Αντιθέσεις: Τοξικό κλίμα

Το τοξικό κλίμα βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα και τους πολίτες

Οι πολιτικές της κυβέρνησης υπεύθυνες για το πολιτικό κλίμα

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς σοφός για να καταλαβαίνει ότι αυτό που ονομάζουμε πολιτικό κλίμα έχει μεγάλη σημασία, που δεν είναι απλώς θεωρητική, ούτε αφορά μόνο κάποιους «ευαίσθητους» για ζητήματα δημοκρατίας, αλλά αφορά όλους τους πολίτες. Γιατί το πολιτικό κλίμα διευκολύνει, ή δυσκολεύει την αντιμετώπιση δύσκολων προβλημάτων, όπως η πανδημία, η ακρίβεια, η ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Και δεν υπάρχει νοικοκυριό ή επιχείρηση που να μην εξαρτάται από την επίλυσή τους.

Για λόγους που προφανώς έχουν να κάνουν με την εκλογική του τακτική, ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και οι άλλες δυνάμεις της λεγόμενης «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» -το ΠΑΣΟΚ, το Μέρα25 και το ΚΚΕ- έχουν επιλέξει τον τελευταίο καιρό μια τακτική που δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα. Κάθε κυβερνητική απόφαση και πρωτοβουλία γίνεται αντικείμενο τοξικών επιθέσεων, η εμπιστοσύνη του πολίτη στο πολιτικό σύστημα υπονομεύεται συστηματικά, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έχει γίνει στόχος μιας πρωτοφανούς λασπομαχίας.

Κατηγορίες για «μαφία» υποκλοπών με κέντρο το Μαξίμου, για «γαλάζιες ακρίδες» στα δημόσια ταμεία, για εγκληματική αντιμετώπιση της πανδημίας, για εκτεταμένη διαφθορά με γενίκευση της υπόθεσης Πάτση, δηλητηριάζουν την πολιτική αντιπαράθεση. «Δεν πρόκειται για παράταξη», είπε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες, μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Μητσοτάκης, «αλλά για ένα συνονθύλευμα που τρέφεται από τη μιζέρια και που ευδοκιμεί στον βούρκο της πολιτικής. Για αυτό και κρύβονται πίσω από κάθε χυδαιότητα». Και, δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, συμπαρασύρει σε αυτόν τον πόλεμο λάσπης και άλλα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το νέο είναι ότι στην εκστρατεία αυτή συμμετέχουν τον τελευταίο καιρό και ΜΜΕ που δεν πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην αντιπολίτευση, αλλά αποτελούν ιδιοκτησία επιχειρηματιών που για δικούς τους λόγους αποφάσισαν να στραφούν κατά της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, που μέχρι χθες υποστήριζαν. Όταν ένα πέναλτι σε ποδοσφαιρικό αγώνα γίνεται αφορμή να μιλούν και να γράφουν για «παρακράτος» είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πόσο χαμηλά ρίχνουν την πολιτική αντιπαράθεση.

Σε κάθε περίπτωση, ενόψει του δύσκολου χειμώνα που βρίσκεται μπροστά μας, αλλά και της επικίνδυνης διεθνούς κατάστασης, που για την Ελλάδα επιβαρύνεται με τις προκλήσεις Ερντογάν, αυτό το κλίμα, εφόσον επιβληθεί, μπορεί να εξελιχθεί σε μειονέκτημα και τροχοπέδη για τη χώρα. Και η αντιπολίτευση, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει σοβαρή εθνική ευθύνη για το γεγονός ότι σε κρίσιμες στιγμές βάζει το κομματικό πάνω από το εθνικό.

Ε.Κ.

Η επίκληση του τοξικού κλίματος, που δήθεν παράγει και προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και η αντιπολίτευση, είναι το τελευταίο εύρημα του «στριμωγμένου στα σχοινιά» κυρίου Μητσοτάκη και της κυβερνητικής προπαγάνδας. Και είναι προφανής η υποκρισία, όταν ο πρωθυπουργός αποδίδει αυτό το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που τον χαρακτηρίζει «συνονθύλευμα που ευδοκιμεί στον βούρκο της πολιτικής»! Αν τέτοιες εκφράσεις δεν είναι τοξικές, τότε οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το πολιτικό κλίμα, σε οποιαδήποτε δημοκρατική χώρα, το καθορίζουν πρώτα και κύρια οι πράξεις της κυβέρνησης και όχι οι λέξεις του οποιοδήποτε. Και η παρακολούθηση από την ΕΥΠ και παράνομα κυκλώματα των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών αρχηγών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών, είναι απολύτως τοξική πράξη. Όπως τοξικό είναι βουλευτής της ΝΔ να κερδοσκοπεί για χρόνια σε βάρος των δανειοληπτών που δυσκολεύονται να πληρώσουν τα χρέη τους, ενώ ο γιος του είναι αρμόδιος για τα κόκκινα δάνεια στο κόμμα της ΝΔ και ο υπουργός Δικαιοσύνης συνεταίρος του.

Τοξικό είναι επίσης να μοιράζουν και να μοιράζονται με απευθείας αναθέσεις και με πρόσχημα την πανδημία δισεκατομμύρια ευρώ. Να αμείβεται ο επικεφαλής της ΔΕΗ με 360.000 ευρώ τον χρόνο, συν θηριώδη μπόνους, την ίδια στιγμή που οι λογαριασμοί του ρεύματος «καίνε» εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Να έχει η επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ άλλες τρεις καλά αμειβόμενες θέσεις, ενώ αυτό απαγορεύεται ρητά. Να οργιάζουν τα «χρυσά ρουσφέτια» για τα «χρυσά παιδιά» της παράταξης. Να προστατεύονται βιαστές ανηλίκων.

Αυτή η καθημερινότητα της ηθικής και πολιτικής κατάπτωσης παράγει την τοξικότητα και όχι η καταγγελία της. Όταν ο Σωτήρης Τσιόδρας κάνει λόγο δημόσια για «παταγώδη αποτυχία» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, και ΜΜΕ που στήριζαν την κυβέρνηση έχουν αρχίσει να αποκαλύπτουν και να καταγγέλλουν τις τοξικές της πρωτοβουλίες, τότε είναι φανερό ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Και δεν είναι δυνατό πια να κρύβονται κάτω από το χαλί τα μεγάλα προβλήματα που προκαλούν οι κυβερνητικές πολιτικές.

Αυτό είναι σήμερα το μεγάλο πρόβλημα της χώρας. Και η λύση δεν είναι να καταγγέλλουμε σε υψηλούς τόνους όσους αποκαλύπτουν και καταγγέλλουν τις πράξεις της κυβέρνησης. Ούτε να απειλούμε με διώξεις δημοσιογράφους και να συκοφαντούμε με όρους «βούρκου» την αντιπολίτευση. Είναι η αλλαγή της πολιτικής και της κυβέρνησης που παράγει διάλυση και τοξικότητα. Πριν η τοξικότητα προκαλέσει ανήκεστες βλάβες στην κοινωνία και στη χώρα.

Ε.Σ.