Αντιθέσεις: Τέταρτο κύμα

Ποντάρουν στον διχασμό σε μία κρίσιμη στιγμή ενότητας

Η κυβέρνηση θα χρειαστεί και δεύτερη λίστα Πέτσα

Με ψευδή δημοσιεύματα, αντί σύνεσης και ψυχραιμίας, επέλεξαν κάποιοι να αντιμετωπίσουν το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να φωνάζει για «κατευθυνόμενα» από την κυβέρνηση ΜΜΕ και για «σωρεία» ψευδών ειδήσεων, όμως δεν φάνηκε να ενοχλείται από το κατάφωρα συκοφαντικό δήθεν ρεπορτάζ της ΕφΣυν, στο οποίο ο Νίκος Χαρδαλιάς κατηγορείται για βαρύτατες αβλεψίες, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνονται αυτές οι κατηγορίες.

Τι έκανε, λοιπόν, κατά τα γραφόμενα, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας; Άφησε τέσσερα μέλη της αποστολής της Φενέρμπαχτσε να μπουν στη χώρα χωρίς έλεγχο, παρόλο που είχαν πυρετό, για να μην ακυρωθεί το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό.

Εννοείται πως ο κ. Χαρδαλιάς αντέδρασε άμεσα και πήρε τη νομική οδό, την οδό δηλαδή που κάθε αθώος, ο οποίος συκοφαντείται, θα έπαιρνε. Δείχνοντας έτσι εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, ότι η αλήθεια θα φανερωθεί και οι συκοφάντες θα τιμωρηθούν.

Γιατί τώρα όμως; Αυτό είναι το ερώτημα που οι σκεπτόμενοι πολίτες κάνουν. Γιατί τώρα, εν μέσω νέας έξαρσης κρουσμάτων και νέων, αναγκαστικών έκτακτων μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης, τα φιλικά προς την αντιπολίτευση ΜΜΕ επιχειρούν να δυναμιτίσουν το κλίμα;

Μα, φυσικά, γιατί αυτό είναι το μόνο όπλο που έχει απομείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Απέναντι στην οργανωμένη υγειονομική πολιτική της κυβέρνησης, που έχει καταφέρει να ελέγξει την πανδημία στην Ελλάδα και να ενώσει τους Έλληνες τις δύσκολες αυτές στιγμές, η αντιπολίτευση ποντάρει στον διχασμό, στην αμφιβολία, που μπορεί να επιμηκύνει κατά πολύ το νέο κύμα του κορωνοϊού και να κοστίσει όχι μόνο την ελευθερία, αλλά και τη ζωή πολλών πολιτών.

Η κατάσταση είναι και πάλι δύσκολη, και είναι ώρα η ατομική ευθύνη να γίνει συλλογική συνείδηση. Και η επιλογή της ΕφΣυν, προφανώς έπειτα από συνεννόηση με την αντιπολίτευση, να δημοσιεύσει αυτό το συκοφαντικό ρεπορτάζ, δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλαβαίνει τη σοβαρότητα της κατάστασης, και η ευθύνη για αυτό βαραίνει τον αρχηγό του, Αλέξη Τσίπρα. Ο κορωνοϊός από την πρώτη στιγμή ανεδείχθη σε εθνικό θέμα, και, όπως όλα τα εθνικά θέματα, απαιτεί εθνική ενότητα. Η μάχη κατά της πανδημίας δεν είναι κομματική, για να γίνεται έρμαιο των μικροπολιτικών ορέξεων της αντιπολίτευσης, αλλά ζήτημα ζωής και θανάτου. Και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν παίζει με τις ζωές των Ελλήνων.

Ε.Κ.

Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού δεν χτύπησε απλώς την πόρτα της Ελλάδας, αλλά την έριξε με μία κλωτσιά κάτω. Ο υπερδιπλασιασμός των κρουσμάτων μέσα σε λίγα 24ωρα και η επιστροφή τους στα σχεδόν 2.000 ημερησίως, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη χαλάρωση των μέτρων, δείχνει την έλλειψη στρατηγικής που ταλανίζει την κυβέρνηση, αλλά και τους πραγματικούς υπεύθυνους για την κρίση δίχως τέλος που περνάνε οι Έλληνες πολίτες.

Η Ελλάδα αυτήν τη στιγμή κυβερνάται από έναν πρωθυπουργό που λέει ότι «οι πολίτες θα πάνε διακοπές, εμείς όχι» και ευθύς αμέσως φεύγει για -ακόμη ένα- ρομαντικό τριήμερο. Η διαχείριση της πανδημίας γίνεται από έναν γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας που, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, παραβαίνει τους κανονισμούς που ο ίδιος θέσπισε, και με βάση τους οποίους τιμωρεί και επιβάλλει πρόστιμα στον κόσμο. Παράλληλα, αποκαλύφθηκε και ένα «κρυφό» δίκτυο τηλεφώνων από το Πακιστάν, μη ανιχνεύσιμων δηλαδή, μέσα από το οποίο κυβερνητικά στελέχη συνομιλούν και λαμβάνουν αποφάσεις, ως άλλη Κόζα Νόστρα.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό ότι η αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση του κορωνοϊού έχει επεκταθεί και συνολικά στην πολιτική της. Το ίδιο και ο πανικός που τη διακατέχει. Οι απειλές με μηνύσεις και αγωγές δίνουν και παίρνουν, όμως επί της ουσίας δεν έχει δοθεί καμία απάντηση. Πρόκειται για πάγια τακτική, να αποφεύγουν τις ευθύνες τους, να κρύβονται πίσω από τα μεγάλα ΜΜΕ και να ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους για να φορτώσουν τα λάθη τους.

Πέρυσι τέτοια εποχή, η Ελλάδα μετρούσε κάτω από 200 νεκρούς συνολικά και περίπου 30 κρούσματα ημερησίως, όταν ο πρωθυπουργός, μπροστά από το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης, άνοιγε τα σύνορα της χώρας και καλούσε τους τουρίστες να έρθουν. Μέσα σε έναν χρόνο, τα κρούσματα είναι πάλι πάνω από 1.800 καθημερινά, και οι νεκροί πλησιάζουν τους 13.000. Παρ’ όλα αυτά, η ΝΔ επιλέγει να επαναλάβει το περσινό λάθος και να ανοίξει την καλοκαιρινή σεζόν με χαλαρότερα μέτρα.

Πρόκειται περί πολιτικής ανοησίας, η οποία δείχνει τις πραγματικές προτεραιότητες των κυβερνώντων. Βάζουν τα κέρδη πάνω από τη δημόσια υγεία και προτάσσουν για μία ακόμη φορά την ατομική ευθύνη. Είναι η ίδια ευθύνη, όμως, που οι πολίτες θα επιδείξουν όταν έρθει η ώρα της κάλπης.

Ε.Σ.