Αντιθέσεις: Πρόωρες εκλογές

Δεν είναι ώρα για εκλογές ή ανασχηματισμό εν μέσω κρίσης

Η κυβέρνηση διαψεύδει τα σενάρια που η ίδια διακινεί

Δεν είναι ώρα για εκλογές ή ανασχηματισμό, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε ακόμα σε μία φάση της πανδημίας, η οποία είναι μεν σε ύφεση, αλλά κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα επανέλθει το φθινόπωρο. Και το κυριότερο, όπως εξήγησε ο υπουργός, μπροστά μας βρίσκεται η πιο δύσκολη ίσως δοκιμασία, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, της ύφεσης, της ανεργίας και γενικά των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης και της καραντίνας.

Προφανώς και ο υπουργός έχει απόλυτο δίκιο. Προφανώς, επίσης, θα πρέπει να εισακουστούν οι διαψεύσεις του Μαξίμου για τα εκλογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ακόμα κι αν ορισμένοι δημοσιογράφοι, όπως ο Γιάννης Πρετεντέρης, για παράδειγμα, ή ο Δημήτρης Καμπουράκης, αρθρογραφούν υπέρ μιας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει σκοπό να πέσει σε μια τέτοια παγίδα. Παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη μεγάλη αποδοχή του, και το χάσμα στα εκλογικά ποσοστά με τον ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει -πάνω από είκοσι μονάδες!- δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει όσα κέρδισε η χώρα, αλλά και ο ίδιος, τους τελευταίους μήνες. Και το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται και επανέρχεται σε σενάρια εκλογών μέσα στο καλοκαίρι, ή στις αρχές του φθινοπώρου, δυο πράγματα δείχνει:

Πρώτον, τον φόβο του μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ξορκίζει το φάντασμα των εκλογών, γιατί βλέπει και προβλέπει ότι, όποτε κι αν γίνουν, θα γνωρίσει όχι την ήττα, αλλά τη συντριβή.

Δεύτερον, διακινώντας σενάρια και πληροφορίες αυτού του είδους, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις, επιχειρεί να υπονομεύσει την εικόνα σοβαρότητας και υπευθυνότητας της κυβέρνησης και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής τους τρικυμίας ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν το ενδεχόμενο εκλογών και την ίδια στιγμή καταγγέλλουν την ελαφρότητα και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης που θα τις κάνει. Κι αυτό ενώ το ενδεχόμενο αυτό και τα σχετικά σενάρια διαψεύδονται με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Σε κάθε περίπτωση, με το σχέδιο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο πρωθυπουργός, έθεσε μπροστά στην κυβέρνηση και στην κοινωνία τόσο σοβαρά καθήκοντα, που μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί η πιθανότητα εκλογών ή ανασχηματισμού στο άμεσο μέλλον.

Ε.Κ.

 

«Συνιστά μέγιστη υποκρισία και προσβολή στην ελληνική κοινωνία σε αυτές τις συνθήκες ο πρωθυπουργός με μισόλογα ή διαρροές να ανοίγει ζήτημα εκλογών», δήλωσε πριν από λίγο καιρό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Και προφανώς τα σενάρια πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης, και δευτερευόντως ανασχηματισμού, δεν ξεκίνησαν από την Κουμουνδούρου. Ξεκίνησαν και συντηρούνται από δημοσιογράφους που έχουν στενές σχέσεις με την κυβέρνηση και από διαρροές κυβερνητικών στελεχών, ακόμα και ανθρώπων κοντά στον πρωθυπουργό.

Τα περί σοβαρότητας και υπευθυνότητας είναι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, όπως και τα περί εθνικής ενότητας σε δύσκολες στιγμές. Αν ίσχυαν έστω κατ’ ελάχιστο, δεν θα σήκωναν τον δείκτη της όξυνσης στο κόκκινο, όχι μόνο επιμένοντας στις έωλες κατηγορίες κατά του Παπαγγελόπουλου, αλλά και φορτώνοντάς τον με νέες αδιανόητες κατηγορίες.

Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα: την επερχόμενη οικονομική κρίση, την ύφεση πάνω από 10% που προβλέπει η Κομισιόν, την εκτίναξη της ανεργίας, το λουκέτο σε πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όλα αυτά γεννούν τη σκέψη να προχωρήσει ο κ. Μητσοτάκης σε εκλογές τώρα ή στις αρχές του φθινοπώρου, πριν η μεγάλη δημοσκοπική αποδοχή του σαρωθεί από το τσουνάμι στην οικονομία και στην κοινωνία.

Παράπλευρη ωφέλεια, που κι αυτή βρίσκεται στο τραπέζι, θα είναι ότι εφόσον η ΝΔ κερδίσει δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις -γιατί η πρώτη θα γίνει με απλή αναλογική-, θα εξουδετερώσει οριστικά τον Αλέξη Τσίπρα, θα ρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ σε εσωτερική κρίση και θα μπορέσει έτσι ευκολότερα να αντιμετωπίσει την κοινωνική διαμαρτυρία που αναμένεται να γεννήσει η κρίση.

Δεν είναι λοιπόν ούτε η φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η βιασύνη του να γυρίσει στην κυβέρνηση, που παράγει τα σχετικά σενάρια. Είναι κύκλοι της ίδιας της κυβέρνησης, δημοσιογράφοι φίλοι της κυβέρνησης και διαρροές από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου.

Εννοείται ότι οι προθέσεις αυτές σκοντάφτουν σε ένα σοβαρό πρόβλημα. Πώς θα εξηγήσουν στον ελληνικό λαό τους λόγους για τους οποίους προκηρύσσουν εκλογές, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε κρίση, και η κυβέρνηση διαθέτει άνετη πλειοψηφία στη Βουλή; Ακριβώς αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός ταλαντεύεται, αλλά δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς αν μας στείλει με μάσκες στις κάλπες.

Ε.Σ.