Αντιθέσεις: Προϋπολογισμός

Πολλά για τους λίγους και λίγα για τους πολλούς

Σοβαρότητα νοικοκύρεμα και σεβασμός στους πολίτες

Από τον προϋπολογισμό, που τελικά υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, όπως και από την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, επιβεβαιώνεται η κεντρική κατεύθυνση που είχε γίνει φανερή από όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης μέχρι τώρα. Δίνουν λίγα για τους πολλούς και πολλά για τους λίγους. Παίρνουν πολλά από τους μη έχοντες και λίγα ή καθόλου από τους έχοντες.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήδη «έβαλε χέρι» στις συλλογικές συμβάσεις, στερώντας ένα όπλο διαπραγμάτευσης από τους εργαζόμενους για τις αμοιβές τους. Επίσης, κατάργησε επί της ουσίας τη διαιτησία. Κατάργησε τη λεγόμενη δέκατη τρίτη σύνταξη, που ήταν όχι έκτακτο βοήθημα, αλλά θεσπισμένη μόνιμη ενίσχυση των συνταξιούχων, ιδιαίτερα εκείνων με τις χαμηλές συντάξεις. Περιόρισε δραματικά τους δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος, που δίνεται αυτές τις μέρες, ενώ επί τρία συνεχόμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μοίραζε πάνω από 800 εκατομμύρια σε πάνω από 3 εκατομμύρια πολίτες. Φέτος, μέρισμα θα δουν μόλις 200.000 νοικοκυριά.

Την ίδια στιγμή, η λεγόμενη μεσαία τάξη, που πλήρωσε μαζί με τους εργαζόμενους το μάρμαρο της κρίσης, μένει στα κρύα του λουτρού, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις της ΝΔ. Για όσους έχουν εισόδημα σχετικά χαμηλό η ελάφρυνση ανέρχεται σε 17 ευρώ τον χρόνο, ενώ μόνο από την αύξηση της τιμής του ρεύματος επιβαρύνονται με πάνω από 100 ευρώ τον χρόνο.

Οι περικοπές και η κοροϊδία δεν ισχύουν βέβαια για τους λίγους και εκλεκτούς. Η μείωση της φορολογίας των κερδών, όπως και η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων, αλλά και η γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες περιουσίες, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν ξεχνάει ποιους εκπροσωπεί.

Ε.Σ.

 

 

Από τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή αναδείχτηκαν ανάγλυφα οι σοβαρές ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της οικονομίας. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του κυριολεκτικά γονάτισαν τη μεσαία τάξη με την υπερφορολόγηση, στέρησαν από την αγορά πολύ περισσότερα από όσα το μνημόνιο επέβαλε, για να εξασφαλίσουν το περίφημο απόθεμα των 37 δισ. και να εμφανίζονται ως σωτήρες και νοικοκύρηδες. Με στόχους καθαρά ψηφοθηρικούς διασπάθισαν δισεκατομμύρια σε επιδόματα και μερίσματα, που βοηθούν πρόσκαιρα, αλλά δεν έχουν καμιά μόνιμη θετική επίπτωση στη διαδικασία της ανάπτυξης.

Η σημερινή κυβέρνηση καθοδηγείται από μια απαράβατη αρχή: Σοβαρότητα. Σεβασμός στον πολίτη και στις θυσίες του. Νοικοκύρεμα στα οικονομικά, για να μην βρεθούμε πάλι εκεί που βρεθήκαμε πριν από μερικά χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης υποσχέθηκε προεκλογικά ελάφρυνση της φορολογίας, κι αυτό έχει αρχίσει από τις επιχειρήσεις, που η ΝΔ δεν τις διαχωρίζει σε μεγάλες και μικρές. Υποσχέθηκε επίσης πολλές και καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας -κι αυτό έρχεται από το 2020. Υποσχέθηκε τέλος ασφάλεια, και όλοι βλέπουν ότι έχει αρχίσει και προχωρά το ξεκαθάρισμα των θυλάκων παρανομίας και παραβατικότητας.

Φυσικά, κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τις σοβαρές δυσκολίες στην εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Είναι αλήθεια ότι το μέρισμα θα δοθεί σε λιγότερους φέτος, όπως και ότι, όπως είπε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν έγιναν όσα περίμενε η μεσαία τάξη. Κι αυτό οφείλεται βασικά στην κατάσταση που άφησε πίσω του ο ΣΥΡΙΖΑ και στο σοβαρό δημοσιονομικό κενό. Το οποίο βέβαια ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης δεν παραδέχονται, αλλά τους διαψεύδουν οι αριθμοί.

Το βασικό, όμως, είναι ότι με τον πρώτο προϋπολογισμό της νέας κυβέρνησης, γίνονται τα πρώτα βήματα σε μια πολιτική σοβαρότητας, νοικοκυρέματος, ασφάλειας, και κοινωνικής ειρήνης. Όσο κι αν η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να συκοφαντήσει και να υπονομεύσει αυτά τα βήματα, οι πολίτες, ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες, και η μεσαία τάξη, καταλαβαίνουν τη διαφορά.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια υπάρχουν χαμόγελα και αισιοδοξία στην αγορά, και σε όσους χτυπήθηκαν από την κρίση και από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι γνωρίζουμε ότι η αισιοδοξία είναι σε τελευταία ανάλυση οικονομικό μέγεθος και παίζει αποφασιστικό ρόλο στις επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες και καλές θέσεις εργασίας.

Ε.Κ.