Αντιθέσεις: Πτωχευτικός κώδικας

Δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες νοικοκυριά

Από το «μένουμε σπίτι» στο «μένουμε χωρίς σπίτι»

Να απαλλαγούν άπαξ διά παντός από τα βάρη του παρελθόντος και τα χρέη τους δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες που το επιθυμούν ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας. Με ταχύτατες διαδικασίες και ελάχιστη γραφειοκρατία, ο «νόμος της δεύτερης ευκαιρίας» θα επιτρέπει τη ρύθμιση των οφειλών φυσικών προσώπων μέσα σε ένα πλαίσιο αποτελεσματικό, κοινωνικά ευαίσθητο και επιχειρησιακά λειτουργικό. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επανέλαβε ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θεσμοθετείται πλέον ως μια πάγια πολιτική κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών, χωρίς ημερομηνία λήξης, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον, τα νοικοκυριά με ετήσιο εισόδημα κάτω των 7.000 ευρώ που αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους δεν θα χάνουν την πρώτη τους κατοικία από τις τράπεζες. Η κυριότητα της κατοικίας θα αλλάζει μεν χέρια, αλλά, έναντι ενός ενοικίου, θα κρατάνε το σπίτι τους και θα έχουν μία περίοδο «δεύτερης ευκαιρίας», διάρκειας 12 ετών, για να ορθοποδήσουν.

Πέρα από τις ευεργετικές αυτές διατάξεις για τις ευάλωτες ομάδες, μία ακόμα ρύθμιση που αναμένεται να αξιοποιηθεί κατά κόρον είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός των 240 δόσεων για χρέη προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων και Δημόσιο, αφού θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες υπερχρεωμένους φορολογούμενους.

«Παρέχουμε μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία στον οφειλέτη, ώστε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα χωρίς χρέη», είπε ο υπουργός. «Όσο εμείς θα στρέφουμε το βλέμμα μας, με τόλμη και ρεαλισμό, στο μέλλον, θα αφήνουμε την αντιπολίτευση, να «στρουθοκαμηλίζει» αμήχανα και ανεύθυνα, στο παρελθόν», συμπλήρωσε, με αφορμή την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμποδίσει τις διαδικασίες ψήφισης του νόμου, μειώνοντας τη σημασία του και αλλοιώνοντας την ουσία του, αφού έφτασε μέχρι και στο σημείο να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού.

Η κοινωνία, εν μέσω πανδημίας και κρίσης, έχει ανάγκη αυτόν τον νόμο. Παράλληλα, τον έχουν ανάγκη και οι τράπεζες, που με τη ρύθμιση των χρεών θα «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους και θα μπορέσουν να ανανεώσουν τις δανειακές τους πολιτικές. Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας στηρίζει τις πραγματικά ευάλωτες ομάδες, ρυθμίζει το ιδιωτικό χρέος και ενισχύει τη ρευστότητα της πολύπαθης ελληνικής οικονομίας, καθώς δεν πρόκειται για παιχνίδι εντυπώσεων, αλλά για αποτέλεσμα της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να λύσει αυτόν τον οικονομικό και κοινωνικό γόρδιο δεσμό, που χρόνια ταλανίζει τη χώρα.

Ε.Κ.

Την πλήρη άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, αλλά και την πρωτοφανή απόφαση τα φυσικά πρόσωπα που αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους να αντιμετωπίζονται ως εταιρείες που πτωχεύουν, επιβάλλει ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας που ψηφίστηκε προ ημερών από τη Νέα Δημοκρατία στη Βουλή. Ο νέος νόμος, που σημειωτέον καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο στις τράπεζες προς τα σπίτια και την περιουσία χιλιάδων ανθρώπων που, εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης, αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους, καταργώντας τις ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ που προστάτευαν τα νοικοκυριά και την πρώτη κατοικία.

Η πρώτη κατοικία πλέον περνάει με συνοπτικές διαδικασίες στην κυριότητα της τράπεζας και ο οφειλέτης γίνεται ξαφνικά… ένοικος στο ίδιο του το σπίτι, σε μία τόσο κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, που η πανδημία του κορωνοϊού σπρώχνει προς την ανέχεια ολοένα και περισσότερους πολίτες. Ακόμα κι αυτό, όμως, προϋποθέτει ο ιδιοκτήτης να έχει εισόδημα κάτω από 7.000 ευρώ τον χρόνο (!), διαφορετικά, αν ας πούμε το εισόδημά του είναι 700 ευρώ τον μήνα, η τράπεζα αρπάζει με διαδικασίες εξπρές το σπίτι του και πετάει έξω την οικογένειά του.

Υπάρχουν όμως και ακόμα χειρότερα. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, το φυσικό πρόσωπο, ο πολίτης, αντιμετωπίζεται και πτωχεύει όπως οι εταιρείες. Πράγμα που σημαίνει ότι η τράπεζα αποκτά το δικαίωμα να βάλει στο χέρι όλη του την περιουσία και όχι μόνο το υπό κατάσχεση ακίνητο. Δηλαδή, αν αναφερθούμε στους αγρότες, η τράπεζα αποκτά το δικαίωμα να τους πάρει τα χωράφια, τα τρακτέρ και τις αποθήκες τους, μαζί με το σπίτι τους.

Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης του σχεδίου νόμου, κανένας φορέας δεν συμφώνησε με το περιεχόμενό του, παρά μόνον οι τράπεζες. Επαγγελματικοί φορείς, οργανώσεις μικρομεσαίων, δικηγορικοί σύλλογοι είπαν αποφασιστικά «όχι» και κατάγγειλαν το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο προσδίδει ισχύ νόμου σε απαιτήσεις που οι τράπεζες είχαν εδώ και χρόνια και οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από καμιά κυβέρνηση, ούτε καν από την τρόικα και τους αυτουργούς των μνημονίων. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όμως, έρχεται να εκπληρώσει αυτό το αίτημα των τραπεζών, που συνεπάγεται τραγωδίες για χιλιάδες νοικοκυριά. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια.

Ε.Σ.