθύμισε ότι όποιος σπάει αυτό το απόρρητο κινδυνεύει με δεκαετή φυλάκιση.

Δεν είναι, με λίγα λόγια, ούτε εθνικά χρήσιμη, αλλά ούτε και πολιτικά σοβαρή, η προσπάθεια που καταβάλλεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης να μετατρέψουν ένα λάθος σε θηλιά στον λαιμό της κυβέρνησης, αλλά και της χώρας. Διότι, να εμφανίζεις σε μια τέτοια κρίσιμη στιγμή την Ελλάδα ως μια χώρα στην οποία έχει επιβληθεί αυταρχικό καθεστώς τύπου Όρμπαν, μόνο ζημιά κάνει. Ακόμα χειρότερα, όταν κόμματα που διεκδικούν την εξουσία δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τη διεθνή αστάθεια, τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, και φυσικά τις προκλητικές και απειλητικές δηλώσεις του Ερντογάν.

Και τελικά καταντά άκρως επικίνδυνο τα σενάρια περί καθεστωτικού αυταρχισμού να διακινούνται διεθνώς από «προοδευτικά» ΜΜΕ με τη φροντίδα της αντιπολίτευσης και των φίλων της. Σε δύσκολες στιγμές όπως αυτή, που η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο κρίσεων και επιθέσεων, θα περίμενε κανείς μικρότερη κομματική δημαγωγία και μεγαλύτερη εθνική εγρήγορση.

Ε.Κ.

Το σκάνδαλο των υποκλοπών, οι αποκαλύψεις για το οποίο βρίσκονται ακόμα στην αρχή τους, συνοδεύεται από ακόμα ένα σκάνδαλο: Την προσπάθεια της συγκάλυψής του, που λαμβάνει χώρα όχι μόνο στο πεδίο της ενημέρωσης 108, των ΜΜΕ δηλαδή που πρόσκεινται με το αζημίωτο στο καθεστώς Μητσοτάκη, αλλά και στις διαδικασίες της Βουλής.

Κατ’ αρχάς, το νέο στοιχείο που ήρθε στο φως είναι η παρακολούθηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη, με το σύστημα Predator και με την ίδια μέθοδο που διαπιστώθηκε στις παρακολουθήσεις Κουκάκη και Ανδρουλάκη. Σημειωτέον ότι ο Χ. Σπίρτζης είναι ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία του πολίτη και την ΕΥΠ και η παρακολούθησή του έλαβε χώρα το διάστημα των αποκαλύψεων για τη δράση της υπηρεσίας πληροφοριών και του παρακράτους.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι χωρίς κανένα πρόσχημα επιχειρούν να εξουδετερώσουν με την κυβερνητική πλειοψηφία την εξεταστική, ενώ αρνούνται να συγκαλέσουν την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που έχει αρμοδιότητα ελέγχου της ΕΥΠ. Έτσι:

Πρώτον, απέκλεισαν από την εξεταστική με το έτσι θέλω τους πιο ουσιώδεις μάρτυρες.

Δεύτερον, σε μια επίδειξη ενοχής, μπορεί να πει κανείς, έχουν επιβάλει το δήθεν νόμιμο, αλλά εντελώς αντισυνταγματικό και παράνομο, απόρρητο. Την ομερτά! Οι ένοχοι κρύβονται πίσω από αυτήν, η κυρία Μπακογιάννη απειλεί με δεκαετή φυλάκιση όποιον ανοίξει το στόμα του και κάθε κρατικός λειτουργός κρύβει τις παρανομίες του. Χαρακτηριστικό, που προσδίδει στο σκάνδαλο οσμή ακραίας διαφθοράς, είναι ότι υποστηρίζουν πως ο φάκελος από την παρακολούθηση Ανδρουλάκη έχει καταστραφεί!

Δεν πρόκειται, όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει, για κάποιο επιχειρησιακό λάθος ή ολίσθημα. Πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια να τεθούν εκτός ελέγχου και να παραμείνουν στο σκοτάδι πρακτικές της ΕΥΠ που περισσότερο έχουν να κάνουν με το παρακράτος, παρά με δημοκρατικό κράτος. Και όταν στη δημοκρατία υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες, που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, υπό την καθοδήγηση του… κυβερνήτη, τότε δεινά εξυφαίνονται για τη χώρα.

Όσο για τα περί κρίσεων και εθνικών κινδύνων, που επικαλούνται για να κλείσουν στόματα και να συκοφαντήσουν την αντιπολίτευση, καλό είναι να θυμίσουμε ότι υπέρ της άποψης ότι το απόρρητο υποτάσσεται στη δημοκρατία τάχθηκαν ο Κ. Καραμανλής, ο Π. Παυλόπουλος, η Όλ. Κεφαλογιάννη, και αρκετοί βουλευτές της ΝΔ. Και η επίκληση της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών κινδύνων, που δήθεν προκύπτουν από τις αποκαλύψεις για παρακρατικές πρακτικές, παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε καθεστώτα γύψου.

Ε.Σ.