Πότε θα καταλάβετε ότι το προσφυγικό δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά ευρωτουρκικό;

Το προσφυγικό κληροδότημα του ΣΥΡΙΖΑ στη νέα κυβέρνηση 

Το γεγονός ότι επιτέλους από θέση υπεύθυνης κυβέρνησης και όχι ανεύθυνης και ακραίας αντιπολίτευσης, η ΝΔ βρέθηκε μπροστά στο προσφυγικό, φέρνει στη μνήμη την παλιά φράση του Αλέκου Αλαβάνου: «Καλώς τα παιδιά». Διότι, τώρα αντιλήφθηκαν ότι δεν είναι καθόλου θέμα ΣΥΡΙΖΑ ή Τσίπρα, αυτό το σύνθετο πρόβλημα. Τώρα επιτέλους ο κ. Κουμουτσάκος αναγνώρισε, δημόσια, ότι οφείλεται σε γεωστρατηγικούς λόγους, δηλαδή στους πολέμους που μαστίζουν την περιοχή γύρω από τη χώρα μας. Τώρα επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης, στο υπουργείο του οποίου εντάχθηκε η διαχείριση του προβλήματος, είδε στη Μόρια όχι όσα έβλεπε για χρόνια η ΝΔ, αλλά μια κατάσταση δύσκολη μεν, την οποία όμως διαχειρίζονται με αυταπάρνηση και σεμνότητα οι εκεί αρμόδιοι.

Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καταλάβει ακόμα το βάθος και τη σημασία του προσφυγικού. Ανέθεσε τη διαχείρισή του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πράγμα που καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει κάνει. Κατάργησε τον δεύτερο βαθμό για τις αιτήσεις ασύλου, προκαλώντας την αντίδραση ακόμα και της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, που βέβαια μόνο για συριζαίοι δεν κατηγορούνται. Και τέλος, κεφαλαιώδες σφάλμα στρατηγικής, προβαίνοντας σε διαβήματα προς την Τουρκία του Ερντογάν, συναίνεσε επί της ουσίας σε αυτό που ο σουλτάνος επιδιώκει διακαώς. Τη μετατροπή του προβλήματος, που είναι ευρωτουρκικό, σε ελληνοτουρκικό. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την εισδοχή του προσφυγικού στο οθωμανικό παζάρι για το Αιγαίο.

«Είναι σαφές ότι η ΝΔ το αντιμετωπίζει κυρίως ως θέμα διμερών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας, ως θέμα εθνικής άμυνας, γι’ αυτό και συγκάλεσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ)», επισημαίνει σε δήλωση του ο ο αν. τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός.

Μία τέτοια τακτική σαφώς απομακρύνει τη χώρα μας από τη γραμμή που είχε χαράξει τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που και δημιούργησε δομές φιλοξενίας παρά τα προβλήματα και τις αντιδράσεις, και πολλαπλασίασε τις ελληνικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις φύλαξης των συνόρων, και κατάφερε να θεμελιώσει στο πλαίσιο της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών τη σωστή και ρεαλιστική αντίληψη ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ζήτημα ευρωπαϊκό. Άρα, η κύρια στόχευσή μας πρέπει να είναι η πίεση προς την ΕΕ για συλλογικές λύσεις, με σεβασμό στους διεθνείς κανόνες και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ε.Σ.

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Στο εσωτερικό προκαλεί τεράστιες δυσκολίες, που έχουν να κάνουν με τη φιλοξενία των προσφύγων και των μεταναστών. Στο διεθνές πεδίο αποτελεί, όπως είναι παγκοίνως γνωστό, έναν μοχλό πίεσης της Τουρκίας κατά της Ελλάδας, με σκοπό την προώθηση των γεωστρατηγικών της σχεδίων για την περιοχή μας και κυρίως για το ελληνικό Αιγαίο.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες για την τεράστια και επικίνδυνη όξυνσή του. Επί της ουσίας, και εν ονόματι μιας πολυδιαφημισμένης από τον Αλέξη Τσίπρα «ανθρωπιστικής εθνικής πολιτικής» για το μεταναστευτικό, που ούτε ανθρωπιστική, ούτε εθνική πολιτική ήταν, έκανε τη χώρα προσφιλή προορισμό για τις προσφυγικές ροές. Με τα σύνορά μας, κυρίως τα θαλάσσια, να φυλάγονται ανεπαρκώς, την κυρία Τασία –επικεφαλής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ– να μιλάει για μετανάστες που λιάζονται και τον κρατικό μηχανισμό απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει το προσφυγικό «τσουνάμι», οδηγηθήκαμε τελικά στο απάνθρωπο θέαμα της Μόριας, και παλιότερα, για όποιον θυμάται, της Ειδομένης και άλλων περιοχών και πόλεων. Βρισκόμαστε σε επικίνδυνο αδιέξοδο και σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος, που καθιστούσε την Ελλάδα ευάλωτη και στην κριτική της Ευρώπης, και σε ό,τι αφορά τους εκβιασμούς της Τουρκίας.

Η αποφασιστική στάση της κυβέρνησης, η συστηματική προσπάθεια από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο πέρασε η αρμοδιότητα του προσφυγικού, και η αντιμετώπιση του τουρκικού εκβιασμού, ήταν εκ των ων ουκ άνευ, για να αρχίσει να μπαίνει μία τάξη. Οι δηλώσεις Δένδια για την τουρκική στάση, το διάβημα στον Τούρκο πρέσβη και η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ έδωσαν το στίγμα της νέας κυβερνητικής γραμμής. Στενότερη συνεργασία με την Ευρώπη, πίεση στην ΕΕ να αναλάβει της ευθύνες της για ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό, καλύτερη φύλαξη των συνόρων, κατάργηση του δεύτερου βαθμού στις αιτήσεις χορήγησης ασύλου, αποτροπή των προσφυγικών ροών, μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε δομές του εσωτερικού και ξεκαθάρισμα της στάσης μας απέναντι στον Ερντογάν χωρίς μισόλογα, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της νέας πολιτικής. Όποια κριτική κι αν ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ η αλήθεια είναι μία. Κληροδότησε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μια βόμβα, την οποία εκείνη καλείται να απασφαλίσει. Και θα το κάνει.

Ε.Κ.