Αντιθέσεις: Πυρκαγιές

Η δοκιμασία της φωτιάς απαιτεί υπεθυνότητα από όλους

Μάχη με τις φλόγες, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς προσωπικό, χωρίς εθνικό σχέδιο

Είναι η πιο δύσκολη μέρα του καλοκαιριού, δήλωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Αρτοποιός την περασμένη Τετάρτη. 91 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, ανάμεσα στις οποίες η μεγάλη φωτιά που καταστρέφει τη Ρόδο επί μέρες, αλλά και οι φωτιές στην Εύβοια, στη Λαμία, στον Βόλο, βεβαιώνουν του λόγου το ασφαλές. Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει και δείχνει την πιο καταστροφική πλευρά της στη χώρα μας.

Ο θάνατος δύο πιλότων, που έδιναν μάχη με τις φλόγες, προσδίδει χαρακτήρα ανθρώπινης τραγωδίας σε μια οικολογική καταστροφή. Άλλες τρεις απώλειες ανθρώπινης ζωής, παρά την τεράστια προσπάθεια εκκένωσης χιλιάδων ανθρώπων από δεκάδες χωριά δείχνει πόσο τραγικά δύσκολη είναι η κατάσταση. Και πόσο τραγικά δύσκολη είναι η και η προσπάθεια του κρατικού μηχανισμού, των πυροσβεστών, των πιλότων, αλλά και των εθελοντών που έσπευσαν να λάβουν μέρος στη μάχη.

Ο πρωθυπουργός δεν μάσησε τα λόγια του. Μίλησε για μεγάλη καταστροφή, ως αποτέλεσμα της κλιματικής κρίσης, αλλά και για τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού να κάνει το καλύτερο δυνατό υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες. Δεσμεύτηκε επίσης ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης, όταν το κακό περάσει, θα είναι η αποκατάσταση των καμένων δασών και η αποζημίωση των πυρόπληκτων. Ταυτόχρονα, όμως, ιδιαίτερα μετά τον τραγικό θάνατο των δύο πιλότων μας, ζήτησε σεβασμό στη μνήμη τους και σιωπή, όσο τουλάχιστον συνεχίζεται η μάχη. Κι αυτό αφορά, βέβαια, τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Κάθε λογικός άνθρωπος θα συμφωνήσει ότι μια φυσική καταστροφή δεν είναι δυνατό να γίνεται αντικείμενο κομματικής διαμάχης. Η ώρα των ευθυνών δεν γίνεται να προηγείται της ώρας της μάχης. Προφανώς, όταν γίνει ο απολογισμός της καταστροφής και ξεκινήσει το σχέδιο για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που έχουν πληγεί, θα διεξαχθεί συζήτηση στη Βουλή, αλλά και στην κοινωνία, για τυχόν αβλεψίες, λάθη και δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού. Ως τότε, κρείττον σιγάν. Και δεν είναι ένδειξη ευθύνης η επίθεση από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ κατά του Μάκη Βορίδη, επειδή ο τελευταίος τόλμησε να αναφερθεί σε πιθανότητα εμπρησμού, όπως και σε πιθανότητα ο εμπρησμός να προήλθε από κτηνοτρόφους, ή και από Τούρκους πράκτορες, ιδιαίτερα όσον αφορά τη Ρόδο.

Σε κάθε περίπτωση, η παραίνεση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής: Να σταθούμε όρθιοι και ενωμένοι απέναντι στο κακό που έχει βρει την πατρίδα μας. Τα υπόλοιπα θα τα βρούμε εν καιρώ.

Ε.Κ.

Η εικόνα που αποκομίζει κάποιος για τις πυρκαγιές που μαίνονται στην Ελλάδα, αν έχει ως μόνη πηγή πληροφοριών τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είναι η εικόνα μιας δύσκολης μάχης που δίνει ένας στελεχωμένος, συντονισμένος και ετοιμοπόλεμος κρατικός μηχανισμός, και την οποία σίγουρα θα κερδίσει.

Αυτή η εικόνα απέχει όμως παρασάγγας από την αλήθεια. Για ακόμη μία φορά, ο πρωθυπουργός βάζει την επικοινωνία πάνω από την ουσία και για ακόμη μία φορά η κυβέρνησή του εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί μία σοβαρή περιβαλλοντική και κοινωνική κρίση.

Ακόμα και η στρατηγική επιλογή της εκκένωσης πληθυσμού αντί της προσπάθειας ελέγχου της πυρκαγιάς, από την ιδεατή εκδοχή της -διά στόματος κυβέρνησης- έχει εξελιχθεί σε μέγα φιάσκο, όπως αποκαλύπτουν τουρίστες που βρέθηκαν σε καρότσες αγροτικών στη Ρόδο ή που ποδοπατούσαν ο ένας τον άλλον για μια θέση στα πούλμαν, για την οποία μάλιστα έπρεπε να κόψουν και εισιτήριο.

Η μάχη με τις φλόγες, ιδιαίτερα όταν τα μέτωπα είναι πολλαπλά και οι καιρικές συνθήκες ευνοϊκές για την ανάπτυξή τους, είναι σίγουρα δύσκολη. Χάρη στην κυβέρνηση της ΝΔ, όμως, είναι πλέον και άνιση. Άνιση γιατί το πυροσβεστικό σώμα παραμένει υποστελεχωμένο. Άνιση γιατί ο εξοπλισμός είναι παλιός και η συντήρηση που γίνεται αμφίβολη. Άνιση, τέλος, γιατί δεν υπάρχει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης τέτοιων κρίσεων. Τρανή απόδειξη αποτελεί και η σύμβαση για την προμήθεια επιβραδυντικού υγρού για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη Air Tractor, η οποία υπεγράφη στις 22 Ιουλίου, αφότου δηλαδή οι πυρκαγιές βγήκαν εκτός ελέγχου!

Ο Κ. Μητσοτάκης λέει εδώ και καιρό ότι η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει, αλλά πράξεις για την αντιμετώπισή της δεν βλέπουμε παρά μόνο κατόπιν εορτής. Πράγματι, όπως τόνισε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, «η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας και πρέπει να σταθούμε στο ύψος της ιστορικής μας ευθύνης». Και αυτή η ευθύνη αυτήν τη στιγμή βαραίνει μια κυβέρνηση που επιμένει να αντιμετωπίζει κρίσεις με οικονομικά κριτήρια και όχι με κριτήριο τη ζωή και την περιουσία του πολίτη. Μπορεί λοιπόν ο πρωθυπουργός να επικαλείται τη σιωπή μπροστά στους πιλότους του Canadair, που με αυταπάρνηση πολέμησαν τις φλόγες για όλους εμάς και χάθηκαν, όμως μετά τη σιωπή πρέπει να απαντήσει σε ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: Τι σκοπεύει να κάνει για να μην επαναληφθεί μια τέτοια τραγωδία;

Ε.Σ.