Αντιθέσεις: Συμφωνία των Πρεσπών

Στα εθνικά θέματα δεν χωράνε κωλοτούμπες και πισωγυρίσματα

Από την «προδοσία» των Πρεσπών στην… πανδαισία μια ΝΔ δρόμος

Δεν ήταν ποτέ, και δεν είναι και τώρα, κατάλληλο πεδίο αντιπολίτευσης τα εθνικά θέματα. Κι αυτό που αυτές τις μέρες συμβαίνει με την εκμετάλλευση της στάσης της κυβέρνησης απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία είναι η επιτομή του λαϊκισμού, που βλάπτει τη χώρα και το διεθνές κύρος της, εν ονόματι κάποιου πρόσκαιρου κομματικού οφέλους, ή εν ονόματι μιας «ζημιάς» στην εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Ποια είναι η πραγματικότητα; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνήψε τη γνωστή συμφωνία των Πρεσπών, για το όνομα της γειτονικής χώρας. Η ΝΔ ως αντιπολίτευση ήταν αντίθετη με τη συμφωνία αυτή, την πολέμησε, και την καταψήφισε στη Βουλή. Όχι για μικροκομματικούς λόγους, όπως λέγεται, ούτε και για να ικανοποιήσει κάποιους ακραίους, όπως υποστηρίζει η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί στη συμφωνία υπάρχουν παραχωρήσεις που είναι εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Από τη στιγμή όμως που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός, αυτό που προέχει και πρέπει να προέχει, είναι η συνέχεια του κράτους. Μια διεθνής συμφωνία δεν είναι δυνατόν να ακυρωθεί, χωρίς η Ελλάδα να απολέσει την αξιοπιστία της. Έτσι, η τακτική της κυβέρνησης είναι να την τηρήσει, ανεξάρτητα από το αν τη βρίσκει ικανοποιητική. Και ταυτόχρονα να κάνει ό,τι μπορεί για να αξιοποιήσει τα θετικά της σημεία, και να μειώσει τις επιπτώσεις από τα αρνητικά.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ζόραν Ζάεφ ανέδειξε ακριβώς αυτή την κυβερνητική στάση. Ο ηγέτης της Βόρειας Μακεδονίας δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά δημόσια ότι θα τηρήσει όσα προβλέπονται στη συμφωνία των Πρεσπών και έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, αλλά και με την πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Ενώ η κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση στη Βουλή τις νομοθετικές ρυθμίσεις που υλοποιούν τις θετικές πλευρές της συμφωνίας.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για κωλοτούμπες, ζητάει ονομαστική ψηφοφορία για να «εκθέσει» τη ΝΔ και αν είναι δυνατόν να προκαλέσει ρήγματα στις γραμμές της, δεν είναι παρά μικροπολιτικό παιχνίδι. Το κράτος έχει συνέχεια, η Ελλάδα δεν κάνει κωλοτούμπες, η συμφωνία θα εφαρμοστεί, γιατί οι κομματικές αντιπαραθέσεις δεν ακυρώνουν διεθνείς συμφωνίες. Και η στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, σε μια δύσκολη μάλιστα στιγμή.

Ε.Κ.

Όλοι θυμούνται τη στάση της ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Εμπρηστικές ανακοινώσεις, κατηγορίες για προδοσία και εθνική μειοδοσία, συμμετοχή επώνυμων στελεχών στα συλλαλητήρια των «μακεδονομάχων», άρνηση να καταδικάσει φαινόμενα βίας εναντίον όσων στήριζαν τη συμφωνία. Ποιος δεν καμάρωσε τον Σαμαρά, τον Βορίδη, τον Πλεύρη, τον Άδωνι, στην πρώτη γραμμή των διαδηλωτών με τις χλαμύδες; Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον κ. Μητσοτάκη να δηλώνει ότι ποτέ δεν θα δεχτεί ως πρωθυπουργός τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας;

Λαϊκισμός, πατριδοκαπηλία, σύμπλευση με το πιο ακραίο κομμάτι της Δεξιάς, προπαγάνδα ψεύδους, όλα για να πληγεί ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του. Αυτή ήταν τότε η πολιτική της ΝΔ. Μια πολιτική που αγνοούσε τα συμφέροντα της χώρας και στρεφόταν εναντίον τους, εν ονόματι του κομματικού οφέλους. Εναντίον μίας συμφωνίας μάλιστα, η οποία έλυσε ένα πρόβλημα στα βόρεια σύνορά μας, έκλεισε τον δρόμο στην τουρκική επιρροή στη Βόρεια Μακεδονία και εξασφάλισε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό είναι ότι η συμφωνία προβλέπει ότι η ελληνική πολεμική αεροπορία θα ελέγχει και θα περιφρουρεί τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας.

«Game over», όμως, από τη στιγμή που η ΝΔ έγινε κυβέρνηση, ασκεί εξωτερική πολιτική, και είναι υποχρεωμένη να κάνει τα ξινά γλυκά, σε μια στιγμή μάλιστα που η Τουρκία προκαλεί με τον πιο ακραίο τρόπο. Τώρα, ο Ζόραν Ζάεφ ευχαριστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί προωθεί τις θέσεις της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρώπη! Και ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει στην πράξη πόσο σωστή και συμφέρουσα για τα εθνικά συμφέροντα είναι η συμφωνία των Πρεσπών, αποκαλύπτοντας χωρίς τη θέλησή του και πόσο η κομματική σκοπιμότητα, οι μικροκομματικοί υπολογισμοί -να μη χάσουν τις ακροδεξιές ψήφους- και το αντιΣΥΡΙΖΑ μένος έκανε τη ΝΔ να υποτάσσει τα εθνικά συμφέροντα σε ό,τι θεωρούσε κομματικό συμφέρον.

Αν κάτι λοιπόν δείχνει η σημερινή στάση τόσο της ΝΔ, όσο και του κ. Μητσοτάκη, είναι πόσο εύκολα και με τι κόστος ήταν έτοιμοι να προσχωρήσουν στην απάτη, να διαβάλουν μια καλή συμφωνία και να οδηγήσουν την Ελλάδα σε περιπέτειες, εν ονόματι της μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Το ερώτημα, μετά από όσα προέκυψαν, και όσα θα δούμε στη Βουλή, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, είναι ποιος θα μπορούσε να εμπιστευτεί για τα εθνικά θέματα πολιτικούς, που τη χθεσινή «προδοσία» τη θεωρούν σήμερα μακεδονική… πανδαισία.

Ε.Σ.