Αντίθεσεις: Προϋπολογισμός

Πόσα να βάλω; Όσα θα λείπουν!

Προϋπολογισμός μιας νέας εποχής για την Ελλάδα και τους Έλληνες

Τι προκύπτει από μια πρώτη ανάγνωση του προσχεδίου του προϋπολογισμού; Η ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η ΝΔ την οικονομία, ακόμα και μετά από την εποχή των μνημονίων, στην οποία κάτι τέτοια βύθισαν τη χώρα.

Πρώτον. Η ΝΔ, ως κυβέρνηση ανακάλυψε, και το διαφημίζει στο προσχέδιο, ότι υπάρχει καθαρός διάδρομος για το χρέος, ότι την πορεία ανάπτυξης στηρίζει το μαξιλάρι των σχεδόν 40 δισ. και ότι δεν υπάρχει κανένα τέταρτο μνημόνιο. Όμως, όλοι θυμούνται τι έλεγε την προηγούμενη τετραετία, μέχρι και πριν από λίγο καιρό, όταν καταστροφολογούσε ασύστολα για να πλήξει την κυβέρνηση Τσίπρα.

Δεύτερον, και πιο σοβαρό. Όλο το οικοδόμημα του προϋπολογισμού θεμελιώνεται στην πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8 %, που θα γεφυρώσει το δημοσιονομικό κενό. Σε μια συγκυρία, όμως, που οι ρυθμοί ανάπτυξης παγκοσμίως, και στην Ευρώπη, πλησιάζουν τη στασιμότητα και οι αναλυτές προβλέπουν νέα παγκόσμια κρίση, αυτή η πρόβλεψη καταντά ευχολόγιο, που έρχεται να βολέψει τα στοιχεία που αραδιάζει το προσχέδιο. «Πόσα να βάλω; Όσα λείπουν», είναι το ειρωνικό σχόλιο του πρώην υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος σημειώνει, πάντα ειρωνικά: «Επιλέγεις τον ρυθμό ανάπτυξης που σε βολεύει, για να αυξηθούν τα έσοδα. Δεν σε επηρεάζει όλη η προηγούμενη εμπειρία των τελευταίων 30 ετών, που έχει αποδείξει ότι μια μείωση των φόρων των επιχειρήσεων ούτε τα έσοδα αυξάνει, ούτε την ανάπτυξη τονώνει.

Μειώνεις τους συντελεστές στις επιχειρήσεις και του χρόνου βλέπουμε τι θα κάνουμε με το κενό. Από σεμνότητα βλέπεις και άλλα στοιχεία που μπορούν να καλύψουν το κενό. Για παράδειγμα, υπόσχεσαι ότι ενάντια σε όλη την ιστορία και πρακτική της παράταξής σου, θα γίνεις λιοντάρι στο κυνήγι της φοροδιαφυγής. Και άρα ενσωματώνεις στον προϋπολογισμό 702 εκατ. από τη μείωση της φοροδιαφυγής. Εξάλλου, και να αποτύχεις, σε έχει καλύψει ο πρωθυπουργός σου με τις δηλώσεις του στο Καστελόριζο: “Το κράτος δεν πρέπει να στέλνει το ΣΔΟΕ”».

Τι βγαίνει από όλα αυτά και τι πρέπει να φοβόμαστε; Ότι τα νούμερα δεν θα βγουν και, για άλλη μία φορά, η Δεξιά θα καταφύγει σε περικοπές στο κοινωνικό κράτος, σε συντάξεις, και κοινωνικές παροχές. Με ποιο πρόσχημα θα γίνει κάτι τέτοιο, είναι αδιάφορο. Είναι ο νεοφιλελευθερισμός τους, ηλίθιε.

Ε.Σ.

Ούτε δημοσιονομικό κενό πρόκειται να υπάρξει, ούτε και τα μέτρα ελάφρυνσης επιχειρήσεων και οικογενειών πρόκειται να κινδυνεύσουν, επιβεβαιώνουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού. Ο υπουργός μάλιστα, καταλογίζει στον προκάτοχό του διαρκή ιδεολογική σύγχυση, αποκρούοντας τις αιτιάσεις του για «νεοφιλελευθερισμό».

Πού βασίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη για την υλοποίηση όσων ο νέος προϋπολογισμός θα περιλαμβάνει; Πρώτον, στο νέο, πολύ καλύτερο, οικονομικό και επενδυτικό κλίμα που δημιούργησε η πολιτική αλλαγή του Ιούλη. Δεύτερον, στην πολιτική ευελιξία της νέας κυβέρνησης, η οποία δεν πάσχει από τις ιδεοληψίες και τις αγκυλώσεις της προηγούμενης. Τρίτον, στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει επιληφθεί προσωπικά του ζητήματος της οικονομίας, γιατί αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι το θέμα που καίει όλους τους Έλληνες. Και τέταρτον, στην ώθηση που θα δώσουν στην οικονομία τα μέτρα που έχουν αρχίσει να λαμβάνονται από το καλοκαίρι.

Η αμφισβήτηση του ρυθμού ανάπτυξης 2,8%, που προβλέπει το προσχέδιο, θα ήταν λογική αν η συζήτηση αφορούσε μια στάσιμη οικονομία. Η ελληνική οικονομία όμως, χάρη στα μέτρα που ήδη λαμβάνονται, είναι μια οικονομία σε ανοδική κίνηση. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις, οι 120 δόσεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η πάταξη της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα σε τομείς όπως το AirBnB, και το γενικότερα θετικό κλίμα, εγγυώνται ότι ο ρυθμός αυτός θα υπερκαλυφθεί, παρά τη δύσκολη διεθνή συγκυρία.

Έτσι, όχι μόνο δεν πρόκειται να επαληθευτούν οι Κασσάνδρες, που προβλέπουν δεινά για το κοινωνικό κράτος, αλλά θα ισχύσουν, εκτός από τα μέτρα που ήδη έχουν εξαγγελθεί, όπως το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, και μέτρα όπως το κοινωνικό μέρισμα, η λεγόμενη 13η σύνταξη και το μειωμένο αφορολόγητο. Μέτρα που η προηγούμενη κυβέρνηση θέσπισε, αλλά μόνο η σημερινή είναι σε θέση να τα καταστήσει μόνιμα, βασισμένα στην ασφάλεια της ανάπτυξης.

Όσοι λοιπόν σπεύδουν να προαναγγείλουν δεινά για την οικονομία και την κοινωνία, αποδίδοντας στην νέα κυβέρνηση έναν «νεοφιλελευθερισμό» που οι ίδιοι έχουν εφεύρει, θα διαψευστούν. Οι παραδόσεις της λαϊκής Δεξιάς του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που οδήγησαν την Ελλάδα από την υπανάπτυξη στην Ευρώπη, εξακολουθούν να καθοδηγούν τη ΝΔ. Και τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν γρήγορα, τόσο στην οικονομία της χώρας, όσο και στην καθημερινότητα των νοικοκυριών.

Ε.Κ.