Αντιθέσεις: Τουρισμός

Με επιμονή και σχέδιο θα κερδίσουμε και το στοίχημα του τουρισμού

Το κυβερνητικό αλαλούμ βλάπτει πολύ σοβαρά τον τουρισμό

Το κρίσιμο για την οικονομία στοίχημα του τουρισμού δεν το άφησε η κυβέρνηση στην τύχη. Πήρε μέτρα για να κρατήσει όρθια την τουριστική βιομηχανία και να της δώσει το οξυγόνο που χρειαζόταν εν μέσω του lockdown, που απέκλειε την επίσκεψη τουριστών στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, έγινε «διαφημιστής» του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με την επίσκεψή του στη Σαντορίνη και την πρόσκλησή του στους ξένους φίλους να έρθουν στην Ελλάδα, ενώ η διαφημιστική καμπάνια του state of mind, παρά την γκρίνια στο εσωτερικό, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο εξωτερικό.

Έτσι, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, οι πρώτες 140 πτήσεις από το εξωτερικό είναι ήδη πλήρεις, κι αυτή είναι μια ένδειξη ότι η τουριστική σεζόν, παρά το γεγονός ότι άρχισε φέτος πολύ αργά, θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις του χώρου τουλάχιστον να επιβιώσουν. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στους Έλληνες, με τη διεύρυνση του προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού, από τη μια να κάνουν διακοπές σε κάποιο ελληνικό προορισμό με ελάχιστο κόστος, και από την άλλη να ενισχύσουν τις τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της.

Αυτήν τη στιγμή, επιτρέπεται η είσοδος σε ταξιδιώτες από τις χώρες της ΕΕ και κάποιες ακόμα (στο πλαίσιο του προσδιορισμού EU plus, που έχει δοθεί από τις Βρυξέλλες), ενώ για τους εκτός Ευρώπης επισκέπτες πολλά θα κριθούν από την αμοιβαιότητα. Από τις χερσαίες εισόδους, ανοιχτή για τουρίστες είναι μόνο εκείνη του Προμαχώνα. Οι συνοριακές διαβάσεις Νυμφαίας, Κρυσταλλοπηγής, Κακαβιάς, Κήπων και Ευζώνων –όπως επίσης ο Προμαχώνας– εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται αμιγώς για βασικούς σκοπούς (essential travels).

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, το οικονομικό επιτελείο θα συνεχίσει τους υπολογισμούς, ώστε, αν χρειαστεί, να στηριχθούν περαιτέρω όχι μόνο οι ομάδες εργαζομένων που έχουν άμεση σχέση με τη θερινή σεζόν (τουρισμός, εστίαση), αλλά και οι υπόλοιποι. Ένα από τα σενάρια που συζητείται εντόνως είναι αυτήν τη φορά να επιδοτηθούν περαιτέρω οι ασφαλιστικές εισφορές, ώστε στα μέτρα να περιληφθούν όσο γίνεται περισσότεροι. Σε γενικές γραμμές, ο πρωθυπουργός το έχει πάρει προσωπικά να μην επιτρέψει στην πανδημία να εξελιχθεί σε καταστροφή του τουρισμού. Και όλα δείχνουν ότι ο στόχος αυτός, μόνο απλησίαστος δεν είναι.

Ε.Κ.

«Το άνοιγμα του τουρισμού συνοδεύεται από μνημειώδεις κυβερνητικές παλινωδίες, που πλήττουν διεθνώς την αξιοπιστία της χώρας και ναρκοθετούν το μέλλον της», δήλωσε χτες η τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου, κατηγορώντας το υπουργείο Τουρισμού ότι «είχε όλο τον χρόνο να προετοιμαστεί κατάλληλα», αλλά «απέτυχε».

Η εικόνα ερήμωσης στους τουριστικούς προορισμούς είναι χαρακτηριστική και καταρρίπτει κάθε προπαγάνδα περί κυβερνητικού σχεδίου και κάθε ωραιοποίηση της άσχημης κατάστασης στον τουριστικό κλάδο. Η υποδοχή των πρώτων τουριστών με αψίδες νερού, κρητικές λύρες και τιμές αρχηγού κράτους δεν μπορεί να κρύψει τα προβλήματα που έχει προκαλέσει και εξακολουθεί να προκαλεί όχι ο κορωνοϊός, αλλά το κυβερνητικό αλαλούμ.

Αεροδρόμια ανοιγοκλείνουν αντίθετα με τις διεθνείς οδηγίες. Τουρίστες εγκλωβίζονται σε συνοριακούς σταθμούς. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα παραμένουν ασαφή για όσους καλούνται να τα εφαρμόσουν. Οι ηλεκτρονικές φόρμες είναι δυσλειτουργικές και δύσκολα αντιλαμβάνεται κανείς τον ρόλο που καλούνται να παίξουν. Λαμβάνονται αποφάσεις που αναιρούνται όχι την επόμενη μέρα, αλλά την επόμενη στιγμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε να παρέμβει την τελευταία στιγμή ο ίδιος ο πρωθυπουργός και να καταργήσει τη διαδικασία που είχε αιφνιδιαστικά αποφασιστεί από το αρμόδιο υπουργείο, να μπαίνουν 36 ώρες σε καραντίνα οι τουρίστες που δειγματοληπτικά θα έκαναν τεστ για τον κορωνοϊό. Να κλείνονται δηλαδή στα ξενοδοχεία -με τίνος έξοδα;- όσοι είχαν την ατυχία να επιλεγούν ως «δείγμα». Ο εκβιασμός μεγάλων πρακτορείων ότι θα κατευθύνουν τους πελάτες τους σε άλλους προορισμούς υποχρέωσε τη δωδεκάτη ώρα τον πρωθυπουργό να καταργήσει τη ρύθμιση. Πράγμα όμως που δεν απάλλαξε την Ελλάδα και τον ελληνικό τουρισμό από τη δυσφήμηση, με χαρακτηριστικότερα τα αρνητικά δημοσιεύματα σειράς γερμανικών εφημερίδων για το ελληνικό μπάχαλο.

Από την άλλη μεριά, η ενίσχυση τόσο των εργαζομένων, όσο και των επιχειρήσεων στον χώρο του τουρισμού παραμένει προπαγανδιστικός μύθος και… state of mind. Οι επιχειρήσεις στενάζουν, οι εργαζόμενοι διαδηλώνουν, αλλά η κυβέρνηση χτενίζεται μπροστά στον καθρέφτη που δείχνει ότι είναι η πιο όμορφη. Μια κατάσταση που θα την πληρώσει ο τουρισμός, όπως και οι άλλοι κλάδοι της οικονομίας μας. Με τον πρωθυπουργό να δηλώνει απτόητος, πάντως, στο υπουργικό συμβούλιο, ότι σπάνια κυβέρνηση έχει κάνει τόσο πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Με αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες να αναρωτιούνται αν έχουμε πρωθυπουργό που θέλει να ενισχύσει τον τουρισμό, ή έχουμε πρωθυπουργό τουρίστα.

Ε.Σ.