Αντιθέσεις: Χαλάρωση των μέτρων

Μυστικά και ψέματα στην ρητορική Μητσοτάκη

Η ατομική ευθύνη θα κρίνει τα πάντα

Το τελευταίο φλύαρο διάγγελμα του κυρίου Μητσοτάκη, που δεν πηγαίνει στη Βουλή να απαντήσει στα ερωτήματα της αντιπολίτευσης αλλά αρέσκεται στους τηλεοπτικούς μονολόγους, ήταν άλλη μια διαφήμιση του εαυτού του. Αραδιάζοντας μια σειρά ανακρίβειες, κολακεύοντας άκομψα τους πολίτες και αφήνοντας αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα για το αύριο, ο πρωθυπουργός απέδειξε αυτό που πολλοί υποπτεύονται. Ότι βλέπει και αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία για να ενισχύσει το προσωπικό του πολιτικό κεφάλαιο.

• Είπε ότι ενίσχυσε σοβαρά το ΕΣΥ, όταν ο υγειονομικός κόσμος, που δίνει τη μάχη, καταγγέλλει κάθε μέρα σοβαρές ελλείψεις, αλλά και τα δωράκια σε ιδιοκτήτες θεραπευτικών κέντρων και σε διάφορα κυκλώματα, εν ονόματι της πανδημίας.

• Είπε ότι το κράτος ψηφιοποιήθηκε με γοργούς ρυθμούς, αποσιωπώντας ότι η δική του κυβέρνηση οικειοποιείται και στον τομέα αυτόν το έργο της προηγούμενης.

• Είπε ότι νικήθηκε ο λαϊκισμός, ενώ ο ίδιος είναι πρωταγωνιστής ενός νέου λαϊκισμού. Του λαϊκισμού της πανδημίας.

Έχει σημασία, όμως, να σταθεί κανείς και στο τι δεν είπε. Γιατί άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα στην ανασφάλεια για το αύριο.

• Δεν είπε τι θα γίνει με τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που επιβιώνουν δύσκολα, με τις συμβάσεις τους σε αναστολή και με μεγάλη περικοπή των αμοιβών τους.

• Δεν είπε αν θα έχουν αύριο δουλειά, όσοι σήμερα είναι σε αναστολή.

• Δεν είπε τι θα γίνει με τον κόσμο της μικρομεσαίας επιχείρησης, που αγωνιά μήπως τα προσωρινά λουκέτα γίνουν μόνιμα.

• Δεν είπε, τέλος, πώς θα αντιμετωπιστεί η μεγάλη ύφεση που προβλέπουν οι παράγοντες της αγοράς για την Ελλάδα.

Όλα δείχνουν ότι η ΝΔ θα προσπαθήσει, με την αμέριστη συμβολή του ΣΕΒ, μεγάλου μέρους της οικονομικής ελίτ και των μεγάλων ΜΜΕ, να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία, όχι μόνο πολιτική, κομματική, οικονομική, αλλά και καθεστωτική. Για την οικοδόμηση δηλαδή του καθεστώτος που επιχειρήθηκε και δεν έγινε δυνατό να στηθεί με τα μνημόνια. Με ή χωρίς μνημόνιο, η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει ότι στόχος παραμένει η πλήρης κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων, η «εξυγίανση» της επιχειρηματικότητας με κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η ισοπέδωση των αμοιβών προς τα κάτω, με το επιχείρημα της κρίσης που απαιτεί θυσίες απ’ όλους. Κι αυτό σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό.

Ε.Σ.

Επιτέλους, με προσεκτικά βήματα, η χώρα βγαίνει από τη γενική καραντίνα. Όπως προέκυψε από το διάγγελμα του πρωθυπουργού την περασμένη Τρίτη, η χαλάρωση των μέτρων και η έξοδος από τα σπίτια μας αρχίζει την επόμενη Δευτέρα, και μαζί αρχίζει η αναθέρμανση της οικονομίας, η επανεκκίνηση κάποιων βασικών κλάδων της και το άνοιγμα των σχολείων, ούτως ώστε η κανονικότητα να επανέλθει σταδιακά στην καθημερινή ζωή του πολίτη.

Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε σε αδρές γραμμές αυτό που όλοι οι Έλληνες ζήσαμε, ζούμε και ξέρουμε:

• Την πειθαρχία που δείξαμε, με την αλλαγή στη συμπεριφορά της πλειονότητας, που με τη στάση της βοήθησε τον κρατικό μηχανισμό να αντεπεξέλθει στη δύσκολη κατάσταση.

• Την ενίσχυση του ΕΣΥ, ώστε να αντέξει στην πίεση της πανδημίας, αλλά και τις μεγάλες αλλαγές στο κράτος, που προχώρησε με ραγδαίους ρυθμούς στην ψηφιοποίησή του.

• Την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος, ως αποτέλεσμα της από κοινού αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Σας εμπιστεύτηκα, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, και αποδειχτήκατε άξιοι της εμπιστοσύνης μου.

• Τέλος, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι με τη μάχη κατά του κορωνοϊού και τη νέα συνείδηση που απέκτησε η κοινωνία, ξεπεράστηκε ο λαϊκισμός, που ταλαιπωρούσε την πατρίδα μας για πολλά χρόνια.

Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μεν τα εύσημα για τη στάση τους στους πολίτες, σημείωσε το γεγονός ότι η μικρή Ελλάδα έγινε θετικό παράδειγμα για όλο τον κόσμο, αλλά έκλεισε και τον δρόμο στην ανεμελιά και στη χαλάρωση. Δεν δίστασε να πει ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας, και παραμονεύει πάντα ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης, αν δεν… Αν δεν τι; Αν η ατομική ευθύνη που έδειξαν οι Έλληνες στο προηγούμενο διάστημα δεν διατηρηθεί και δεν ενδυναμωθεί και στο άμεσο μέλλον. Αν βγαίνοντας από τα σπίτια μας δεν τηρήσουμε όλα τα μέτρα που υποδεικνύουν οι ειδικοί για τη δική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των γύρω μας. Αν, με δυο λόγια, χωρίς τον φόβο του αστυνομικού και του προστίμου, αλλά με τη συνείδηση του υπεύθυνου πολίτη, δεν κάνουμε ό,τι πρέπει για να μείνουμε ασφαλείς.

Η πολιτική ηγεσία της χώρας, με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απέδειξε ότι μπορεί. Αλλά πρέπει, μαζί της, να πάρουμε την ασφάλειά μας στα χέρια μας.

Ε.Κ.