Αντιθέσεις: Πολυτεχνείο

Η αστυνομία είναι απαραίτητη εκεί που λείπει η λογική

Στη φετινή επέτειο του Πολυτεχνείου πορεία έκαναν η βία και η καταστολή

Γιατί το ΚΚΕ αποφάσισε, εν μέσω πανδημίας, να κάνει πορεία στο κέντρο της Αθήνας; Να θέσει σε κίνδυνο την υγεία όχι μόνο όσων συμμετείχαν σε αυτήν, αλλά και την υγεία χιλιάδων αθώων ανθρώπων; Τις αιτίες και τα κίνητρα μιας τέτοιας στάσης τα γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους η ηγεσία του συγκεκριμένου κόμματος. Τα αποτελέσματα όμως αφορούν όλους τους κατοίκους της πρωτεύουσας. Η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός έδειξαν κατανόηση στις πρωτοβουλίες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ και του Μέρα25, που παραβίαζαν μεν τη γνωστή απαγόρευση συναθροίσεων στις 17 Νοέμβρη, αλλά δεν έθεταν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Στην περίπτωσή τους επιδείχτηκε η ανοχή που πάντα χαρακτηρίζει και πρέπει να χαρακτηρίζει τη δημοκρατία. Μια διαδήλωση 1.500 ατόμων, όμως, είναι εντελώς διαφορετικό πρόβλημα. Και στην περίπτωση αυτή, όλες οι προσπάθειες της αστυνομίας να βρεθεί μια «ειρηνική» λύση σκόνταψαν στην επιμονή του ΚΚΕ και του γενικού του γραμματέα, που αρνήθηκαν την ήρεμη διάλυση της συγκέντρωσής τους. Με φυσικό και λογικό επακόλουθο η παράνομη συνάθροιση να προκαλέσει παρέμβαση της αστυνομίας.

Είναι απαράδεκτες οι καταγγελίες και οι αιτιάσεις κατά της αστυνομίας και της κυβέρνησης, από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, που και στην περίπτωση αυτή έσπευσε να εκμεταλλευτεί μια σύγκρουση για κομματικό του όφελος. Και είναι απαράδεκτη, γιατί: Πρώτον, το τριήμερο 16-18 Νοέμβρη ίσχυε γενική απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τριών ατόμων. Και η απαγόρευση αυτή -νόμιμη και απολύτως συνταγματική, σύμφωνα με έγκριτους συνταγματολόγους και το ΣτΕ- παραβιάστηκε βάναυσα από την απόφαση του ΚΚΕ να πραγματοποιήσει πορεία.

Δεύτερον, και ανεξάρτητα από την απαγόρευση, οι μέρες που διανύουμε είναι τόσο ευαίσθητες για τη δημόσια υγεία και απαιτούν τόση προσοχή απ’ όλους, που απαράδεκτο θα ήταν να επιτρέψει η αστυνομία συνάθροιση 1.500 ατόμων, που αποτελούσαν κανονική υγειονομική βόμβα. Και τρίτον, η πολιτική δίνει τη θέση της στην καταστολή, εκεί που αρχίζει ο παραλογισμός. Και είναι παραλογισμός να οργανώνει ένα κόμμα μεγάλες διαδηλώσεις τη στιγμή που είναι αναγκαία δύσκολα μέτρα για τους πολίτες, όπως η καραντίνα.

Συμπερασματικά, είναι θλιβερό κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφέρονται με τέτοια και τόση ανευθυνότητα. Από τη μία, να καταγγέλλουν την κυβέρνηση για δήθεν ελλείψεις και λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημίας και, από την άλλη, να μη δείχνουν τη στοιχειώδη ευαισθησία, για να μη συμβάλλουν τα ίδια, με τη στάση τους, στην επέκτασή της.

Ε.Κ.

Μπορεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχει επιβάλει τις μάσκες παντού και πάντα, όμως η δική της μάσκα έπεσε στην επέτειο του φετινού Πολυτεχνείου, αποκαλύπτοντας τις τακτικές βίας και καταστολής που χρησιμοποιεί για να καλύψει τις αναποτελεσματικές και επικίνδυνες πολιτικές της. Το θέμα είναι απλό: Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Η ιδεοληψία της, η δογματική προσήλωσή της στη λογική των αγορών και της κερδοσκοπίας, ακόμα και στην Υγεία, σε συνδυασμό με μια απίστευτη ανικανότητα, έχουν οδηγήσει όχι μόνο το ΕΣΥ, αλλά και την κοινωνία συνολικά, στα όριά τους. Η απαγόρευση των συναθροίσεων, με ένα χουντικής έμπνευσης «αποφασίζουμε και διατάζουμε», δεν ήταν παρά μια αδέξια και επικίνδυνη προσπάθεια αποπροσανατολισμού. Που αποτέλεσμά της υπήρξε η πρωτοφανής συρροή αστυνομικών στην πρωτεύουσα -κανονική υγειονομική βόμβα 6.000 ατόμων- και οι σκηνές αγριότητας που είδαμε και ζήσαμε.

Στις 17 Νοέμβρη, στο κέντρο της Αθήνας, βρέθηκαν περισσότεροι αστυνομικοί παρά διαδηλωτές, με τους τελευταίους να τηρούν ευλαβικά τα υγειονομικά μέτρα και τους πρώτους να τα παρακάμπτουν επιδεικτικά. Το ΚΚΕ πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει μια ειρηνική διαδήλωση, για να εισπράξει την απάντηση στην οποία ειδικεύεται η ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη: Δακρυγόνα, χημικά, συλλήψεις, ξυλοδαρμοί και παραπομπές στη Δικαιοσύνη.

Με ποιο κριτήριο αποφασίστηκε να γίνει η Αθήνα πεδίο μάχης, τη στιγμή μάλιστα που διεξάγονταν διαπραγματεύσεις μεταξύ της αστυνομίας και της ηγεσίας του ΚΚΕ; Πώς προστατεύει τη δημόσια υγεία μια επίθεση εναντίον διαδηλωτών που καταλήγει σε κατάργηση κάθε μέτρου προφύλαξης; Και τι προσφέρει στην απαραίτητη αυτή την εποχή κοινωνική ειρήνη και συνοχή, το κυνηγητό διαδηλωτών μέχρι τα Σεπόλια και η επανάληψη του σεναρίου Ινδαρέ;

Προφανώς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχθεί την «ανυπακοή» κάποιων στις εντολές της. Πιστεύει ότι το αγαθό της «δημόσιας τάξης», όπως το αντιλαμβάνονται οι ακροδεξιοί στις γραμμές της, είναι υπέρτερο από το αγαθό της ζωής και της υγείας πολιτών και αστυνομικών. Και τέλος, δίνει το σήμα στο κοινωνικό σύνολο ότι δεν θα ανεχθεί «παρεκκλίσεις» από εκείνο που η ίδια θεωρεί σωστό. Σε κάθε περίπτωση, η 17 Νοέμβρη 2020 και όσα διαδραματίστηκαν στη χώρα και στην πρωτεύουσα δείχνουν με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση επικίνδυνη. Τόσο για τη δημόσια υγεία, όσο και για τη δημοκρατία.

Ε.Σ.