Αντιθέσεις: Συμφωνίες ΑΟΖ

Η Ελλάδα επεκτείνει τα σύνορά της και επιβάλλει την κυριαρχία της

Η κυβέρνηση ρίχνει τη χώρα σε βαθιά νερά χωρίς σωσίβιο

Σε περιόδους κρίσης, κάθε είδους συμβιβασμός μεταφράζεται ως αδυναμία από τα αντίπαλα μέρη. Ειδικά δε όταν πρόκειται για την ελληνοτουρκική κρίση, η μόνη διαπραγμάτευση είναι «καμία διαπραγμάτευση». Σε αυτό το πλαίσιο κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σε αυτό το πλαίσιο κινούνται και οι συμφωνίες για την ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, που ψηφίστηκαν στη Βουλή και οι οποίες δυναμώνουν τη θέση της Ελλάδας ως κυρίαρχης χώρας στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχει καλύτερο αντίδοτο στο τουρκικό δηλητήριο από την επέκταση των ελληνικών συνόρων και αυτό φαίνεται από τη μαζική αποδοχή των δύο συμφωνιών, αλλά και από τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ και τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, στις οποίες έγινε πλέον φανερό ότι οι κυρώσεις προς την Τουρκία είναι μονόδρομος.

Ο τοίχος προκλήσεων που έχτισαν ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου κινδυνεύει να πέσει και να τους πλακώσει, καθώς πλέον βαριοπούλα δεν κρατάει μόνο η Ελλάδα, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ακριβώς σχεδίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Χάικο Μάας, δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση. «Η Γερμανία και η ΕΕ θα σταθούν στο πλευρό της Ελλάδας». Οι όποιες αντιστάσεις από κάποια ουδέτερα κράτη-μέλη αναμένεται να καμφθούν στο επερχόμενο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών, προς μεγάλη απογοήτευση της Τουρκίας, η οποία δεν δέχθηκε τον διάλογο όταν ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν διαθέσιμος, και τώρα θα πληρώσει το τίμημα της αλαζονείας της.

Μέσα σε όλο αυτό το τεταμένο κλίμα, βέβαια, η προσφορά της αντιπολίτευσης ήταν δυστυχώς για μία ακόμη φορά μηδενική. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε αντί να συμπορεύσει με την κυβέρνηση -και τη χώρα- σε μία τόσο κρίσιμη χρονική στιγμή, να προχωρήσει σε μικροπολιτικές παρεμβάσεις στη Βουλή και να δυναμιτίσει το κλίμα, θέτοντας σε ονομαστική ψηφοφορία τις δύο συμφωνίες.

Η καθυστέρηση που προκλήθηκε είχε μόνο σκοπό να αφαιρέσει ένα δυνατό χαρτί από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο επερχόμενο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ωστόσο αυτό δεν ευόδωσε, γιατί το οπλοστάσιο του κ. Τσίπρα ξεκινά και τελειώνει στις δημαγωγικές πρακτικές, όμως η κυβέρνηση, όπως και με την Τουρκία, έτσι και με τον ΣΥΡΙΖΑ, στις απειλές απαντάει με ουσία.

Ε.Κ.

Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας έχει μονάχα ένα χαρακτηριστικό: Τον καιροσκοπισμό. Η συνοχή απέχει, η λογική βουλιάζει και η Τουρκία συνεχίζει ανενόχλητη να προκαλεί κάθε μέρα και πιο έντονα. Και ποια είναι η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλο αυτό;

Να αποφύγει τελείως τη διαμάχη στο Αιγαίο και να στραφεί στο Ιόνιο, προωθώντας πανηγυρικά την επέκταση των υδάτινων συνόρων της Ελλάδας στα 12 μίλια, από 6 που είναι τώρα. Μόνο που ξέχασε μία λεπτομέρεια ο πρωθυπουργός, αλλά και πολλοί βουλευτές του κόμματός του.

Πριν από μόλις δύο χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να περάσει την ίδια ακριβώς επέκταση, και τότε σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία άρχισε να κατακεραυνώνει την προσπάθεια, λέγοντας πως μία τέτοια κίνηση δίνει «πάτημα» στην Τουρκία να αμφισβητήσει τα σύνορα του Αιγαίου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τότε τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, που σε μια οργισμένη δήλωσή του, όταν εξήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς το σχέδιο, υποστήριζε ότι μια τέτοια ενέργεια τμηματικής επέκτασης θα υπέσκαπτε «τις θεμελιώδεις θέσεις της εξωτερικής μας πολιτικής» και θα «έδινε τη δυνατότητα στην Τουρκία να επιμείνει ότι στο Αιγαίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί πλήρως το Δίκαιο της Θάλασσας, διότι είναι ειδική περίπτωση».

Και δεν ήταν μόνο ο κ. Κουμουτσάκος που διερρήγνυε τα ιμάτιά του για την επικινδυνότητα μιας τέτοιας κίνησης. Συρίγος, Πλεύρης, Κικίλιας, Γεωργιάδης, είναι μόνο μερικοί από τους πολιτικούς που ως αντιπολιτευόμενοι κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ για «αντεθνική δράση» και ως κυβερνώντες ανοίγουν σαμπάνιες για την «τολμηρή κίνηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μόνο που η Τουρκία ήδη εκμεταλλεύεται την κατάσταση, με το υπουργείο Εξωτερικών της να ανακοινώνει πως φοβάται «πιθανή επέκταση της Ελλάδας και στο Αιγαίο», κλιμακώνοντας περαιτέρω την ήδη τεταμένη κατάσταση, και αναγκάζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «που έμαθε να φορά χλαμύδες στα ρηχά νερά των Πρεσπών, τώρα να πρέπει να φορέσει πιτζάμες στα βαθιά νερά του Αιγαίου», όπως εύστοχα δήλωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Το μόνο που μένει να φανεί είναι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι τόσο δεινός κολυμβητής όσο επαίρεται πως είναι, ή αν απλώς θα… βουλιάξει μπροστά σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Ε.Σ.