Αντιθέσεις: Πυρκαγιές στην Ελλάδα

Το δράμα της φωτιάς δεν προσφέρεται για παιγνίδια της αντιπολίτευσης

Η κοινωνία καίγεται – η επικοινωνία ανθεί

Η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να βγάλει πολιτικό πόρισμα εις βάρος της κυβέρνησης από τη λαίλαπα των πυρκαγιών τις τελευταίες μέρες δεν είναι μόνο άστοχη. Είναι και ενδεικτική μιας στάσης που θέλει να αγνοεί τα πραγματικά προβλήματα και να υποτάσσει τα συμφέροντα του συνόλου σε κομματικές επιδιώξεις. Κι αυτό φυσικά δεν περιποιεί τιμή σε όσους την επιλέγουν.

Ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα, που είχε να αντιμετωπίσει ο κρατικός μηχανισμός; Πρώτον, ο πρωτοφανής καύσωνας στην ευρύτερη περιοχή, που δημιούργησε τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για καταστροφικές φωτιές. Με αποτέλεσμα την κρίσιμη μέρα, την περασμένη Τρίτη, που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, να έχουν σημειωθεί πάνω από 80 φωτιές σε όλη τη χώρα και τρεις από αυτές, στη Βαρυμπόμπη, στην Εύβοια και στη Μεσσηνία, να έχουν λάβει μεγάλη έκταση.

Δεύτερον, η πυρκαγιά στην Αττική παρουσίαζε την ειδική δυσκολία ότι είχε ξεσπάσει σε περιοχή μεταξύ αστικού ιστού και δάσους, κι αυτό έθετε ως πρώτιστο καθήκον τη σωτηρία των ανθρώπων και την οργανωμένη εκκένωση ολόκληρων οικισμών, ενώ περιόριζε τις δυνατότητες δράσης των εναέριων μέσων, αφού είναι επικίνδυνο και απαγορευτικό να κάνουν ρίψεις νερού σε κατοικημένες περιοχές.

Παρ’ όλα αυτά, ο κρατικός μηχανισμός ανταποκρίθηκε με επάρκεια στις δύσκολες συνθήκες. Δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, έγιναν με επιτυχία εκατοντάδες εκκενώσεις, σώθηκαν μεγάλες δασικές περιοχές και πολλά σπίτια που κινδύνευαν. Κι αυτό πρώτα-πρώτα χάρη στην εμπειρία, την επιχειρησιακή ετοιμότητα και τον ηρωισμό των πυροσβεστών και των εθελοντών. Χάρη επίσης στη συνδρομή της αστυνομίας και του στρατού. Αλλά και χάρη στην έγκαιρη προετοιμασία, τον σχεδιασμό και τον συντονισμό επί του πεδίου, που θα πρέπει να πιστωθούν στην πολιτική ηγεσία. Στους αρμόδιους υπουργούς, στον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση.

Η Ελλάδα έζησε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της, όταν η φύση, λόγω και της κλιματικής αλλαγής, έδειξε τα δόντια της. Η Αττική δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται σκληρά. Χιλιάδες άνθρωποι είδαν τη ζωή τους να κινδυνεύει και τις περιουσίες τους να χάνονται σε λίγα λεπτά. Με την κακή συνήθεια, όμως, να επιρρίπτουμε ευθύνες στο κράτος, στους αρμόδιους, στην κυβέρνηση, χωρίς να προσεγγίζουμε τις πραγματικές συνθήκες και τα πραγματικά περιστατικά, κάποτε πρέπει να ξεμπερδεύουμε. Πολύ περισσότερο όταν μπροστά μας βρίσκεται η αποκατάσταση των θυμάτων της φωτιάς, αλλά και του πνεύμονα πρασίνου που χάθηκε. Και, όπως δείχνουν τα πράγματα, μας περιμένουν κι άλλες τέτοιες δοκιμασίες, αν η ανθρωπότητα δεν αναλάβει δράση εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Ε.Κ.

Είναι αλήθεια ότι η κλιματική αλλαγή και οι δραματικές επιπτώσεις του μοντέλου αλόγιστης «ανάπτυξης» που επικρατεί σήμερα στον κόσμο βρίσκονται πίσω από καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, όπως ο καύσωνας και οι πυρκαγιές που αυτός διευκόλυνε. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η όποια κυβέρνηση δεν πρέπει να προετοιμάζει και να συντονίζει τον κρατικό μηχανισμό, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι τραγικές συνέπειες.

Στην Ελλάδα ζούμε δυστυχώς το μοναδικό φαινόμενο η κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι τα κάνει όλα καλά, και για τις τραγωδίες να φταίνε οι πρωτοφανείς συνθήκες. Σε λίγους μήνες 13.000 νεκροί από τον κορωνοϊό, και φταίει η πρωτοφανής πανδημία. Κόλαση φωτιάς στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα, και φταίει ο πρωτοφανής καύσωνας. Σε τίποτε δεν φταίει και δεν ευθύνεται η κυβέρνηση. Το πολύ-πολύ, όταν η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει, η προπαγάνδα να ρίχνει την ευθύνη στους νέους, στους ανεμβολίαστους, σε όσους χτίζουν σπίτια σε λάθος μέρος. Στους πολίτες, γενικώς.

Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα για τη φωτιά της Βαρυμπόμπης, την έκταση που πήρε, τα καταστροφικά της αποτελέσματα. Μπορεί την ίδια μέρα της πυρκαγιάς, οι αρμόδιοι Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς να συγχάρηκαν εαυτούς και αλλήλους γιατί το κράτος ήταν προετοιμασμένο και η προετοιμασία ήταν προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες, αλλά η καταστροφή συντελέστηκε. Εκατοντάδες πολίτες αναρωτιούνταν σε απευθείας μετάδοση πού είναι η πυροσβεστική. Τα μηνύματα του 112 έστελναν κόσμο από επικίνδυνες περιοχές σε άλλες εξίσου επικίνδυνες. Και ο πρωθυπουργός, με την πυρκαγιά να έχει ξεσπάσει γύρω στις δύο, και σε μία ώρα να έχει ξεφύγει, έκανε στις τέσσερις περίπου προπαγανδιστικά post από το Μαξίμου για το σπουδαίο ψηφιακό έργο του υπέρ του πολίτη. Άρες μάρες δηλαδή και εντελώς εκτός κλίματος.

Προφανώς, όταν το κύμα της φωτιάς κοπάσει και επέλθει η ώρα των αποτιμήσεων θα υπάρξει συζήτηση για το τι έφταιξε και η φωτιά εξελίχθηκε σε τεράστια και καταστροφική πυρκαγιά. Είναι όμως επιπόλαιο και δείχνει μια επικίνδυνη προσήλωση στην επικοινωνία, όταν καίγεται η κοινωνία, να υπερηφανεύονται οι υπουργοί για το έργο τους, ενώ η φωτιά συνεχίζεται. Η κλιματική αλλαγή και ο καύσωνας κρύβουν σοβαρούς κινδύνους. Σοβαρό κίνδυνο όμως κρύβει και η συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να μην αναλάβει τουλάχιστον τις πολιτικές της ευθύνες για τις τραγωδίες και να τα φορτώνει όλα στις συνθήκες και στους πολίτες.

Ε.Σ.