Αντιθέσεις: Στέφανος Κασσελάκης

Ο «εισαγόμενος» ταράζει τα νερά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στους άλλους

Τι θα κάνουν οι ηττημένοι την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο Στέφανος Κασσελάκης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης! Δεν το λες και αδιάφορο. Από 14 χρόνων στην Αμερική, με καλές σπουδές, πέντε γλώσσες και επιτυχημένος επιχειρηματίας, καμιά σχέση δεν έχει με το πρότυπο του αριστερού που έχουμε συνηθίσει. Άλλο καλούπι, άλλη γλώσσα, άλλη επικοινωνία και όμως κατάφερε να εκλεγεί στη θέση ευθύνης, περνώντας τρεις υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και στον δεύτερο γύρο την ισχυρή από κάθε άποψη Έφη Αχτσιόγλου.

Πώς και γιατί έγινε το απροσδόκητο; Μπορεί ορισμένοι να φορτώνουν στον Τσίπρα την ευθύνη, λες και η εκλογή Κασσελάκη είναι δυστύχημα, αλλά αυτό καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Από την πρώτη στιγμή που έπεσαν πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας ο Κασσελάκης έκανε «γκελ» σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, πολύ ευρύτερο από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Κάθε του εμφάνιση επιβεβαίωνε όλο και περισσότερο αυτήν τη διαπίστωση.

Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας έχει κουραστεί από το παλιό πολιτικό προσωπικό, και αυτό δεν αφορά προφανώς μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι έτσι, ένα φρέσκο και εντελώς άπειρο στα τερτίπια της πολιτικής πρόσωπο κατάφερε από τη μία να γίνει «τιμωρία» των παλιών και από την άλλη να αναζωογονήσει ελπίδες για κάποια αλλαγή στον τόπο.

Αν θα μπορέσει να διαχειριστεί τη νίκη του τόσο καλά όσο την προσπάθεια να την κατακτήσει, είναι βέβαια μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Η ελληνική πολιτική ζωή, και ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα περισσότερο, είναι ένα ναρκοπέδιο, που απαιτεί ευελιξία και εμπειρία για να επιβιώσει κανείς σε αυτό. Μπορεί ο κόσμος να συγχώρησε την άγνοιά του για το ψευδοκράτος της Βόρειας Κύπρου, που χαρακτήρισε τουρκικό κρατίδιο, αλλά αυτή η περίοδος χάριτος δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα.

Πολύ περισσότερο που κάποιοι «σύντροφοί» του στον ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν διατεθειμένοι να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα, με έναν «εισαγόμενο» πρόεδρο να αμφισβητεί στην πράξη τα πρωτεία τους και την ιδιοκτησία του κόμματος. Και θα προσπαθήσουν -άρχισαν ήδη- να τον υπονομεύσουν με κάθε τρόπο.

Σε κάθε περίπτωση ο Στέφανος, όπως του αρέσει να τον αποκαλούν, αποτελεί ένα στοίχημα τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και για το πολιτικό σύστημα. Η ανησυχία στις τάξεις της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ βεβαιώνει ότι, παρά τα όσα λέγονται, τον παίρνουν ήδη στα σοβαρά, προσδοκώντας να «ξεφουσκώσει» το φαινόμενο και να επανέλθουν τα πράγματα στη γνωστή ρότα. Αν κάτι τέτοιο συμφέρει τους πολίτες κάθε πολιτικού χρώματος, είναι βέβαια μια άλλη ιστορία.

Ε.Κ.

Εννοείται ότι η παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ, που έδωσε μια σκληρή μάχη για την «προστασία» του κόμματος, της πολιτικής και των αρχών του, όπως έλεγαν στη διάρκεια της προεκλογικής αναμέτρησης, δύσκολα θα συμβιβαστεί με τη νέα κατάσταση πραγμάτων.

Οι πιο σκληροί μιλούν ήδη ανοιχτά για κατάληψη του κόμματος από εχθρικές δυνάμεις, με τον Νίκο Φίλη μάλιστα να συγκρίνει τον Κασσελάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Μπέπε Γκρίλο, αφήνοντας ανοιχτό το θέμα της διάσπασης αν στο επικείμενο συνέδριο δεν αποκατασταθεί η τάξη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, από τη δική του μεριά, αρνήθηκε ακόμα και να αναφέρει το όνομα του νέου προέδρου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Προτίμησε να εμφανιστεί ως ο υπερασπιστής της Αριστεράς και των αξιών της, θέτοντας στην ουσία τη βάση της αναμέτρησης με το νέο κομματικό καθεστώς. Η Έφη Αχτσιόγλου, τέλος, η μεγάλη ηττημένη της διαδικασίας, που συγκέντρωσε παρ’ όλα αυτά το διόλου ευκαταφρόνητο 46% των ψήφων, υπήρξε πιο διαλλακτική. Έδωσε συγχαρητήρια στον νικητή, αλλά αρνήθηκε να αναλάβει οποιοδήποτε αξίωμα υπό την ηγεσία του, διατηρώντας μόνο τη βουλευτική της έδρα.

Πολλοί θεωρούν σίγουρη τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο νέος πρόεδρος δεν γίνεται αποδεκτός από ένα μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού. Άλλοι ψυχραιμότεροι, εντούτοις, συνιστούν ψυχραιμία και υπομονή. Ο Κασσελάκης θα έχει εκ των πραγμάτων μια περίοδο χάριτος και, όπως λένε, οι ευρωεκλογές θα αποτελέσουν την κρίσιμη δοκιμασία του. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δείξει τότε σημάδια ανάκαμψης θα το σκεφτούν δυο και τρεις φορές να πάρουν τον δρόμο της διάσπασης. Ο οποίος, όπως καλά ξέρουν, οδήγησε σε όλες τις παρόμοιες περιπτώσεις, όλων των κομμάτων, να φάει ο λύκος όσους τόλμησαν να φύγουν από το μαντρί.

Σε κάθε περίπτωση, πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση του ίδιου του Κασσελάκη. Από το πόσο εύκολα και γρήγορα θα μυηθεί στα μυστικά της πολιτικής μας ζωής και πρώτα-πρώτα στα μυστήρια του ίδιου του κόμματός του.

Στο πεδίο αυτό θα έχει φυσικά τη βοήθεια του έμπειρου και ικανού Νίκου Παππά, ενώ θα παίξει τον ρόλο του και το ποια πρόσωπα θα επιλέξει ο νέος πρόεδρος για τις θέσεις ευθύνης του κόμματος. Αν δηλαδή θα συμπεριφερθεί με την ανεξιθρησκεία και την ευρύτητα του Αλέξη Τσίπρα, ή θα υιοθετήσει την εκδικητική τακτική του Παύλου Πολάκη, που τον στήριξε από την αρχή με όλες του τις δυνάμεις.

Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση, όπως έλεγε ο Μάο. Και η συνέχεια αναμένεται πολύ ενδιαφέρουσα.

Ε.Σ.