Αντιθέσεις: Τράπεζα Θεμάτων

Συντονισμένη και πρωτοφανής η επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων

Αντι να πέσουν τα θέματα, έπεσε η Τράπεζα Θεμάτων

Μπροστά σε μία άνευ προηγουμένου κυβερνοεπίθεση βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες η Τράπεζα Θεμάτων, επίθεση που χαρακτηρίστηκε από τέτοια σφοδρότητα ώστε εύλογα να εγείρονται ερωτήματα για το κατά πόσο είχε χαρακτήρα… εκδικητικό.

Τι συνέβη, λοιπόν; Η απάντηση απλή. Ένα σύστημα φτιαγμένο να υποδέχεται ταυτόχρονη είσοδο και των 1.900 λυκείων της χώρας, το οποίο έχει πολλάκις αποδείξει την άπταιστη λειτουργικότητά του, δέχθηκε ξαφνικά έναν εξωπραγματικό όγκο αιτημάτων εισόδου, με αποτέλεσμα να πέσει. Τη δεύτερη μέρα, μάλιστα, τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κατέγραψαν μέχρι και 165 εκατομμύρια προσπάθειες εισόδου, από 114 χώρες, μέσα σε μία μόλις ώρα! Όπως εύκολα καταλαβαίνει κάποιος, κανένα σύστημα καμίας χώρας δεν μπορεί να διαχειριστεί τόσα πακέτα δεδομένων, ο αριθμός των οποίων «δείχνει» πως η επίθεση που έγινε ήταν προμελετημένη, καλά σχεδιασμένη, αλλά και εξαιρετικά κοστοβόρα, με ένα μέσο κόστος γύρω στα 200.000 ευρώ ημερησίως.

Η παρέμβαση του εισαγγελέα Ντογιάκου ήταν άμεση, όπως εξίσου άμεση ήταν και η έρευνα που ξεκίνησε η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Δεν αποκλείεται να γίνουν και κατασχέσεις εξοπλισμού και ευρημάτων, προκειμένου να βγει η αλήθεια στο φως.

Αυτή η επίθεση, όμως, δεν έχει μόνο δράστες. Έχει και πολιτικά υπεύθυνους, καθώς χιλιάδες μαθητές ταλαιπωρήθηκαν διπλά. Και ας μην ξεχνάμε ότι η δακτυλοδεικτούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ Νέα Δημοκρατία δεν είναι κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή, αλλά το υπηρεσιακό σχήμα υπό την πρωθυπουργία του Ιωάννη Σαρμά, που εμφανίστηκε, όπως ήταν λογικό, αδύναμο να αντεπεξέλθει της επίθεσης. Και ποιος οδήγησε τη χώρα σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο αστάθειας; Μα, φυσικά, αυτοί που συνειδητά έριξαν τη βόμβα της απλής αναλογικής στην πολιτική σκηνή. Και έδωσαν την ελευθερία στους επιτήδειους να ζημιώσουν με ακόμα έναν τρόπο την Ελλάδα.

Όπως σωστά τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Άκης Σκέρτσος, «προκύπτει ανάγλυφα ο λόγος να έχουμε μια πολιτική κυβέρνηση για να προστατεύει τη λειτουργία του κράτους». Και αν τα αντανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ να χαρακτηρίσει ως «φιάσκο» την πρωτοφανή αυτή επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων και να εξαπολύσει κατηγορίες κατά πάντων ήταν το ίδιο γρήγορα και όταν βρισκόταν στην κυβέρνηση ή στην αξιωματική αντιπολίτευση, ίσως τα ποσοστά του να μην είχαν καταρρεύσει τόσο στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Ε.Κ.

Τι συμβαίνει όταν για δύο συνεχόμενες ημέρες, αντί να πέσουν θέματα, πέφτει η Τράπεζα Θεμάτων; Όταν χιλιάδες μαθητές σε όλα τα λύκεια της χώρας περιμένουν ώρες να επανέλθει το σύστημα για να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις; Όταν για ακόμη μία φορά το επιτελικό κράτος της προηγούμενης κυβέρνησης αποδεικνύεται αδύναμο και απροστάτευτο;

Ως συνήθως, ξεκινάει η εκστρατεία αποποίησης ευθυνών. Για τους 38.000 νεκρούς της πανδημίας φταίει ο διεθνής τους χαρακτήρας. Για την ακρίβεια, η Ουκρανία. Για τις υποκλοπές, ο ανηψιός. Για την κατάρρευση της Τράπεζας Θεμάτων φταίει η υπηρεσιακή κυβέρνηση, που δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε η εκλογική αναμέτρηση με απλή αναλογική, που δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε ο ΣΥΡΙΖΑ. Άρα για την ταλαιπωρία μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το γαρ πολύ των εκλογών γεννά παραφροσύνη.

Διαφήμισαν το επιτελικό κράτος και φτάσαμε στα Τέμπη. Δύο τρένα να τρέχουν το ένα πάνω στο άλλο για 12 λεπτά στην ίδια γραμμή. Διαφήμισαν το ψηφιακό κράτος, οικειοποιήθηκαν μάλιστα και την αρχή του έργου, που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, και τώρα, που έπεσε δύο μέρες συνεχόμενα η πλατφόρμα, λένε ότι δεν φταίνε. Φταίνε πάντα κάποιοι άλλοι, όχι οι πρώην υπουργοί Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.κ. Κεραμέως και Πιερρακάκης, που διατείνονταν ότι κατασκεύασαν ένα ψηφιακό σύστημα στην υπηρεσία των πολιτών, το οποίο απέδειξε το αντίθετο.

Οι αντιδράσεις μαθητών, γονέων και δασκάλων ήταν τόσο σφοδρές, που γρήγορα το αφήγημα του «αυτά συμβαίνουν κάθε μέρα», που αρχικά είχε υιοθετήσει η ΝΔ, μετατράπηκε σε «πρωτοφανή» στα χρονικά επίθεση σε κρατική πλατφόρμα. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης κάνει λόγο για 165 εκατομμύρια χτυπήματα σε μία ώρα, δηλαδή περίπου 46.000 αιτήματα το δευτερόλεπτο. Αν αναλογιστεί κανείς πως ένα μέτριο σύστημα ασφαλείας μπορεί να αποκρούσει δεκαπλάσια αιτήματα το δευτερόλεπτο, το βασικό ζήτημα που απασχολεί -και πρέπει να απασχολεί- τους πολίτες δεν είναι ποιος το έκανε, αλλά γιατί το κατάφερε και τι ακόμα μπορεί να καταφέρει.

Όπως τόνισε η διεθνούς φήμης ερευνήτρια ρομποτικής, Διάνα Βουτυράκου, κάθε κρατικό ψηφιακό σύστημα πρέπει να διασφαλίζει για τους πολίτες το τρίπτυχο εμπιστευτικότητα/ακεραιότητα/προσβασιμότητα. Όταν, λοιπόν, η προσβασιμότητα προσβάλλεται τόσο εύκολα, ποιος εγγυάται πως η εμπιστευτικότητα των στοιχείων όσων μπαίνουν στην πλατφόρμα ή η ακεραιότητα των δεδομένων που υπάρχουν σε αυτήν, δεν είναι εξίσου ευάλωτες;

Ε.Σ.