Αντιθέσεις: Τουρισμός

Η αντιπολίτευση βλάπτει σοβαρά τον τουρισμό

Ο τουρισμός δεν σώζεται με ωραία λόγια και μηδέν έργα

Είναι εντυπωσιακή η προθυμία της αντιπολίτευσης να πιαστεί από πραγματικά προβλήματα, που ο κορωνοϊός προκαλεί, για να πλήξει την κυβέρνηση ως υπεύθυνη, αδιαφορώντας για το αν έτσι πλήττει και την εικόνα της χώρας, τη σκληρά δοκιμαζόμενη οικονομία, την αυτοπεποίθηση των Ελλήνων. Τελευταίο δείγμα αυτής της αντιπολιτευτικής γραφής, με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ, η προσπάθεια να ανοίξει σιγά-σιγά την πόρτα της η χώρα στους τουρίστες. Προβλήματα που παρουσιάστηκαν την πρώτη μέρα στο αεροδρόμιο της Αθήνας, κάποια εισαγόμενα από το εξωτερικό κρούσματα του κορωνοϊού και κάποια παράπονα φορέων του τουρισμού έδωσαν την ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση, την οποία ορθώς ο αρμόδιος υπουργός κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε «επίθεση κατά του τουρισμού». Διότι, όταν εμφανίζεις την Ελλάδα ως ανοχύρωτη και ανοργάνωτη χώρα, διαφημίζεις καταγγελίες ότι δεν υπάρχει καμιά ασφάλεια για τους επισκέπτες από το εξωτερικό και αποθαρρύνεις την πρωτοβουλία των επιχειρηματιών του τουρισμού, τότε χτυπάς τα θεμέλια αυτής της «βαριάς βιομηχανίας».

Ποια είναι, όμως, η αλήθεια; Πρώτον, το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί σημαντικά και συνεπώς είναι σε θέση να καλύψει τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν. Δεύτερον, ουδείς υποστήριξε ότι η υπόθεση της πανδημίας έχει κλείσει και ο κίνδυνος έχει εκλείψει. Το αντίθετο μάλιστα: Η κυβέρνηση συνεχώς καλεί τους πολίτες να είναι προσεκτικοί, να τηρούν τα απαραίτητα μέτρα, να μην υποκύψουν στην αυταπάτη ότι ο κορωνοϊός έχει νικηθεί οριστικά. Και τρίτον, έχουν ήδη δημιουργηθεί όλα τα πρωτόκολλα τόσο για την ιχνηλάτηση τυχόν κρουσμάτων μεταξύ των τουριστών, όσο και για την ασφάλειά τους στους χώρους διαμονής και εστίασης.

Προφανώς και δεν πρόκειται αυτήν τη χρονιά να αγγίξει το τουριστικό ρεύμα τις περσινές επιδόσεις, σε καμιά χώρα του κόσμου. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να περιοριστούν οι αναπόφευκτες ζημιές, να μην εκτιναχτεί η ανεργία στους τουριστικούς κλάδους, να σταθούν στα πόδια τους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του χώρου. Μόνο που αυτό απαιτεί ψυχραιμία, πειθαρχία, αφοσίωση, και όχι κραυγές και καταγγελίες, που κάνουν το ασήμαντο σημαντικό και το συνηθισμένο τρομακτικό. Η ελληνική πολιτεία είναι έτοιμη να προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια στους ξένους επισκέπτες, ακόμα κι αν προέρχονται από χώρες που τραυμάτισε βαριά η πανδημία. Αυτή είναι η αλήθεια που καθοδηγεί την κυβέρνηση και πρέπει να καθοδηγεί τις επιχειρήσεις του τουρισμού. Και η σχέση λόγων και έργων φάνηκε καθαρά στην απολύτως επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Ε.Κ.

Δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση, καθισμένη στις δάφνες της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, να θεωρεί ότι πρέπει να έχει ασυλία για τους χειρισμούς της μετά την κατάργηση του lock down και σε μια προσπάθεια βεβιασμένης και ανοργάνωτης «κανονικότητας» να βάζει σε κίνδυνο όλα όσα οι πολίτες με πειθαρχία, υπομονή, και θυσίες κατάφεραν να κερδίσουν.

Ο τουρισμός συμβάλλει κατά 25% στο ΑΕΠ της χώρας και αντιπροσωπεύει το 25% της εργασίας. Είναι ο κεντρικός πυλώνας της οικονομίας της Ελλάδας. Κάθε υποχώρηση, κάθε κακή χρονιά, στον τουρισμό, σημαίνει μεγάλη ζημιά για την εθνική οικονομία, τις θέσεις εργασίας, το κλίμα στην κοινωνία. Κι αυτό το είχε, ή έπρεπε να το έχει, υπόψιν της η κυβέρνηση, και να πάρει όλα τα μέτρα στήριξης του χώρου, στο τρίμηνο διάστημα του εγκλεισμού των Ελλήνων στα σπίτια τους.

Δεν το έκανε, όμως. Με την πρώτη δοκιμασία στην πράξη του «ανοίγουμε και σας περιμένουμε», εμφανίστηκαν ανησυχητικά κρούσματα ανοργανωσιάς, τσαπατσουλιάς, υποτίμησης από τις αρμόδιες αρχές των μέτρων που η πολιτεία ζητά από τους πολίτες. Συνωστισμός στα αεροδρόμια, κατάργηση των γρήγορων τεστ στους επισκέπτες, χάος με τις οδηγίες στις επιχειρήσεις φιλοξενίας τουριστών, δημιούργησαν μια κατάσταση γενικευμένης ανησυχίας. Αυτή είναι που πλήττει την εικόνα της χώρας και μειώνει τις δυνατότητες προσέλκυσης τουριστών, όχι η κριτική της αντιπολίτευσης και φορέων του τουρισμού.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση έδειξε μια ύποπτη «τσιγκουνιά» στη διάθεση πόρων για στήριξη του τουριστικού κλάδου. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη διάθεση 700 εκατομμυρίων, μεταξύ άλλων και για τον κοινωνικό τουρισμό, και η κυβέρνηση διαθέτει μόλις 20 εκατομμύρια περισσότερα από πέρσι. Οι εργαζόμενοι των τουριστικών επαγγελμάτων μένουν ουσιαστικά ξεκρέμαστοι και, καθώς περίπου τα μισά ξενοδοχεία δεν πρόκειται να ανοίξουν, καταλαβαίνει κανείς ότι οδεύουμε ολοταχώς σε μια κατάσταση παρόμοια, ή και χειρότερη, από το 2010 που οδήγησε στα μνημόνια.

Προφανώς, υπάρχουν δυσκολίες που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει. Όμως, η προστασία της υγείας του λαού παραμένει ευθύνη της κυβέρνησης και δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Η ενίσχυση του τουρισμού, ώστε να περιοριστούν και να μη γίνουν ανεπίστρεπτες οι ζημιές, απαιτεί μια άλλη ματιά και μια άλλη πολιτική. Ειδάλλως, θα επιβεβαιωθούν οι «προφητείες» του ΟΟΣΑ και άλλων διεθνών οργανισμών, που βλέπουν την Ελλάδα πρωταθλήτρια της ύφεσης και της ανεργίας.

Ε.Σ.