Αντιθέσεις: Χαλάρωση μέτρων πανδημίας

Προστασία από τον ιο, αλλά και από την φτώχεια

Πετάνε λευκή πετσέτα απέναντι στην πανδημία

Η απόφαση της κυβέρνησης για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας έγινε δυστυχώς και πάλι αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης και μέσο λασπολογίας. Κάθε λογικός πολίτης όμως καταλαβαίνει πως η κυβέρνηση πρέπει να κινείται με στόχο τη θωράκιση των Ελλήνων από την πανδημία, αλλά και την προστασία τους από τη φτώχεια. Να συνδυάζει την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με την εύρυθμη λειτουργία της εθνικής μας οικονομίας.

Από την αρχή της πανδημίας, η ισορροπία μεταξύ διασφάλισης της υγείας και αποφυγής της χρεοκοπίας ήταν λεπτή και τώρα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έβαλε ολόκληρη την Ευρώπη σε στενωπό και έκανε ακόμη πιο κρίσιμη την ήδη δύσκολη συγκυρία που περνάει η χώρα μας -και όχι μόνο.

Η χαλάρωση των μέτρων δεν θα φέρει την καταστροφή, όπως η αντιπολίτευση ισχυρίζεται, γιατί πέρα από περιορισμούς, περιλαμβάνουν ένα ΕΣΥ ενισχυμένο με νέες ΜΕΘ και ιδιώτες γιατρούς να μοιράζονται το βάρος της πανδημίας, ένα πρόγραμμα εμβολιασμών που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και με τέταρτη οσονούπω δόση, αλλά και τη διάθεση πλέον φαρμάκων κατά του κορωνοϊού στις ευπαθείς ομάδες. Έτσι λοιπόν, χαλάρωση δεν σημαίνει αποδυνάμωση των τειχών κατά της πανδημίας, αλλά ενίσχυση των τειχών της οικονομίας.

Η τουριστική περίοδος πλησιάζει, και μαζί επιχειρείται να ενεργοποιηθούν και πάλι η εστίαση, αλλά και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί σφόδρα τόσο από την πανδημία, όσο και από το κύμα της ακρίβειας που έφερε ο ουκρανικός πόλεμος. Τα καταστήματα πρέπει να δουλέψουν, τα εστιατόρια πρέπει να ανοίξουν και τα ξενοδοχεία πρέπει να υποδεχθούν τουρίστες. Ειδάλλως, η Ελλάδα κινδυνεύει με μία δεύτερη, «οικονομική» πανδημία.

Χαλάρωση δεν σημαίνει εφησυχασμός. Η επαφή του πρωθυπουργού με την κοινωνία είναι συνεχής και άμεση, και παρά τα όσα αναμασά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο έλεγχος κάθε άλλο παρά έχει χαθεί. Ακριβώς επειδή υπάρχει πλήρης έλεγχος της πανδημίας και της κατάστασης, υπάρχει και η δυνατότητα να δοθεί μία επιχειρηματική ανάσα στην οικονομία, όσο και κυριολεκτική ανάσα στους πολίτες.

Αντί λοιπόν ο κ. Τσίπρας να συνεχίζει να βλέπει φαντάσματα ενός αποδυναμωμένου ΕΣΥ, που έχει ενισχυθεί ήδη δις και αναμένονται και περαιτέρω μέτρα ενδυνάμωσής του, μπορεί να κάνει τις δικές του προτάσεις, διότι σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, που επίμονα ακολουθεί τακτικές διχασμού, η παρούσα κυβέρνηση είναι αρκετά ώριμη ώστε να καλωσορίσει κάθε σοβαρή, δομημένη και τεκμηριωμένη πρόταση.

Ε.Κ.

Μία διαχρονική τραγωδία εκτυλίσσεται από την αρχή της πανδημίας. Είναι η τραγωδία των κυβερνητικών χειρισμών, και του ίδιου του πρωθυπουργού, απέναντι στην υγεία των Ελλήνων πολιτών. Χειρισμοί που «χάρισαν» στην Ελλάδα τη μαύρη πρωτιά των περισσότερων θανάτων ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμα και το «διάσημο» για την αναλγησία του απέναντι στον κορωνοϊό Βέλγιο.

Η κυβέρνηση επιμένει να κοιτάζει δείκτες και όχι τους καθημερινά δεκάδες νεκρούς και εμμένει στην ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και όχι στην ενίσχυση των ΜΕΘ με προσωπικό, κόβει τη μονιμότητα των γιατρών και μοιράζει απλόχερα λεφτά σε ιδιωτικές κλινικές. Σχεδιάζουν πώς θα ανοίξουν την εστίαση και πώς θα χαλαρώσουν τα μέτρα ενόψει της τουριστικής σεζόν, ενώ το σύστημα Υγείας είναι και πάλι στα γόνατά του.

Δυόμιση χρόνια μετά την άφιξη του ιού στην Ελλάδα, και μετά από τρία ή τέσσερα ανακοινωμένα «τελειώματα» της πανδημίας, οι θριαμβολογίες των πρώτων μηνών έχουν αντικατασταθεί από ένοχη σιωπή. Το χειροκρότημα στα μπαλκόνια για τους γιατρούς έχει αντικατασταθεί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στα μεγάλα ΜΜΕ για να αποκρύψουν το υγειονομικό φιάσκο, και φυσικά τις ευθύνες που φέρει το αποτυχημένο επιτελικό κράτος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε σταθερά πάνω από 20.000 κρούσματα ημερησίως και πάνω από 50 νεκρούς, κάτι το οποίο με βάση τα κυβερνητικά λεγόμενα θεωρείται «επιτυχία». Τα νοσοκομεία στενάζουν πάλι, καθώς οι εισαγωγές ασθενών πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα και οι γιατροί αγανακτούν -πίσω από τις κάμερες, γιατί μπροστά σε αυτές, όλα πάνε καλά.

Με την τελευταία τροπολογία που έφερε στη Βουλή, μάλιστα, η κυβέρνηση καταργεί τη μονιμότητα των γιατρών, επιβεβαιώνοντας την εμμονική της ιδεοληψία απέναντι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, κι ας έχει κοστίσει μέχρι σήμερα χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας.

Η άποψη ότι οι αγορές θα λύσουν τα θέματα της ακρίβειας, οι κολεγιάρχες θα λύσουν τα θέματα της παιδείας και οι κερδοσκόποι θα λύσουν τα θέματα της δημόσιας υγείας, προσκρούει μετωπικά πάνω στην πραγματικότητα της φτώχειας, της πρόσβασης στην εκπαίδευση και της ίδιας της ζωής. Μία αποτυχημένη στρατηγική, καταστροφική για τη χώρα και τους Έλληνες, μίας αποτυχημένης κυβέρνησης. Πλέον, η προσκόλλησή τους στα συμφέροντα των μεγάλων, είναι πια κυριολεκτικά κίνδυνος θάνατος. Και ως τέτοιοι πρέπει να αντιμετωπιστούν. Είναι επικίνδυνοι για τη χώρα, και επικίνδυνοι για τους πολίτες.

Ε.Σ.